Halsont IGEN!

Publicerat: 2011-10-31 Kl: 21:39:45 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Blir galen.. man har lagom blitt frisk så kommer skiten tillbaka :/ Kände på em efter sista hästen att halsen gjorde ont och sedan två lektioner på det gjorde inte saken ett dugg bättre.. Har druckit honingsvatten nu så det lindrar lite iaf.

Honung är bara SÅÅ gott!
(Google)

Idag har jag iaf hunnit med en hel hög av hästar!
Rocco var först ut och fick ett ganska långt pass i ridhuset, massor av övergångar och tempoväxlingar samt fortsatt arbete med lite sidförande hjälper.
Blev riktigt svettig idag så det ser ut som att ja nog inte slipper undan att raka honom, han var iaf snäll på skritten idag - han har ju blivit lite småknäpp/uttråkad så han gör bocksprång och andra tokigheter men idag var han väl trött efter träningspasset. Efter en ordentlig rykt fick han sedan gå ut UTAN täcke i den riktigt varma höstsolen, skönt för honom att få lite sol i pälsen - snart kommer kyla och vinter :(

Tycker lite synd om de hästar som går med massa täcken i denna värme, vid lunch var det över 19 grader utanför köksfönstret.

Poseidon red jag ut tillsammans med Fia/Mille.. Han blev också mycket svettig men vi skittade sista biten hem så han hade nästan torkat när vi väl var hemma igen, han får nog lite vila imorgon ev annars ett kort "dressyrpass" om det finns tid över.

Idag var det premiär för Demeter också, efter flera veckors muggproblem som lett till svullna ben och hälta gav verkligen dagarna på Equirehab resultat. Men jag tackar också för tipset om pepparrot!! Detta skall genast testas, vi har fler hästar med mugg - tack och lov inte lika allvarligt som Demeters. Hon fick gå en kort stund i ridhuset och det gick mycket bra :)
Fina fröken :)

Mamma red Elton samtidigt som jag tog Rangun, bra att få mammas ögon på sig :) Mamma tyckte han såg jättefin ut så det känns toppen, på lördag är jag ju anmäld på tävling - MsvB:4 i Enköping. Elton såg också mycket fin ut när mamma red.

Navange var tyvärr fortfarande inte helt ok ifrån den eländiga strålrötan..

Har också fått en fråga ifrån en läsare..
Camilla:
Trevlig sida du har! Är det dressyravel ni är inriktade på?
-
Ja de senaste årens uppfödningar är mer dressyrinriktning på våra hästar, men flera av dem visar mycket god hoppförmåga så jag tror absolut att en del kkan ha minst lika stor potensial inom hoppningen.
Nu har vi ju i vintras bestämt oss för att inte avla mer då det är fruktansvärt oekonomiskt, speciellt med den typen av anläggning vi har. I dagsläget kan man köpa inridna treåringar för typ 30 000:- det har ju faktiskt, om man skulle räkna på vad våra hästar kostar, en häst kostat innan den ens fyllt ett år.. :/

Eftersom det är höstlov denna vecka så är en del bortresta osv vilket märktes i min första grupp där det endast var två som kom - lyx för dem! Var faktiskt mycket bra för då kunde vi träna ordentligt på galoppen som de precis fått börja med i den gruppen :) Jag hade dem en och en på lina på volten.
Dressyrtjejerna fick idag fortsätta med sidförande arbete i skritt och trav samt halter och ryggningar - DUKTIGA tjejer och hästar!

Imorgon får jag en hästskötare också!!! Ebba som också har lov ska vara med i stallet och hjälpa mig hela dagen :D TOPPEN!

Kram Madde

Roffes vinnarrunda i Lyon!

Publicerat: 2011-10-31 Kl: 20:51:27 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer




Ganska vågad omhoppning!!

dagens fråga

Publicerat: 2011-10-30 Kl: 17:14:18 | I kategori: Dagens Fråga | 12 kommentarer






Vid vilken ålder började DU rida?

I målartagen igen..

Publicerat: 2011-10-30 Kl: 16:56:23 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Ja idag har jag påbörjat målningen av den sista väggen i sovrummet, lite bökigare då jag ska måla med flera färger och det måste torka 3h osv emellan.. Men blir nog snyggt då det är färdigt!

Vi har färdigställt de fina tavlorna vi köpte i Thailand i december förra året också. Det var inga ramar utan bara dukar och vi har varit lite sega/slöa med att ta tag i dem, i veckan köpte vi iaf virke och igår var ramarna klara så vi kunde spänna upp målningarna :D Skitsnygga! Syrran fick en i julklapp av oss och så tre till oss själva! Får ta bild på dem då de kommit upp på väggen.



Ja igår fick alltså Ebba rida på finprinsen Rangun! Gick mycket bra och Rangun skötte sig exemplariskt :) KUL!


Min lilla skrutt!

Jag red även Rocco i ridhuset vilket blev mycket spännande då det var ett hoppande ekipage där samtdigt :/ Han blev ganska laddad och gjorde en del repor med bocksprång och något mindre kontroll ifrån min sida.. På ett sätt behöver vi träna på dessa situationer också men igår hade jag en del tidspress eftersom vi skulle iväg till Anders farmor så tyvärr han jag inte rida så länge som hade behövts.. :(

Vi kom bara en 1h sent :/ ovanligt.. hmm Tidsoptimisten är i farten igen. Jag hade räknat med att vi skulle vara hemma igen hyfsat tidgt eftersom vi skulle vara i Sthlm kl.15 men icke då, typ tjugo över tio var vi tillbaks på Ekelund och då skulle vi ju färdigställa de sista tavlorna plus att jag var dötrött. Så vi sov kvar och Anders åkte vid nio på morgonen, jag fixade i kafeterian med disk och förberedelse av lunch innan jag sedan mockade och också åkte hem vid strax efter elva. Hade gärna ridit nån eller ett par hästar men hade ju lovat att det skulle ta max ett par timmar eftersom jag skulle måla osv..

Ebba trillade ju av Gordon vi ett hoppass i sommras då han blev lite pigg och bockade och igår kom äntligen TÅRTAN!! och vilken tårta sedan... MUMS helt fantastiskt god! Tusen tack konditori Ottoson!! :)

Kram Madde

Rid-weekend

Publicerat: 2011-10-28 Kl: 22:20:23 | I kategori: Allmänt | 3 kommentarer

Japp idag har återigen en weekendkurs dragit igång! Denna kurs är en ren hoppkurs på deltagarnas egna önskan.
Jag har ikväll, med lite hjälp av far, tillagat middagen - lasagne! Till efterätt äppelpaj, pappa fixade äpplena och jag gjorde "smulorna"..
Jag förberedde även söndagens lunch då de ska få äta svamppaj med stuvade höst/trattkantareller :) Imorgon ska jag laga "Fias" skaldjurssås och Tagliatelle till lunch, pappa fixar middagen - tjärlknöl och potatisgratäng.




Idag har jag hunnit med många hästar, tyvärr inte alla :/ Navange blev över..

Thaleia: Longering i alla gångarter för första gången. Idag spände jag även in inspänningen, gummisnodden, och det fungerade kanon - SÅ fantastiskt duktig och lättlärd häst!

Poseidon: Ett pass i ridhuset, gick bra mamma hjälpte mig :)

Rocco: Var till en början mycket seg och bekväm, sedan började mamma piska mattor utanför ridhuset så då blev han sådär lagom spänd :) Tyvärr började sedan hästarna springa lite i hagen utanför så han blev väldigt spänd och ofokuserad. Däremot mycket nyttigt för mig att rida honom när han blir såhär också för det är ju sånt som kan hända på tex en tävling. Jag fick vänta med galoppen till slutet av passet då han var ganska trött, annars hade jag nog farit av eller åtminstonde förlorat kontrollen över honom :P
Han var iaf döfin när jag kunde komma till ridning!

Elton: Fick ett dressyrpass i ridhuset - absolut bästa passet hitills! SÅ fin jag kan inte sluta älska denna fantastiska lilla feta häst - han är underbar!

Rangun: Dressyrpass på träns, travarbetet känns bara bättre och bättre och nu är det istället galoppen som känns som den svåraste gångarten. Han blir lätt lite långsam i sin aktion och det krävs en väldans massa ridning och tryck i sätet för att sätta sprätt i de där bakbenen..
Imorgon ska Ebba få rida lektion på honom - hon fick det av mid i födelsedagspresent då hon fyllde för ett par veckor sedan :) Ska bli kul att se hur det fungerar.

