Snabba bud i Mellerud

Publicerat: 2013-05-31 Kl: 22:08:14 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Ja då är det fredagkväll och jag har ramlat ner i soffan tillbringat ett dygn med fantastiska familjen som firat bästa svärmors 80 årsdag. Helt slut av att vara ledig en stund. Vi har ju varit lite dåliga på info om verksamheten men de två "nya" hästarna lämnades tillbaks förra helgen av olika anledningar. Men idag kom det en ny igen....mer info kommer så småningom och bilder en riktig fining lite annorlunda.....nyfikna? 7 år och valack. ....Imorgon är det upp i ottan då det är tävlingsdags igen. Finaste lektionshästarna ska ut och hoppa + "min dressyrhäst" och en debutant - 4 åriga Thaleia Nu är det snart dags att lägga huvudet på kudden. God natt

Vilken onsdag!!!

Publicerat: 2013-05-29 Kl: 21:18:54 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Började morgonen med att kolla brunst och släppa ut hästar. Ena stoet till Arro Bell vill inte gå ur brunst.....och den andra vill inte bli brunstig! Därefter blev det ett ridpass på Hera i ridhuset. Sedan en sväng till Mariefred för möte med Gripsholmsskolan. Ridklubben har planer på ett Idrottslyft projekt med skolan. De verkar mycket intresserade superkul! Det föll på min lott att fixa lunchen idag. Monika dök ju upp redan kl 9.00 och hade 10 hästar att gå igenom tror hon åkte efter 19......men vi hade ju en trevlig lunchpaus idag förstås. Men Monika hastar inte igenom någon häst utan är otroligt noggrann och studerar hästarna i longering och ridning. Kollar sadlar och naturligtvis behandlar. Det som är så bra är att hon verkligen går igenom hela hästen. Kvällen avslutades med mina ordinarie elever på ridskolan och idag var det markarbete/hoppning. Alla var så duktiga på onsdagar har jag även en del privatryttare med. Kul! Imorgon så är det full fart då vi sedan skall vara lediga ett dygn det ska bli skönt länge sedan jag hade sovmorgon.... God kväll Ann

Dags för Monika igen

Publicerat: 2013-05-28 Kl: 21:34:30 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Imorgon kommer Monika Ledin för att kolla igenom lite hästar igen :)
 
Idag har jag hoppat Hera & Elton på fm.. Elton börjar äntligen komma tillbaks till sin normala form efter någon veckas ihärdigt tragglande ifrån min sida :/ Lovat mig själv att aldrig igen slarva med hans dressyrarbete..
Har ändå ridit honom en hel del sista månaden men vid närmre eftertanke mest ut eller hoppning vilket satt mindre roliga spår i dressyrarbetet.
Snacka om frustrerande - från att jag för någo månad sedan började med galoppombyten till att nu kämpa med att få hästen att över huvudtaget gå på tygeln :/ Jisses.. Har bytt bett också vilket verkar hjälpt till, numera rider jag på tredelat med plastöverdrag och lösa ringar.
 
Tanken är ju att vi ska tävla på söndag men en del jobb återstår innan jag känner att det känns värt att åka..
 
Efter lunch kom Nina och jag red Roccan-boll på utebanan :S har ju ridit där några gånger i år , men håller mig på den halvan som är närmst utgången då jag inte vill riskera att han ska dra ifrån andra änden av vår sjukt stora utebana.. Nina "tvingade" mig dock att rida runt heela staketet vilket faktiskt gick över förväntan.
ETT ÅR sedan jag red över hela ridbanan!
Tävlingen på söndag går utomhus så kan ju möjligtvis vara en bra ide att se till att rida ute på träning..
 
Kram M

Måndag

Publicerat: 2013-05-27 Kl: 21:18:40 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Hejsan!
Då var en ny vecka i rullning på Ekelund.. Har inte haft mkt tid att sitta vid dator de senaste dagarna så därav lite dålig uppdatering.
 
Igår var vi på tävling, gick sådär för  min del.. Samma problem som vi kämpat med sista tiden, strul med formen och att få honom helt ärligt fram till handen. Inga större missar och eftersom det var final i Div 1 var det tre domare och de höll mig alla på iprincip samma poäng/kommentarer och de stämde ganska väl överens med känslan jag hade. Så det är ju iaf trevlig för ofta kan domarens poäng skilja sig enormt ifrån vad man själv tycker.
62,94% blev det verkar dock inte ha kommit upp några resultatlistor ännu så har ingen aning om hur jag hamnade..
 
