Fråga- svar

Publicerat: 2013-04-29 Kl: 22:12:14 | I kategori: Allmänt

I förra veckan fick vi en fråga här i bloggen:
 
Kan ni skriva ett inlägg om hur man fattar galopp?
Tack redan nu!
 

Det ska jag såklart försöka att svara på utan att det blir för invecklat :)
 
När man ska börja att lära sig att fatta galopp är det första man får lära sig hur man ska förändra sitsen/flytta sin skänklar. När hästen skrittar eller travar rör den sig på samma vis i båda varven - dvs det finns inget som heter höger trav eller vänster skritt t.ex.
I galoppen har vi höger eller vänster galopp.
Ska vi nu fatta vänster galopp (ifrån trav) är det viktigt att hästen bjuder fram på båda tyglarna och lyssnar på ryttarens hjälper. Ju bättre man förbereder desto bättre fattning = en bra galoppkvalité därefter. Som ni nu börjar förstå är detta att "bara" fatta galopp en hel vetenskap för att få till en bra fattning.
1. Rider ryttaren lätt måste hon nu sätta sig ned i traven. för det är mycket svårare för hästen att förstå galopphjälpen om ryttaren rider lätt.
2. Små temo-växlingar och halv-halter gör hästen uppmärksam på att det snart kommer något "nytt"
3. Du sätter dig i position för att fatta vänster galopp. Man fattar alltid galopp med innerskänkeln, så innerskänkeln dvs vänster flyttar du något (ca 5cm) framåt medans du drar den yttre (höger) något bakåt även denna bara några cm. Det är viktigt med ryttarens position och att ha tyngdpunkten mitt över hästen ner i sadeln.
Lutar du dig t.ex framåt tappar du kontakten med sätet i sadeln vilket försvårar fattningen avsevärt.
4. När du nu sitter rätt är det egentligen "bara" att fatta galopp. Detta gör du med hjälp av framförallt innerskänkeln - vänster. Det är även viktigt med kontakten med hästens mun, hästen behöver ryttarens stöd genom tygeln för att hålla ihop och bära upp sig.
En mjuk och stadig hand.
 
När du väl fått in din häst i galopp bibehåller du galoppen genom att fortsätta att rida varje språng - även här har då din sits en enorm vikt/betydelse. Hästen ska alltid vara "framför" dig som ryttare.
 
Rangun i vänster galopp.
 
Hoppas detta kan vara till någon hjälp :)
 
Kram Madde
 
 
Kommentarer
Postat av: Monika

Hej Madde,

nu vill inte jag säga att jag vet bättre än dig, men jag har från andra håll hört att det är bättre att lära hästen att fatta för ytterhjälpen, tillbaka dragen ytterskänkel, då det är så man byter galopp?

Vad är din åsikt om det tänket?

kram Monika

2013-05-01 @ 08:20:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0