Nu är det nog sovdags, upp tidigt imorgon för att rida, lektion för Ebba, mocka, lunch och sedan ska vi till Stockholm och Anders farmor. Åker strax före två tror jag..

Först måste jag nog städa mitt rum här på Ekelund, blir så stökigt när man iprincip bara är inne och byter kläder varje dag. Nu har jag inte sovit här på många dagar..

Kram Madde

Poseidon kortfilm

Publicerat: 2011-10-27 Kl: 20:40:07 | I kategori: Hästarna | 5 kommentarer

Tyvärr var de två hoppfilmerna på Fia & Jaqueline inte av någon kvalite att det ens var idé att ladda upp dem :/

Här kommer en liten snutt på Poseidon istället :)



Tyckte jag red på framåt med skulle behövts lite mer ändå..

Kram Madde

Helvetes datorer!

Publicerat: 2011-10-27 Kl: 20:23:05 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Grrr!! Blir galen på Windows movie maker.. Har för länge sedan försökt mig på att göra snygga videos med hjälp av den utan gott resultat och skulle nu försöka igen, att fixa en fin försäljningsvideo med bilder och filmklipp på Poseidon MEN gissa vad - Det går fortfarande inte!!!
Detta program ska vara superenkelt vilket det också verkar vara men tydligen så fungerar inte mina filmklipp för de rullar men utan bild - bara svart! Bilderna fungerar kanon och jag kan lägga in texter osv.. Är det någon kunnig själ där ute som vet vad jag kanske gör för fel? Måste filerna vara i ngt annat format? Blir bara irriterad och förbannad - risk finns att datorn far ut genom fönstret.. :/

Aldrig kan ngt vara enkelt när jag ska försöka mig på nått!

Hjälp snälla!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Idag har det varit uteritt på schemat.. Jag tog med mig Fanny och red ut med Rangun och Elton på morgonen, skönt tyckte hästarna och speciellt Elton som inte fått gå ut på ett tag nu.. Han skötte sig iaf exemplariskt, varnade Fanny att han kan bocka men det verkar som att han vuxit ifrån det nu så det är ju skönt :)

Även Rocco fick gå ut efter lunch, tillsammans med mamma på Arrobell. Han var lite småskum/vild idag, han som stänger av lite ibland och blir smått opåverkbar drar på och eller bockar och far i luften. Vildpålle!


Mamma påpekade att hon tyckte han börjar "biffa" på sig bra nu :)
Denna bild är ifrån då vi var och provred honom i början av sommaren..

Jag har även fixat med Navange och hans strålröta, spolat ben och hovar samt "tjärat" in strålen. Insåg när jag spolade han ben att avloppet/silen återigen var fullproppad med skit/grus/lera osv osv.. Är max tre veckor sedan pappa rengjorde avloppet senast! Fattar inte hur det kan samlas så mycket skit på så kort tid, är väl kanske en del slarv med rengöringen efter att man spolat sin häst misstänker jag. Svårt att komma ifrån känner jag rent spontant.
Har funderat på att ha  nån form av tunna eller liknande som man kan sopa ihop och kasta smuttsen i men då till nästa fråga - VEM tömmer den när den är full, och säkerligen supertung av massa blöt dynga? Hmm får fundera vidare på det där..

Jag har också påbörjat städning under kafeterian där vi har toalett/dusch och övernattningsrum då mamma har weekend som startar imorgon em. Verkligen superglammigt att jobba i stall, inte bara mocka skit utan även skura toaletter :P
Eftersom Fia idag eller ja planet har nog alldeles nyss lyft ifrån Skavsta mot Dublin för en helg med två tjejkompisar så blir det en del extra work imorgon.. Så kände jag att det kanske var smart att starta med lite städning redan idag eftersom jag ändå hade lite tid över :)

Nu ska jag kolla på mitt absoluta favoritavsnitt av Top Gear! När de byggt egna "husbilar", Anders letade fram det på tuben :)

Ska se om jag kan ladda upp lite filmer där senare ifrån hoppning i veckan och även Poseidon..

Kram Madde

Poseidon

Publicerat: 2011-10-26 Kl: 20:57:35 | I kategori: Hästarna | 2 kommentarer

Vi har idag filmat Poseidon igen, han kändes kanonfin och helt klart bästa passet hitills men när jag tittar på filmerna tycler jag inte att det ser lika bra ut :/ Framför allt inte min egna ridning..
Nyttigt att bli filmad ibland så man får se sina svagheter och brister iallafall..

Ni bjuds på lite bilder till att börja med










Vad tycker ni om vår fina treåring?

Kram Madde

Tack Erika!

Publicerat: 2011-10-26 Kl: 20:49:19 | I kategori: Allmänt | 7 kommentarer

Stort tack till Erika för den nya tjusiga designen, kalas att det växlar bilder då man uppdaterar!

Erika hittar ni i hennes blogg:

etthania.blogg.se


Har fått ett par positiva kommentarer till den nya designen :)



Lär nog ändå sakna den gamla lite då jag älskade den MEN man måste ju förnya sig ibland också.. Den gamla hade jag ju haft i nästan två år tror jag :P

Kram Madde

Hopp hela dagen

Publicerat: 2011-10-25 Kl: 23:30:38 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Hejsan,

Ja idag har ju varit en hektisk dag som Madde berättat om. Körde hemifrån vid 7 på morgonen hade tre hästar med två för genomgång av Eqiueterapeut Monika Ledin o Demeter som ska stå i saltvatten. Lastade av dem och så snabbt iväg till Strömsholm och fortbildningskurs för Jens Fredricsson i hoppning.
Mycket givande dessutom var vi bara 10 deltagare  vilket på ett sätt gör diskussionerna bättre.
Vi fick först ett teoretiskt pass och sedan red Jens + Ann-Sofi Oscarsson + Ulrika ?(lite dålig koll på hoppryttare).
Alla hästarna var 7 och ämnet för dagen var grundridning vilket många slarvar med. Enligt Jens så var det den kommentaren Hans Horn (landslagstränare) hade om de svenska ryttarna överlag - för mycket fixerade i var hästen har sitt huvud (rida baklänges/rida med händerna).
Det handlade om rakriktning förstås - att verkligen få hästen att bjuda och ta stöd på båda tyglarna. Precis som i dressyren. Känner själv att jag har mkt stor nytta av båda delarna. Gymnastikhoppar ju fina Arro Bell 1-2 ggr i veckan och även om jag tycker att han är hyfsat rakriktad så får jag när jag hoppar verkligen rätt på sidorna och oftast ännu en aha känsla om vad som verkligen innebär med en rakriktad häst + att han är extra fin dagen efter hoppningen.
Bosson däremot är ju extremt oliksidig och om jag ej arbetar dressyr på honom emellan mina hoppass så är han inte så rolig när jag börjar framridningen. (Bosson är ju vår fina lektionshäst så jag kan ju inte trimma varje dag).
Efter lunchen så fick se på ett träningspass med hippologerna Karin som tidgare praktiserat ett tag på ridskolan var med och red. Kul att se! Hon red en fin häst.
De fick se till att verkligen hålla en bra galopp på alla skolhästarna hålla rytmen, balansen o vägen. Hästarna såg verkligen positiva ut. Fina skolhästar. Jens berättade att personalen har delat upp hästarna emellan sig och ansvarar för utbildning och tävling. Målet för i år var att alla skulle gått 1.30 med högst 4-8 fel. Några av skolhästarna var riktigt fina och hade mer potensial än så.
Efter kursen snabbt iväg till Kvicksund och hämta hästarna hem till egn hoppträning för Erik på fina Bosson. Det kändes mkt bra förutom en runda när jag rider på lite för mkt.....
Därefter så var det dags för veterinärföreläsning för Tove Forslund i cafeterian. Ett 30 tal intresserade hade slutit upp och ämnet var friskvård, doping, akut sjukvård. Hade i och för sig inte fått plats så många fler men tror att alla verkligen fick mkt bra info
Hjärnan är lite trött. 9 nov är det dags för Jens kurs igen den gången är det egen fördighetsträning så då hoppas jag att jag får vara med och rida själv på Bosson.
God natt
Ann

Kaoz!

Publicerat: 2011-10-25 Kl: 20:40:08 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Gahh vilken dag! Mamma åkte supertidigt för sin kurs och att lämna hästar på Equirehab. Hon kom hem igen kl.16, 30min innan hoppträningen skulle börja..