Idag har jag ridit tre hästar och haft lektion för mina måndagsbarn. Imorgon kommer Nina på em :)
 
Kram Madde

Ebba-pepp!

Publicerat: 2013-05-24 Kl: 10:00:00 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Nu du Ebba! Lite peppande bilder till DIG i ett tidsinställt inlägg!
 
 
 
 
 
Det är kul att hoppa!
 
Kram Madde

Sett dessa?

Publicerat: 2013-05-23 Kl: 22:20:01 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

 
Så söta och så lika (till utseendet - då de är heeelt olika till sätt och ridning)
Rangun & Poseidon för kanske fyra år sedan..
 
Poseidon med en av våra gymnasie elever..
 
Mamma och ridskolehästen Jaquline..
 
Supersöt Buffy!
 
M
 
 

Kyligt..

Publicerat: 2013-05-23 Kl: 22:11:07 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Nu har det regnat nog för några dagar.. Efter min barn/ungdomsgrupp 17-18 hade jag privatlektion för Ebba/Ronjah på utebanan i regnet, lite småkyligt blev det på slutet men det gjorde inte så mycket för Ebba var superduktig och MODIG. Fast har man en så bra läromästare som Ronjah är det ju bara att tuta och köra :P
 
Fina Ronjah med mig på ryggen!
 
Idag har jag hunnit med några hästar iaf, blir en del extra tid nu när flera går ute på bete och det inte blir lika mycket stalljobb om förmiddagarna.
Hade först en privatlektion på morgonen och sedan körde jag igång med att rida, Elton som har varit ganska pest i dressyrarbetet sista veckan. Har inte ridit så mycket dressyr sista veckorna och det kan nog ha satt sina spår, mamma som tömkörde en häst samtidigt fick ta över och vi klädde på Elton tömkörningsutrustningen. Ska bli intressant att se om det känns lite skillnad imorgon :)
 
På em red jag Rocco för mamma, ut på Melete som idag försökte sig på att bocka för första gången. Det var dock inte det minsta "extremt" eller så för hon har så sjukt fin och luftig galopp, verkligen i uppförsbacke, så det blev mer som att galoppen blev ännu mer luftig och rund när hon försökte krumma sig lite :)
Rangun fick sedan en lättare omgång med tömkörningsgrejjerna på utebanan. Hoppas mamma kan hjälpa mig lite imorgon!
 
Fin totto på bete för ca 4 år sedan..
 
Jag har bett min käre far och hovslagare snällt om att min guldgosse vill ha nya "tassar" till på söndag för nu kommer sommaren och hans hovar sätter fart, bakskorna sitter nu lite löst.
 
Kram Madde

Lite regn till gräset!

Publicerat: 2013-05-22 Kl: 22:18:51 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

En del regn har det kommit, som tur är var det ändå uppehåll hela dagen då det slutade regna när vi började släppa ut hästarna imorse. Så Rangun och Mille passade på att rulla sig flera gånger i sitt rull-hål där det nu var lera efter regnet - gissa om de blev snygga? :/ Blev ett digert jobb med piggborsten på em..
 
Ena sidan såg ut såhär!
 
När jag och syster väl skrapat fram våra hästar blev det en härlig tur ut med mycket galopp på grusvägarna som nu var ganska mjuk och fin på sina ställen efter regnet. Pojkarna var helnöjda!
 
Kram Madde

Dåså

Publicerat: 2013-05-19 Kl: 17:29:43 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Sitter jag till slut vid en dator!
 
Har spenderat hela helgen på bli Ekelund, tänkte att jag skulle hinna med så mycket - gissa om jag han allt? :/
Skulle klippa gräsmattor och rensa rabatter men icke.. Våra weekend gäster har iaf fått bli uppassade med god mat och massa gott fiakbröd, made by me :)
 
Igår sov jag nån timme extra på morgonen och började sedan med att baka muffins, sockerkaka och så lördagkvällens dessert kladdkaka med mint-touch!
 