När jag på em red Rocco på utebanan fick jag syn på en blodig häst i hagen bredvid, vi misstänkte att det var ganska allvarligt då pappa tyckte att det var ledvätska som kom ur såret. Det var inte våran häst utan en iackorderad, dessvärre är det mycket bråttom till klinik för att spola leden om det nu skulle vara leden som vi misstänkte och de ansvariga för hästen var flera timmar bort. Som tur var fanns en annan jättegullig inackordering som ställde upp och körde hästen till Strömsholm, annars var sista allternativet att jag skulle åkt och skippat hoppningen på Elton.

Sofia som åkte med den skadade ponnyn är verkligen guld värd! Hon ställer alltid upp och är en riktig ängel att ha i stallet, alltid glad och positiv och ställer jämnt upp för andra som behöver hjälp! TACK!

Som jag förstod det innan jag åkte hem så var det så illa som vi befarat så det var verkligen tur att hästen kom iväg så snabbt. Vi har ju själva haft många hästar med ledskador, både med bra och dålig utgång. Är det riktigt illa måste man ta bort hästen.


Demeter fick en ledskada som 2-åring som var riktigt illa men vi klarade hennes liv, tyvärr är hon fortfarande "ärrad" i form av en ngt större has. Vi hoppas på att det inte ka vara något som ska sätta stopp för hennes utbildning och fortsatt träning/tävling :)

På morgonen höll jag nästan på att köra på vad jag tror var en grävling i dimman på E20 :/ Blev ganska rädd kan jag säga!

Fick sedan en härlig morgontur efter utsläpp av hästarna tillsammans med Fia på Poseidon och en av våra skötare på ridskolans hästar som fick följa med i morgondimman, själv red jag Rangun som var mer än nöjd med att få komma ut :D

Hoppträningen för Erik på lille Elton gick toppen, Erik hade en vädligt bra genomgång idag och jag fick verkligen bra hjälp med min ridning av den lilla sötnosen som för övrigt verkar vara lite kär i Jaqeuline då han gnäggade ömt när hon gick förbi. han hade även betydligt högre fart när han fick springa bakom henne :P

Kram Madde

Ny vecka igång

Publicerat: 2011-10-24 Kl: 21:52:50 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Hu vad kallt det börjar bli! Hann inte hämta min dunjacka innan första lektionen och gissa om jag var kall efter :/ Sprang och hämtade den innan mina dressyrspecialare..

De minsta har idag fått fortsatt med galoppgenomgång och några valde att prova på, duktiga tjejer och framför allt vädligt duktiga och skötsamma hästar/ponnyer vi har :D

Dressyrtjejerna fick idag främst träna på att flytta hästen, först genom att öka minska volten därefter skänkelvikningar utmed långsidorna - till kvartslinjen och tillbaks. Vi avslutade med lite ryggningar som vi får fortsätta med nästa pass, man kan inte hinna med allt.

I övrigt så har jag ju såklart ridit en del hästar, Poseidon ett pass på utebanan på morgonen och sedan Rocco i ridhuset. Efter lunch gjorde vår praktikant, hmm har jag berättat hon Fanny? Hon är iaf en "gamal" elev till oss som nu går ridsportsgymnasium i Linköping - Vreta. Hon har två veckors praktik som hon nu gör hos oss :) Ja började att rida en stund på Grappan, som var alltöfr länge sedan hon blev genomriden, och sedan fick Fanny rida en stund. Hon fick prova henne i fredags också. Elton fick också ett pass i ridhuset, i den supersköna Amerigo sadeln vi kommit över :D Gillar den skarpt däremot var den inte helt optimal på Elton, får prova vidare imorgon :)

(Google) Den liknar denna sadel..

Har inte ridit i en Amerigo på ganska många år, inte sedan min tid hos familjen Brolin på Brolöten då de har några sadlar av detta märke. Har alltid tyckt om dem :)

Imorgon ska mamma på kurs för Jens Fredricson och på vägen lämnar hon av Ture & Mille (Tror det var mille) som ska på genomgång/behandling av Monica på Equirehab samt Demeter som ska stå kvar där troligtvis tills på fredag. Hon ska få salt/kallvatten behandling av sina muggangripna ben. Vi hoppas nu innerligt att detta ska fungera så vi kan komma igång med ridningen ordentligt igen.

Behandling i kylt, salthaltigt vatten. Det salta vattnet kyls ned till ca 3 grader och syresätts via luftbubblor, vilket ger senor och vävnader en mild massage.

Den intensiva nedkylningen av benen stänger blodkärlen. Därefter strömmar allt blod till benen och ger en stark genomströmning och effektiv utrensning av gammal ärrvävnad, avfallsprodukter och vätska.

Kroppen läker sig själv genom extern blodgeomströmning och bortförsel av dåliga celler.

  • Galliga ben
  • Sen- och ledbandsskador
  • Skador i det inre benen dvs ömma skenben
  • Ledåkommor
  • Benbrott och överben
  • Skakningar
  • Skärsår och infektioner i underbenen
  • Postoperativa komlikationer - sårläkningen
  • Ökad hovväxt, botar mugg och strålröta
  • Mjukvävnadsskador
Fina Demeter!

Pappa har idag kört iväg Bell's Melete och Bell's Hera till Ylva utanför Nykvarn/Södertälje där de ska gå på lösdrift ett tag framöver. Bell's Thaleia har vi fåt operationstid för på Srömsholm i början av november, Tove tittade på henne skadade hov/kronrand i förra veckan och tyckte att det vore bäst med operation för att se så att det är helt ok "invärets" hon är ju röntgad men antar att det kanske kan finnas nån skada ändå :/ Vi med vår vanliga tur, hon fick skadan på betet som fölunge.

Det positiva är iallafall att hon står nu kvar hemma och vi ska nu på allvar sätta igång med inridning av henne, hon är inte halt eller så pga skadan, det bara ser trist ut. Mycket bra för de där unghästarna att vara ifrån varandra lite också då de är väldigt "kära" i varandra.

Imorgon kommer även Sadeldoktorn igen på em och sedan hoppträning för Erik Berggren på kvällen samt att Tove Björksten kommer och har föreläsning. Fullt upp med andra ord!!

Kram Madde

Helg med fina framgångar för svensk ridsport!

Publicerat: 2011-10-23 Kl: 19:23:16 | I kategori: Allmänt | 4 kommentarer


Malin Baryard - Johnsson & "Räven" tog en fin tredje placering i WC i Finland idag, jag såg själv sändningen på SVT 1 vid fem.. Hon hoppade de tre sista hinderna i omhoppningen UTAN stigbyglar då hon var mycket nära att trilla av efter två-kombinationen.. Starkt jobbat på fin häst!


Den fantastiskt duktige (enligt mig iaf, Nina har alltid varit lite av en förebild för mig) Nina Hoffman gjorde i helgen come back efter sin skada. Hela 76,25% fick de för sin Kûr och endast Isabell Werth med sin fina Satchmo fick högre poäng, 82,33%


Visserligen inte ridsport men KÖRNING! Thomas Eriksson kom även han trea i första omgången av årets WC.

Detta var en liten del av alla framgångar, det har ju även varit stora hopptävlingar på Strömsholm i helgen.. kanske någon av er läsare som varit och tittat??

Själv har jag, med Anders hjälp, idag målat om sovrummet. Blev riktigt snyggt, nu har vi bara fondvägen kvar som jag ska klura ut hur jag vill ha den :)

Kram Madde

Tack för allt!

Publicerat: 2011-10-23 Kl: 13:16:28 | I kategori: Hästarna | 4 kommentarer


On the work.. Ridläger 2011

Ja då har tyvärr "Nisse" eller Nibson som är hans riktiga namn tyvärr fått vandra vidare till Trapalanda.
Det är alltid ett mycket tufft beslut men då Nisse blev akut halt och veterinären konstaterade att det inte var mycket att göra.


Madde och Nissemannen, tror det är taget i början av året..

Vi misstänkte detta på försommaren men efter den långa sommarvilan var han finare
Bland lektionshästarna så har de sista åren varit en av mina favoriter. Mest pga hans sätt att läsa av folk/elever många ggr har jag förr varit färdig att sälja honom då många haft svårt att göra iordning honom  nästa gång man kommit ner till stallet så har någon liten tjej stått och borstat på honom utan problem.
Då har jag insett att man behöver ha olika typer av hästar på en ridskola så att elever får träna på flera typer av hästar.


Nisse gillade ej att man stressade - nej först skulle man umgås gärna klia honom i pannan. Kratsa hovarna gjorde man enklast genom att börja med höger fram och sedan fortsätta runt och avsluta med vänster fram.
Dessutom var han en god "ögontjänare" det räckte att man fanns i närheten så var han som ett ljus.
Många elever har fått ett ökat självförtroende genom att hoppa tex. Nisse kunde bära runt på en nybörjar 7 åring utan problem.
Tack för alla dessa år.
Ann

Många timmar..

Publicerat: 2011-10-22 Kl: 22:18:14 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Ja till att börja med måste jag stoppa in bilderna jag glömde i gårdagens inlägg ifrån ihopsläpp av lektionsvalackerna där Elton och Navange nu fått flytta in.. :)


En kall fredagsmorgon..



Nöjda pojkar som nu fått många nya vänner att busa med i hagen!

Happy horses :)

Ja idag kom jag alltså till Ekelund kl.11 efter att först ha handlat lite mat på ICA. Lagade då en paj till mammas "kurs", hennes lördagsgrupp hade idag dubbellektioner samt teori då mamma ställt in tidigare under terminen. En smarrig paj med massor av höst/tratt-kantareller belv det, till detta ungnsbaguetter samt en god sallad med fetaost.

Sedan fortsatte jag vidare i stallet Rocco fick sig två omgångar med ryktborsten, före och efter sin 1h promenad på "walkern" :P Riktigt blank och fin blev han!
Under tiden han promenerade mockade jag samt ställde fram hösilage både i stora stallet samt utestallet. Mockade sedan utestallet och red Elton ett kort pass på utebanan medans Rangun skrittade fram på bandet. Elton fick hoppa några skutt över vattenmattan som nu var helt ofarlig och även ett litet kryss.

Rangun fick sedan ett lite lätt dressyr/jogg-pass i ridhuset, valde idag att ta tränset, och han var DÖFIN! Men det blev ju ganska hårt jobb igår så det vore väl sjutton om det inte gett resultat :D

Ja allt detta gjorde jag mellan kl.11-strax efter fem.. fattar inte var all tid tar vägen :/ Rangun fick visserligen också bli ordentligt borstad och ryktad. Charlotte påpekade att han var vädligt blank i pälsen så lite resultat gav det allt!! :)

Kram Madde

It's friday :)

Publicerat: 2011-10-21 Kl: 20:31:19 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Ja nu betyder ju sällan fredag något då alla dagar är sig lika när man sysslar med det vi gör.. Men ändå :P

Gunilla har som sagt trimmat oss idag, Rangun gick ju väldans bra och jag fick idag verkligen ihop honom och han gjorde det mesta mycket bra. Det jag var minst nöjd med var väl kanske seriebytena men Gunilla tyckte det var bra så jag får väl ge mig lite kanske ;P hehe
Vi fick bland annat till en riktigt fin galoppsluta så som de ligger i Goerge-programet och väldigt fina travskolor som de ligger i MsvB:4an.. Jag ska starta B:4an i Enköping om några veckor, vi anmälde till både George och B:4an men som vanligt mycket starter så först var jag bara reserv i msvB men i veckan nu fick jag plats även där så nu ska jag ta bort anmälan i den andra klassen. Vi får träna mer i vinter så kommer vi igen i MsvA/St:George i vår istället.

Rangunmannen!

Även min yngre prins gick som en gud! Arbetet ifrån gårdagens pass satt verkligen kvar och jag kunde fortsätta där jag slutade - SÅ FIN! :D jag fick fortsätta med övergångar och sidförande arbete, han har verkligen kommit ihop sig bättre och blivit starkare.

Ebba och Gordon fick sig en genomköarare på em också! Nu är de i fulltrimm till sin start imorgon :) Gäller att hålla tummarna 16'45!!
Go Ebba & Gordon!!

Kram Madde

Någon som minns??

Publicerat: 2011-10-21 Kl: 20:09:21 | I kategori: Allmänt | 10 kommentarer

Har lite gamla bilder i arkivet som jag inte publicerat!

Någon av er kanske varit med vid något av dessa tillfällen???


Tror detta var vid en av våra sommaravslutningar för typ "hundra" år sedan!
Ponnyn heter Mimmi och ryttarinnan är Kattis Eriksson, två av hennes döttrar har en häst uppstallad hos oss idag. Kan minnas att detta var grymt uppskattat och roligt att se på!




Som ni ser och vad jag även upptäckte så användes tydligen inte hjälm vid detta tillfälle :/
Väldigt snyggt stylat ekipage iaf.


Mamma red spegelritt på fina egna uppfödningen Elektra tillsammans med..

Hette hon Sara (?) som jobbade hos oss vid tidpunkten. Hon red Trischa - gick som skolhäst "till vardags".


Varje år var vi med på Taxinge-mässan (finns den fortfarande?) Vi hade detta året gymkhana med pirat/indian tema. Hästen var vår fina "Challe" Holmedown Cheiftan och piraterna är Sanna Eriksson på Challe, minns inte riktigt namnet på mittentjejen och till höger har vi Jannike Fager.

Här är ju JAG till vänster, Frida på ponnyn Rosita som var en privathäst i stallet och till höger Jennifer Folin.

Den gamla goda tiden minsan :P

Kram Madde

Fina hästar :)

Publicerat: 2011-10-20 Kl: 21:55:11 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Åh vad vi har fiiina hästar!
Limit fick sig en "omgång" då han och Fia hakade på mig och Rangun ut på en galoppsväng runt sjön på morgonen, både fia och Limit hade grusstänk över sig :P hehe Rangun älskar det!!

Mamma hjälpte mig med lite coching på Roccan efter lunch - döfin häst! Mamma satt och ojjade sig i hörnet över hur fin han är, själv var jag som vanligt lite väl självkritisk - men jag vet ju att det kan bli ännu bättre! Mamma som inte hjälpt mig med honom på ett tag tyckte det hänt mycket och påpekade hur viktigt och nyttigt hoppningen är för oss BÅDA. :)

Puddingen!

En annan fin häst idag var Poseidon, tog som vanligt en stund innan han "vaknade" men sedan gick han som tåget i ridhuset! Jag hoppas att vi ska kunna få tid att filma honom imorgonn för att lägga ut en ny annons, han är ju en jättefin och trevlig häst men vi har FÖR många hästar i dagsläget :/

Elton var också riktigt fin idag, jag är faktiskt ganska mallig över att han blivit så fin och utvecklats över förväntan :)

Imorgon kommer Gunilla på fm och på em ska Ebba rida ett sista pass inför lördagens tävling!!

Kram Madde

Blånylle!

Publicerat: 2011-10-19 Kl: 19:10:15 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Haha nja nästan iaf.. Thaleia nockade mig ordentlig idag, jag hade självklart hjälm på mig men hon träffade ju med huvudet rakt i ansiktet - över munnen och så en däng på näsan också :/ ont som tusan men slapp näsblod som tur var.. 
Jag har, med lite hjälp, longerat både Hera & Thaleia för första gången idag. Detta gick verkligen över förväntan och de var superduktiga, på kort stund förstod de exakt vad de skulle göra. Värre var det med Poseidon förra året som hade framåtbjudning lika med noll och året innan Demeter som inte fattade alls och for runt som en vilde :P
Antar att jag också lärt mig av de tidigare hästarna vilket gör att det nu också går lättare för man vet bättre hur man ska hantera de små vilddjuren :)

Vi försöker vara lite effektiva med dessa två hästar som nu är 2,5år innan vi ska köra dem på lösdrift hos Ylva Ahlenius som jobbat hos oss som ridlärare innan Jenny tog över hennes grupper på tis- och torsdagar.

Bell's Hera som fölis!!
Foto: Erika Torrång

Rangun fick sig ett dressyrpass på morgonen, ganska fin passage fick vi till idag - han blir starkare och starkare min prins!

Rocco höll jag nästan på att flyga av idag! Hoppade i ridhuset och han var ganska taggad och ville mer än gärna bocka, bra på ett sätt för nu måste jag verkligen räta upp mig och RIDA. Jag faller ju jämnt och ständigt framåt när jag ska hoppa de där eländiga hinderna.. Nyttigt pass var det!

Navange fick också ett dressyrpass men tror han hellere ville hoppa för han blev idag lite stark och hängde sig i handen lite :/ Imorgon får han lite vila eftersom vi precis satt igång honom igen efter strålrötan så blir det jobb igen på fredag för hans del.

Nu ska jag ta tag i lite jobb med hemsidan, den är dåligt uppdaterad på sista tiden eftersom det varit så mycket strul med både datorn och internet och eftersom jag inte har Word i min dator hemma så blir det lite bökigt.