Hade lektion för Ebba på Gordon vid 11 och red sedan ett dressyrpass på Rangun, gick riktigt bra - stigbyglarna kopplades bort också :D Fick konstigt nog ingen träningsvärk i benen.
Red de nya hästarna på em, först ut var stoet som kändes riktigt trevlig. Sedan ponnyn som verkar lovande men jag är som sagt lite osäker på hur mycket jobb det är med den och huruvida det är värt det så vi egentligen skulle behöva en ponny att kunna använda fullt ut till höstterminen.
Får rida på dem lite mer plus att vår veterinär och equi-terapeut ska kika på dem om de ska behållas.
Båda fick även ett välbehövligt bad med lite virkon för att döda ev elakheter :)
 
Efter detta red jag och syster ut på Mille & Rocco, Roccan fick återigen testa på en snabb galopp på grusvägen. Han är dock inte helt övertygad kring huruvida detta är kul eller ej..
Idag fick han jobba dressyr i ridhuset på morgonen, superfin häst! Rangun satt jag på redan vid halv 8 imorse och han fick en välbehövlig tur ut i naturen :)
Nu ska vi lägga upp en plan för veckan så han går som en dröm på div 1 finalen som är nästa söndag. Hejja hejja!
 
Kram Madde

Allt händer på samma gång!

Publicerat: 2013-05-18 Kl: 23:46:56 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Ja en helg på Ekelund är ingen ledig helg här jobbar vi nog mest hela tiden. Härligt gäng från ICA är här på sin andra weekend för året! Jag har hunnit rida Hera, Demeter, Uranos. Arro Bell har betäckt sitt första sto för andra gången. Lite roligt för stoet är e: Epson som vi hade här på station för en hel evighet sedan. Imorgon ramlar det in två nya ston till Arro Belll! Heja! Han är jätteglad förstås livet har fått en mening för honom som nu är "pensionär". Madde har provridit de nya hästarna stoet verkar riktigt bra men Madde var lite skeptisk över ponnyn den såg fin ut men är mycket arbete med utbildning på.......... Bästa Anders har renoverat lilla toan hos oss i bostadshuset så himla fint nackdelen är att man ser de andra skavankerna så vi får vä fortsätta renoveringen. God natt Ann

Då har de kommit på plats!

Publicerat: 2013-05-16 Kl: 22:00:54 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Två nya blivande ridskolehästar står nu i varsin box i utestallet. Vi vill hålla dem så isär från de övriga hästarna som möjligt med tanke på smittorisk OM det nu skulle visa sig att de har något med sig. Vilket vi verkligen hoppas att de inte har och de har ju även stått på försäljningsstallet sedan de kom till Sverige. Men man måste vara försiktig och man får såklart gärna titta på dem men inte röra dem tillsvidare. Imorgon blir det till att kika lite närmre på dessa två nykomlingar och ett bad tror jag kan vara på sin plats för dem båda.
 
Detta är allt ni får se tillsvidare.. Stoet var inte så sugen på att posa för kameran, det var mer intressanta prylar att kika på utanför fönstret.
Jag vet själv inte så mycket om dem men kan ju skriva om VAD jag vet tills jag har mer info :)
Stoet är 8år och ska ha tävlat 1.10m i hoppning och heter Gremi ca 165cm vad jag vet.
Valacken är 5år och grundriden, av rasen fjording (ser dock ut som en ganska ädel sådan) jag tror att han heter Fjordor. Han är D-ponny.
Stackars ponny om det nu är hans namn - vi får väl hitta på ett fint smeknamn :) "Fjollan" kanske hehe..
 
Anledningen till att vi införskaffat dessa hästar är att vi länge varit på gång att byta ut en del av hästarna vi har i verksamheten samt att några av våra fina arbetskamrater börjar bli till åren och vi har även för många hästar sett till antalet uppsittningar/vecka. Innan vi kan avvara några av de vi redan har behöver vi skaffa dessa nya då det tar lång tid att vänja in dem i verksamheten (om man nu ska göra det på rätt sätt) Stoet borde kunna gå in och gå en del lektioner redan inom de närmsta veckorna. Ponnyn däremot är vad vi vet mkt grön och måste vidareutbildas innan han kan gå in på lektioner.
Det är även så att dessa hästar till en början då kommer att få gå med de duktigare eleverna för att skolas in innan de kan gå med orutinerade.Eftersom vi har en så pass liten ridskola är det viktigt att de hästar vi har kan gå med i alla typer av grupper och olika rutinerade elever för att verksamheten ska bära sig.
 
Hur hittar man t.ex en så här grymt schysst ponny?! Bästa Jazza är stencool oavsett omgivning!
 