Kram Madde

Åhh vad bra! NOT

Publicerat: 2011-10-18 Kl: 21:55:57 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Hela min mobil har raderats - och efter mycket om och men återupplivats dock med en del bortfall vad gäller mina appar :/
HELA min kalender har raderats!! Katastrof men just de senaste veckorna så har jag ju inte haft så många lektioner så jag tror nog ändå jag kan minnas dessa.. Så jag inte jobbar gratis och det blir gratislektioner :/

Jaja... Teknikens under.

Idag har det verkligen pissat ned! Det var ganska fint på fm men strax före lunch öppnade sig himmlen och sedan har det fortsatt.. När jag åkte från Ekelund var det små sjöar överallt och ridbanan stod nästan under vatten.. Enligt väderprognosen ska det tydligen regna även imorgon, och vi som hade tänkt hoppa :/ får se hur det blir med det för jag har ingen lust att rida ute i regnet!


Jag och fina Helios för några år sedan. Foto: Christina Crafoord
Som ni ser är det mycket HÖGT, på denna häst kände jag mig mkt sällan "höjdrädd" Mitt fina hjärta :) Men han har det toppen hos sina nya ägare och Gunilla såg honom vid en programridning för några veckor sedan så vi har lite "koll" på honom iaf :)

Jag har idag hoppat lillen Elton, vattenmattan hoppade han så fint! Måste ju träna på lite "läskiga" hinder.. Poseidon fick gå ut på långtur runt sjön tillsammans med mamma och fia på Arrobell och Limit.. Han skötte sig kanon även om han ibland var lite ängslig bakåt och verkade tro att någon förföljde honom.

Navange gick en kort sväng på utebanan, skuttade ett par gånger över ett sockerbitskryss men sedan började det regna för mycket så vi avslutade..

Rocco gjorde finfina galoppfattningar idag och jag tycker att högergaloppen blir bättre och bättre, det känns som att det verkligen hjälper med att rida ut och jobba galoppen samt att jobba på små hinder.

Såg idag att det är ett TV program imorgon jag måste se! "Sanning & konsekvens" på TV3 granskar imorgon en hästhandlare som sålt dåliga/sjuka/trasiga hästar.. Något som idag känns lite vanligt i försäljningsverksamheten.. Tror man verkligen ska kolla upp försäljaren vid hästköp och "dra öronen åt sig" om något verkar konstigt.. Tyvärr blir man ofta lite förblindad och kär när man hittar vad som kan verka som "den rätte hästen".. Så det är ju inte alltid så lätt att avgöra huruvida allt sker på rätt sätt.. men men man får ju gå den hårda vägen och lära av sina misstag..    ;)

Kram Madde

dagens fråga

Publicerat: 2011-10-17 Kl: 21:58:49 | I kategori: Dagens Fråga | 4 kommentarer





Brukar du se ridsport då det visas på TV?


Vad ser du isf helst på och vilken kanal/tid?

Kram Madde

Monday

Publicerat: 2011-10-17 Kl: 21:51:08 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Ny vecka igen.. Galet trött imorse :/ Mkt jobbigt att köra de sex milen till Ekelund denna morgon..

Har iaf ridit en del hästar idag :) Demeter är fortfarande oren pga muggen så nu har vi bokat till på Equirehab nästa vecka så får hon åka på salt/kallvatten behandling några dagar.
Poseidon jobbade jag på utebanan och han börjar verkligen bli riktigt "ridbar" - det är inte bara att styra runt längre utan man kan nu börja jobba honom lite mer.

Elton fick också gå på utebanan efter att pappa skott honom, han gick som tåget - superfin!

Bild ifrån då jag var och kollade på honom innan vi köpte sötnosen :)

Efter lunch red jag sedan Rangun och Navange i ridhuset. Rocco fick hoppa lite på utebanan men inte så länge som jag hade önskat då jag var tvungen att avsluta för att ta hand om mina måndagsbarn..

Kram Madde

Vilken helg det blev :)

Publicerat: 2011-10-16 Kl: 19:48:16 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Inget inlägg igår pga firande av min syster som idag fyllde hela 21år :) Först släkten på dagen och så party hos henne på kvällen..

Jag red igår ut på Rangun vilket han såklart tyckte var mycket härligt - han älskar att gå ut! Idag fick även Rocco gå ut en härlig tur, det var verkligen en kanondag idag med strålande fint väder och ganska varmt ändå :) Nu får man hålla sig på vägarna när det är älgjakt vilket är lite trist men vad gör man.. Risk finns ju att man blir skjuten även om det låter galet så händer det ju faktiskt inte alltför sällan att jägare "ser fel" :/
Sedan blir ju inte jägarna speciellt glada om det kommer massa ryttare i skogen vid jakten som skrämmer djuren åt fel håll och stör..

Älgar! (google)
Många markägare sätter även upp skyltar då de jagar..

Jag har även hunnit med att döma lite programridning igår då mammas lördagsgrupp hade detta på schemat, två av mina dressyrspecialare var även med - Emma & Isabell. De som rider i "DS" (som jag kallar gruppen) får deltaga på två programridningstillfällen.
Ebba har även ridit två lektioner för mig på Gordon, ett tidigt igår morse och ett idag på fm. Det är hårdträning nu inför nästa helgs LA debut i Div 2 laget :)

Kram Madde

Evig tidsoptimist!

Publicerat: 2011-10-14 Kl: 20:31:37 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Ja som trodde jag skulle hinna med så mycket idag - ICKE!! Hmm att jag aldrig lär mig :/ 

Är iaf toknöjd över att ha hunnit med unghästarna! Hera och Thaleia fick springa i ridhuset på fm, var och en för sig så de 'ven fick träna på att vara själva.. Först ut var Hera och sedan Thaleias tur, båda skötte sig utmärkt och sprang runt en stund med sadel och träns i ridhuset :)


Ungdjuren på betet för några veckor sedan..

Tove kikade på lite hästar på morgonen, Elton fick spruta - vaccination. Jag fixade med unghästarna och sedan satte jag igång med vårt tävlingsstall samt utestallet, var inte färdig fören strax efter halv ett :/ Då hade jag typ räknat med att vara ute igen.. Belv lunch i ca 40min iaf och sedan tog jag in Demeter som fortfarande är lite oren pga sin hemska mugg så hon fick gå på skritten 10min, sååå duktig tjej - andra gången hon går och jag kunde ta in Rocco och förbereda honom samtidigt! Duktig häst :)
Jag skulle hoppa lite igen på Rocco tänkte jag för onsdagens jobb hade verkloigen gett resultat igår, jag hoppade ett litet räcke på en åtta i onsdags. Mycket bra för hans galopp där han är ganska svag. När jag kom till utebanan hade det dock byggts två serier av alla hinder - något jag inte var så sugen på att prova på så jag hoppade av och vred på ett av hinderna så jag kunde hoppa ett enkelhinder.

Sedan lektion för Emma som fick träna på LA:1 som de ska debutera nästa helg i laget div 2. Min syssling Charlotte som äger Jaqueline tjatade så om att hon ville ha sällskap ut en kort sväng så jag tog Poseidon direkt efter som hon redan förbetett :) Sedan red jag ett dressyrpass på

By myself!

Publicerat: 2011-10-13 Kl: 22:10:04 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Imorgon för jag köra "solo" på Ekelund!! Fia ska tävla Kollan o Milleman - mamma åker med där och i måndags började årets älgjakt så far min vill ju ut o rasta hund och bössa :P haha..

Kvar är jag - men det ska bli skönt :) Då behöver jag inte "tänka på någon annan" utan kan göra på eget vis och köra på i eget val..

Eller ja, ja lär väl ha min bäste Christina i örat för lite pepp/skvaller - talk! Hon har äntligen skaffat sig ett nytt headset så nu slipper vi avbrutna samtal då hennes mottagning försvinner.


I det "gamla" stallet är Christinas mottagning KASS! Hennes ponny "Limpan" o Anders på bilen :)

I den nya stalldelen fungerar det bättre! Tjusigt stall eller hur?
Tog dessa bilder vid mitt besök förra sommaren..

Imorgon kommer också Tove igen för att kika på ett par hästar och sedan var det några inackorderingar som behövde lite veterinärhjälp..

Så jag ska mocka och fixa vårt tävlingsstall samt utestallet sedan rida rida rida! Så många hästar jag bara kan, har sedan en privatlektion för Emma & Sixten på em.. Skulle vilja ta unghäsgtarna, Hera & Thaleia också men det är inget jag kan/vill göra på egen hand. För det första behöver man oftast vara två då man börjar med longering och sedan är det även en stor säkerhetsrisk att vara helt själv om något händer :/

Vi hade en olycka då jag var ganska liten, kanske 8-9år om det kan stämma, vi var nog på vår första utlandssemester hela familjen och vi hade en jätteduktig tjej som jobbade i stallet. Hon skulle longera en unghingst som sparkade henne och hon blev liggande i ridhuset i kylan, det var december och ingen hade koll på att hon och hästen saknades. Hon lyckades såsmåningom ta sig ur ridhuset på egen hand men det hade kunnat gå riktigt illa.

En tankeställare..

Man kan tjata och tjata om säkerhet osv osv men det "bästa" sättet att lära sig är den hårda vägen för man förstår inte hur farligt det faktiskt kan vara om man inte varit med om en olycka.

Själv blev jag sparkad imorse då jag skulle sätta på täcke på en av hästarna, det var länge sedan jag blev sparkad men det händer ibland och hitills har jag haft tur.

Nu är det sovdags!

Kram Madde

Höstkänsla..

Publicerat: 2011-10-13 Kl: 21:26:09 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Härliga höstdagar men väl kallt.. Min dunjacka har åkt på då jag går till stallet på morgonen :) SKÖNT! Mössa och vantar/handskar är ett måste! Hatar att frysa nuförtiden, när jag var liten frös jag ju aldrig, tänk så det kan ändras när man "blir äldre" :P
Haha..


Min goa dunjacka jag köpte förra vintern - mycket prisvärd!

Igår sov jag ju i Mariefred vilket betyder inget bloggande då internet/datorn där är så gott som stendöd.. :/

Igår hade vi ju Clinic på Ekelund Cecilia "Cilla" Hansson var och visade/berättade om den "nya" grenen Working Equitation, med sig hade hon också sin 12åriga svarta hingst som hon utövar denna ridsportgren tillsamans med.
Jag var med och red på vår fina skolhäst Tuareg "Ture" & mamma red sin guldhingst Arrobell..
Hittade lite bilder på Cilla och Ruby Glow på Google då de utövar denna gren..


Det de gör på bild nummer två fick jag och mamma också prova på igår.. Både Ture & Arrobell skötte sig mycket bra och mamma gjorde faktiskt flera av "hinderna" riktigt bra och absolut i klass med Ruby :) Men det var inte helt lätt och Ture var lite skeptisk till vissa hinder till en början..
Många kom och titta på clinicen och de verkade tycka det såg kul och nyttigt ut, tanken är att vi ska lägga in lite sånt här arbete i den ordinarie lektionsverksamheten. Jag föreslog även för mamma att man skulle kunna starta en "WE-grupp" där man bara över på detta, WE består ju av tre delmoment. Ett dressyrprogram uppbyggt och utfört på samma sätt som de vanliga programmen, en teknikbana och en "speed" där man gör teknikbanan på fart.
Jag tror det skulle finnas intresse för detta :)

Kram Madde

Full fart igeeen

Publicerat: 2011-10-11 Kl: 21:15:24 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Ojoj vilken dag - igen :P

Red tre hästar på fm, först Demeter som jag hoppade lite småhinder på utebanan - mest travhoppning. Poseidon näste häst ut och även han fick gå på utebanan och faktiskt tog jag ett par skutt över bommar på marken vilket han gjorde lätt. Kändes som att han bjöd på de lite högre hinderna vi passerade ibland men jag kände inte för att utmana ödet idag :P Får bli en dag när mamma kan hjälpa mig och vi kan bygga så det passar en unghäst. :)

Rangun fick sedan ett dressyrpass i nyharvat ridhus! Underbart när det är nyharvat/sladdat. idag djupharvade pappa vilket gör underlaget riktigt bra, möjligtvis lite "djupt" (vill inte skriva djupt men kan inte komma på nån bättre förklaring) till en början men eftersom det rids så mycket i ridhuset och lektionerna sliter mycket på underlaget - det blir snabbt lite "platt". Han var iaf fin och vi fokuserade idag på traven och längningarna vilket gav resultat och jag kände mig riktigt nöjd med min fina pålle :)


Rangun och jag vid förra årets DM i Nyköping..

Efter lunch hade jag ju gott om tid då jag endast hade Rocco kvar innan hoppträning så jag skulle fixa med hemsidan som nu är dåligt uppdaterad. Detta gick tyvärr inte som planerat, det har ju varit strul med internet på Ekelund länge nu och nu verkar det ändå fungera hyfsat igen men datorn har enligt mig gjort sitt. Satt i en timme och lyckades knappt med något :/ Sedan blev det såklart superbråttom att hinna rida, bygga bana, fixa Elton, putsa osv osv..
Jag hann iaf med allt och Elton var riktigt duktig på hoppträningen, vi hoppade fram på ett litet sockerbitshinder på volt och sedan hoppade vi en två -studds och en linje med sockerbitshinder - ett gaoppsprång - kryssoxer. Hoppade så fint men var lite seg. Sedan var det dags att hoppa hus! haha vi har ett litet hus man kan ställa under hinderna och denna hade vi i ett hinder idag. Elton ville inte hoppa denna, vi fick komma många gånger och han hoppade men det blev ifrån stillastående eller halvskritt för han stod emot något enormt. Så nu ska vi träna på annorlunda hinder framöver. Dock mycket nyttigt pass för honom, med massa andra hästar att hålla koll på också :)

Kram Madde

Fruktansvärt!

Publicerat: 2011-10-11 Kl: 20:27:43 | I kategori: Allmänt | 5 kommentarer

Fick nyss se detta på facebook..



Detta är tydligen i skåne - SVERIGE!! Hur kan man missköta djur så fruktansvärt? Enligt beskrivningen handlar det om 200 st(!) undernärda hästar som ska tas om hand men man vet inte var man ska göra av alla. Själv säger jag bara EN sak - AVLIVA de stackars hästarna!
En häst som den på bilden ovan kan aldrig bli återställd ens i närheten av en normal häst. Det enda rätta i sådana här fall är att avliva dem, det handlar inte bara om att ge dem foder så blir de runda igen de är oftast helt förstörda invärtes efter maskangrepp osv. Tittar man även på hästen på bilden så ser ni att skelettet är helt förstört - något som inte går att "återuppbygga"

Denna häst har troligtvis inte fått tillräckligt med foder någon gång i sitt liv med tanke på hur den ser ut.. Med unghästar är det jätteviktigt att de får i sig bra och mycket foder - grovfoder=gräs/hö/hösilage. En unghäst som inte får tillräckligt med foder växer inte på rätt sätt och blir på så vis efter i sin utveckling och de blir försvagade i muskler och skelett. Det blir även något som håller i sig genom hela livet då en häst som inte fått tillräckligt med foder som ung har svårt med hullet då den blir äldre och kräver ofta större mängder foder än en rätt uppfödd häst.

Återigen så är detta extremt fruktansvärt och man blir alldeles tårögd..

Madde

Tidsbrist

Publicerat: 2011-10-10 Kl: 21:56:34 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Tänk att det ska ta så mycket tid med hästar.. Man får vara glad om man hinner med hälften av vad man skulle vilja på en dag..

På förmiddan blev det stallfix och lite unghästpyssel.. Efter lunch tog Fia Hera och jag Thaleia, de fick sadel och träns sedan blev det en tur till ridhuset vi gick med dem några varv sedan fick de springa fritt en stund :) Fina hästar har vi!!

Jag red ut en kortis på Poseidon med Fia på Kolibri innan ett lugnt dressyrpass på Rangun som var kanonfin även idag :)

Elton skuttade jag över lite småhinder på ca 50cm på utebanan - superduktig och PIGG! Tänkte ride honom på hoppträningen imorgon för jag hann inte med att rida Demeter idag och jag har inte hunnit rida henne på flera dagar :/ Hon fick premiärgå på skrittbandet idag vilket gick super - jätteduktig tjej! Tror det kan vara en bra grej för henne då vi verkligen måste få bort den enorma magen. Fattar inte att hon inte går ner i vikt..

Här kommer två löshoppningsfilmer - Demeter och Rocco.. Var hur många som helst efter förra veckans löshoppning och jag har inte orkat sorterat alla ännu..







Mina måndagsbarn hade idag teori och dressyrgruppen fortsatte att träna på förvänd galopp som det ligger i LA:1 programmet..

Imorgon blir det återigen full fart.. I kylan - jag gillar inte det kalla vädret som kommit :/ HATAR att frysa!

Kram Madde

DM tävling i pissväder!

Publicerat: 2011-10-09 Kl: 22:12:42 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer


Fia & Arrobell kom trea i både klassen och i årets DM!!

Happyface!

Jag själv fick tyvärr väl många kostsamma missar inne på banan som kostade mig placering.. 63,913% fick vi ihop så det är väl ändå inte fy skam. Han var döfin på framridningen så jag lever på det ett tag :) Arrobell var också superfin på framridningen!
Tyvärr var underlaget inne i ridhuset där tävlingen hölls katastrofdåligt, stenhårt och på ena långsidan var det ett par meter långt "håll" där hästarna "försvann".. Så det är ju lite trist men å andra sidan så är det ju lika för alla..
Fia och Bellhästen red ihop 65,870%

Kram Madde

Dressyrträning!

Publicerat: 2011-10-07 Kl: 21:15:41 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Idag har vi haft Gunilla Åkerman hos oss på Ekelund :) Gunilla är Intermadiare I domare. Jag red först Rangun och tränade på MsvB:4an igen, gick riktigt bra och andra rundan blev det verkligen kanon - nu gäller det bara att rida lika bra på söndag då det är tävling som gäller!


Rangun i våras..

Rocco kändes lite matt men väldigt fin och Gunilla gillar honom mycket :) Tror han ska få vila lör-sön, känns som att det behövs. Han får gå lite på skrittbandet såklart.

Hann även visa fina Demeter lite kort samtidigt som Fia och mamma red, hon fick beröm och Gunilla gillade även henne :)
Fina fröken i början av sommaren!

Kram Madde

Världsrankingen!

Publicerat: 2011-10-07 Kl: 10:00:00 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Nya listor har publicerats på världens bästa ryttare just nu..

Hoppning ser ut som nedan

Tio-i-topp
1 (1) Eric Lamaze, Kanada 3 416
2 (3) Rolf-Göran Bengtsson, Sverige 3 162
3 (2) McLain Ward, USA 3 041
4 (6) Ludger Beerbaum, Tyskland 2 997
5 (5) Christian Ahlmann, Tyskland 2 878
6 (7) Edwina Tops-Alexander, Australien 2 847
7 (4) Kevin Staut, Frankrike 2 834
8 (8) Simon Delestre, Frankrike 2 815
9 (10) Pius Schwizer, Schweiz 2 719
10 (9) Denis Lynch, Irland 2 700

44 (42) Malin Baryard Johnsson 1 703
71 (75) Angelica Augustsson 1 238
93 (136) Henrik von Eckermann 1 000
168 (152) Erika Lickhammer 580
199 (199) Jens Fredricson 475

 

GO ROFFE!

I dressyren ser det ut såhär..

Tio-i-topp
1 (1) Adelinde Cornelissen/Jerich Parzival, Holland 2 735
2 (2) Laura Bechtolsheimer/Mistral Höjris, Storbritannien 2 492
3 (3) Matthias Alexander Rath/Totilas, Tyskland 2 471
4 (4) Carl Hester/Uthiopia, Storbritannien 2 466
5 (5) Patrik Kittel/Watermill Scandic H.B.C 2 350
6 (7) Isabell Werth/El Santo NRW, Tyskland 2 257
7 (9) Ulla Salzgeber/Herzruf´s Erbe, Tyskland 2 236
8 (8) Charlotte Dujardin/Valegro, Storbitannien 2 232
9 (10) Isabell Werth/Warum Nicht FRH, Tyskland 2 145
9 (11) Nathalie zu Sayn-Wittgenstein/Digby, Danmark 2 145

18 (18) Tinne Vilhelmson Silfvén/Favourit 1 956
22 (22) Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello 1 831
53 (56) Patrik Kittel/Toy Story 1 568
64 (74) Rose Mathisen/Bocelli 1 516
71 (73) Nina Hofmann/Leo af Magnushöj 1 483
83 (85) Cecilia Dorselius/Lennox 1 422
97 (102) Kristian von Krusenstierna/Biggles 1 361
99 (104) Charlotte Haid Bondergaard/Lydianus 1 347

HEJJA PATRIK!

Rolf - Göran var på torsdagsmorgonen även med i TV4s Nyhetsmorgon!! Ni kan se klippet på tidningen ridsports hemsida!!

Kram Madde

Dagens question!

Publicerat: 2011-10-06 Kl: 22:22:41 | I kategori: Dagens Fråga | 5 kommentarer





Jag har lite planer på att ha nån liten bloggtävling och har en del ideér till detta MEN

Vad skulle ni vilja ha för typ av tävling? Pris?

Kram Madde

Effektivitet på Ekelund!

Publicerat: 2011-10-06 Kl: 22:00:20 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Vi har verkligen en kul vecka där vi får mycket gjort på anläggningen då vi har tre superduktiga praktikanter som ska lära sig och få insyn i hur en hästverksamhet fungerar rent praktiskt :)

Igår sov jag ju i Mariefred eftersom vi hade programridning för onsdagsgrupperna, mamma skötte framridningen och jag dömde våra fina hästar och duktiga elever. Min flitiga elev Ebba red två hästar, först Gordon i LA:1 då de snart ska debutera LA!! Gick mycket bättre än förra gången hon red det för mig för några månader sedan - hela 63% fick hon igår. Jag tycker även att det är hög tid att hon börjar rida stor häst så mycket som möjligt så hon red LC:2 på Bosson också :) Mina elever i dressyrspecialen har ju två programridningstillfällen att utnyttja.

Vi löshoppade massa hästar igår också, byggde upp banan efter lunch som vi byggde enligt det nya sättet som fanns i ett repotage i senaste Ridsport. Fungerade kanonbra och helt klart bättre jämnfört med det gammla konceptet. De yngsta förmågorna, Melete, Hera & Thaleia var alla tre mycket spända och ledsna över att komma ifrån flocken.. De har ju hållit ihop ganska många månader under betet nu.. Melete fick bara springa runt över bommar på marken. Demeter och Poseidon var ganska lata båda två så vi på marken fick jobba en del för att få fart på dem.
Elton hade också lite handbroms i och först sista rundan släppte han till och gick av sig självt, det är ju viktigt vid löshoppning att hästarna måste lära sig att gå själva och att lyssna på rösten.

Bell's Hera
Den som gick absolut bäst att hoppa var Limit som gick som en klocka vi kunde stå alla på mitten och bara säga vad han skulle göra - Toppen!! Vi fick då pusta ut lite innan det var dags för Ferrarin - ROCCOBOY! haha, han hade gjort det här med löshoppning tidigare insåg vi ganska snart då min lilla extremt smarta häst kom på det ena efter det andra för att busa till det hela. Han valde ett par gånger att springa emellan hinderstöden och sargen - där är det inte så mycket plats :/ Han lyckades även att ta sig, på samma vis, förbi avspärrningen till övre delen av ridhuset där han helnöjd sedan sprang runt i ökad trav på volten tills jag kom - då kom han glatt travande med öronen framåt och gjorde halt mit framför mig..
Busfrö där!!

Vi filmade men kameran blev kvar i stallet och i helgen är det högst tveksamt att jag kommer att ha möjlighet att ladda in dem så tidigast på sön kväll annars blir det nästa vecka..

Mamma hjälpte mig med Rangun på morgonen, mamma har haft mycket senaste tiden så jag har inte kunnat få så mycket hjälp som jag egentligen skulle behöva med speciellt honom. Han gick iaf mycket bra, om än inte hela tiden, det är ingen häst man glassar runt på inte :P Finns iof inte så många sådana hästar..
Red igenom MsvB:4 som gäller på söndag i DM i Katrineholm, flera fina delar men även där det inte gick så bra så vi fick trimma lite extra på bland annat den förvända galoppen.. Vi SKA ju kunna det här NU!
Fick dock en liten "aha-upplevelse" igår då jag ändå insåg att det har gått snabbt det senaste året tillsammans.. För han är ju inte helt lätt och vi tragglade bra länge i lätt klass innan vi kunde ta klivet upp i MsvB och där debuterade vi ju i början av 2010 och det är först i år vi börjat rida på placering i dessa klasser :)

My baby!

Red Elton och Demeter nu på em innan lektion mellan 18-19, båda gick fint och jag har idag tagit tag i att börja med sidvärströrelser på allvar med dessa två. och jag kommer nog aldrig att sluta förvånas över Eltons inlärningsförmåga!! Gick mycket kärvt i början speciellt undan höger skänkel med rätt som det var så föll poletten ner och han gick jättefint!!

Kram Madde

Rangun debut St:George

Publicerat: 2011-10-05 Kl: 10:00:00 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Video på Ranguns debut!!



Madde :)

Video 2 oktober

Publicerat: 2011-10-04 Kl: 21:29:50 | I kategori: Allmänt | 3 kommentarer

Så nu har jag laddat upp flera filmer på tuben från helgens tävling!

Vi börjar med Rocco i LB:2





Rädd liten Elton..




Smått ofokuserad Demeter..




Milleman - tyvärr kom inte hela programet med..



Kram Madde

Unghästar på G!

Publicerat: 2011-10-04 Kl: 20:07:43 | I kategori: Allmänt | 3 kommentarer

Denna veckan har vi börjat med lite "träning" av våra yngsta unghästar. Bell's Hera 2,5år, Bell's Thaleia 2,5år och Bell's Melete 1,5år.. De har både idag och igår blivit borstade, friserade och tränat på att krattsa hovar och vara allmänt sociala. Hera & Thaleia fick igår ha träns för första gången vilket de fick även idag och så lade jag även på en liten ponnysadel för att de ska få känna på lite vikt på ryggen. Allt detta har gått kanon, Thaleia tyckte fortfarande idag att bettet var lite konstigt men det lär hon sig snabbt.

Jag hoppas att vi imorgon kan löshoppa alla unghästar! Denna veckan har vi även tre praktikanter, Johanna som även var hos oss förra veckan som går på Ökna gymnasium annars. Vi har denna vecka även två 9:e klassare ifrån Paulinska skolan i Strängnäs och de har även med sig sina ponnyer, Mysan & Johanna "Jojjo" heter de. Alla tre är jättebra i stallet och med hästarna så det är superkul för nu hinns så mycket extra med under denna tiden! De har varsin unghäst som de pysslar med bland annat.

Feta små "bebisar", måste ta lite nya bilder nu när de är nyfriserade!

Poseidon har jag ridit både igår och idag på utebanan och idag måste jag säga att han var mycket duktig då det verkligen blåste storm!
På morgonen red jag och Johanna ut på Demeter och Elton vilket gick kanon och Elton skötte sig utomordentligt :)

Nu ska ni få se nya bilder på min fina stjärna San Rocco som Isabella "Bella" Lindström tod på framridningen i söndags..

ÄLSKAR DEN HÄR BILDEN!!
Den pryder nu bakgrunden på min mobil :)
TACK BELLA!







Kram Madde

Nu blir det bråk/uppror!!

Publicerat: 2011-10-03 Kl: 20:50:46 | I kategori: Allmänt | 7 kommentarer

Oj oj oj..

Var just inne på tidningenridsports hemsida och kunde där läsa om de nya licensreglerna för 2012 - samt en redan tre sidor lång rad med extremt sura och upprörda kommentarer, på bara några timmar då det publicerades idag!!

Såhär lyder det nya för 2012-
"Ridsportförbundet inför nytt licenssystem

Från och med 2012 inför Svenska Ridsportförbundet ett nytt licenssystem. Endagslicens och årlig hästlicens är två av nyheterna nästa år - och betydligt högre kostnader.

Förbundets tävlingssektion har tagit fram ett nytt system, där licenserna gäller på alla tävlingar i Sverige från lokal- till elitnivå. Nivån på licenserna sätts nu istället efter ryttaren/kuskens ålder - alltså väljer man inte längre vilken nivå man vill lösa licens för, utan det är åldern som avgör vad din licens kostar.

Åldersgrupperna kommer att vara ryttare upp till tolv år, ryttare/kuskar upp till 18 år, och ryttare/kuskar över 19 år. Enligt förbundet innebär det nya systemet en höjning av priset för de som tidigare har löst lokal licens, men man menar att de nu istället får möjlighet att starta på fler tävlingar.
Tidigare betalade man som vuxen (över 18 år) 200 kronor för en lokal licens - nästa år kostar det 750 kronor även om man bara rider på lokal nivå.

För de ryttare/kuskar som endast rider ett fåtal tävlingar per år finns från och med 2012 endagslicens, som kostar 150 kronor. Den gäller för ett tävlingstillfälle och det finns ingen begränsning i hur många endagslicenser en ryttare/kusk får lösa. Det kommer även finnas en sådan licens för internationella tävlingar.

Förbundet har fördubblat priset på den internationella licensen - nästa år kostar den 4 000 kronor. Detta på grund av att det är allt fler som tävlar internationellt, vilket gör att sportavdelningens personal får allt mer att göra.

Häst- och ponnyägare måste från och med 2012 lösa licens för sin häst/ponny varje år. Den tidigare livstidslicensen försvinner, men de som idag har en sådan behöver inte lösa en ny.
"

Tror absolut att detta kommer bli kännbart i många "tävlingsfamiljer" runt om i landet, tråkigt..

Vad anser ni läsare om detta?

Fick för övrigt syn på en galet vidrig bild!!

Oktoberbilden på hemsidan.. Haha har aldrig sett en såå lerig häst!

Kram Madde

Mastodontdag på hästryggen!

Publicerat: 2011-10-02 Kl: 20:43:50 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Blir ett kort inlägg har ingen större skrivlust ikväll.. Dagen har bjudit på både med och motgång och lite stolpe ut på de flesta hästarna känns det som..

Lady Ash - Gick LB:2 och kändes fin igenom hela programet en liten "miss" i slutet av skritten då hon stod emot men i övrigt bra genomfört. Domaren tyckte jag var lite snål då jag fick 61,667%

San Rocco - Gick ok på framridningen - inte lika fin som igår tyvärr och väl inne på banan hade vi lite kommunikationsproblem som resulterade i att han bland annat tänkte promenera över dressyrstaketet. Vi fick iaf 62%

Sir Elton - Var jättefin och duktig på framridningen men väl på banan fick jag honom inte fram till domaren :/ Så utmed den kortsidan blev det ju många låga poäng som drog ned procenten :/ Men superduktig därimellan så det kommer bli kanon med lite rutin! 54,33% blev det..

Demeter - Var katastrof då jag började på framridningen, for som ett popcorn och var stark blev bättre efter hand och inne på banan gick hon väl överlag bra men även här hade vi flera ställen med låga poäng då hon var smått opåverkbar då hon slog upp huvudet osv.. Domaren gillade henne dock verkligen så det var ju synd att vi inte kunda visa upp oss bättre - min enda åtta fick jag idag på henne. 58%

Så dags för LA:3

Tuareg - Kanonfin på framridningen och även väldigt fin inne på banan, skänkelvikningarna på hela diagonalen är lite svårt för honom men sedan tabbade jag mig ordentligt på sista uppridningen och halten där det blev totalt magplask :/ Han kändes så fin efter mellangaloppen och kom tillbaks kanon och riktigt samlade sig ca 10m före G hade jag visst glömt bort säte och skänkel för då föll allt ner i trav :( onödig miss! Vi fick iaf 64,516% - drygt en procent ifrån placering så utan den där missen kunde det nog blivit en rosett :P

Millet - var fin på framridningen och gjorde allt bra. Precis innan jag skulle in i collectingring började han dock gnissla på sina tänder :/ Han har gjort det ibland förut men bara väldigt korta stunder osv.. Nu gjorde han det från det att han började tills jag gav honom långa tyglar efter sista halten.. Detta är enligt TR inte något som ska dömas ner vilket många domare ändå gör. Inte Kicki som tur var :) dessvärre hade vi ett par stora missar som gav låga poäng då han "slog emot skänkeln" jag kan inte påstå att jag var på honom med skänkeln men men..  62,903%


Ture stod för dagens högsta procent! Bild ifrån i våras..

Helt rosettlösa blev vi iaf inte då mamma fick sköta detta idag med vår fina ridskolehäst URANOS! Som vi även fött upp själva. De kom trea i LB:2 och 7:a i LA:3!!

Fina Uranos och duktiga mamma..

Kram Madde

Internet är återigen katastrof här på Ekelund men ja tror ja kommit på ett sätt att göra ett litet inlägg iaf! :) imorgon är det alltså dags - sex starter på lika många hästar!! Lady, Demeter, Elton, Rocco, Ture och Mille :)  OCH jag fick äntligen mi

Publicerat: 2011-10-01 Kl: 21:55:40 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer

RSS 2.0