Kram Madde

Snabba bud på Ekelund

Publicerat: 2013-05-15 Kl: 23:10:22 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Spännande om allt går enligt planen så står här 2 nya lektionshästar imorgon. Idag har jag bara hunnit med att dressyrträna på Demeter. Men nu är vi på gång! Har börjat med bytena och ett rent åt varje håll blev det allt. Fina Demeter! Imorgon kl 10.00 så ramlar det in en hel förskola - Ängshyddans som skall ha förskolans dag på Ekelund där de ska prova att rida bla. Mer info om hästarna kommer inom kort God natt! Ann

Mössan åkte på igen!

Publicerat: 2013-05-14 Kl: 23:23:38 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Känns som vintern kom tillbaks idag. Jag har de tre sista dagarna haft alla lektionerna på utebanan. Det har varit markarbete och hoppning för hela slanten. Ridit på galoppbommar fram till ett litet plankhinder där jag först haft 5 bommar framför och när alla fått in rytmen så har jag plockat bort en bom i taget tills det bara varit en kvar och så fortsätta hålla samma rytm i 4 galoppsprång fam till hindret. Kul övning tycker jag som tränar upp känslan för galopprytmen. Alla har varit så duktiga. Men idag var det superkallt jag hade även en extra hoppträning efter mina lektioner så smått nedkyld blev man tre jackor + mössa. Har även hunnit med "båda mina" hästar Hera och Demeter på morgonen + privatlektion och mockning och lite kontorsjobb. Så jag har kännt mig flitig. Jag o Madde var ju själva i morse eftersom Sofia gjorde uppkörning för E-kort. GRATTIS SOFIA! Nu är det bara Madde kvar sedan kan vi alla köra stora transporten. Godnatt! Ann

Ovisade bilder..

Publicerat: 2013-05-14 Kl: 20:27:22 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Söta Sarja på julpyntad Gordon!
 
Har lite bilder som jag glömt att publicera här i bloggen ifrån jul-avslutningen..
 
Vi instruktörer red en egen liten kadrilj (dock ej så välplanerad - som vanligt)
Från v. Carina L/Athos, Sofia/Jolita, jag/Elton & mamma/Uranos
 
Elever ifrån min och systers ridgrupper hade en egen kadrilj..
 
Lucia-tåg
 
Carina delar ut pris till "Årets skötare" Natalie för sina insatser som skötare på en av ridskolans hästar :)
Hon fick rosett och en privatlektion.
 
Jag och Rangun!!!
Blev ju tyvärr ingen film men några få halvbra bilder iaf :)
 
 
 
 
Vid sommar-avslutningen den 15 juni lovar jag på något liknande och alldeles extra! Jag köpte lite grejjer till min uppvisning i Thailand i vintras :D
 
Kram Madde
 

Lite kyligt!

Publicerat: 2013-05-14 Kl: 20:11:58 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Buurrr idag har det varit lite halv-kallt med kyliga vindar och regn till och från nästan hela dagen.. Startade morgonen med en uteritt då jag hade två elever som bokat upp detta, vi trottsade vädret och red ut i naturen. Härligt om än lite småblöta kläder vid hemkomsten. Torkade dock ganska snabbt när man satte igång att fixa stallarna.
 
Det finns ju så grymt mycket fina och bra ridvägar i omgivningen (gammal bild) Vi har ju en ny inackordering i stallet som rider och tävlar i distans och hon är helt lyrisk över alla ridvägar :)
 
Blev lång lunch då vi hade mycket att planera införn kommande dagar och veckor, i helgen har vi t.ex ridweekend för ICAs ridsektion igen.
 
Longerade Rocco på em och Rangun fick ytterligare ett dressyrpass på utebanan :) fina hästar!
 
Kram Madde

Ny ridskolehäst

Publicerat: 2013-05-13 Kl: 23:28:42 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Ja om allt går som det ska med besiktningen i veckan. Ett 8 årigt sto nästan svart. Håll tummarna. I helgen är det dags för alla ICA ryttarna igen det ska bli kul! Ann

Då var det igång igen..

Publicerat: 2013-05-13 Kl: 20:57:18 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

En ny vecka har kört igång i rasande fart, idag hade mor min lyckats klämma in en hel hög med saker samma dag :P Sadeldoktorn Jimmy kom på fm samtidigt som mamma hade två inbokade lektioner och skulle iväg o klippa sig efter lunch!
 
På fm red jag och syster ut på Melete & Thaleia , Melete fick träffa på grannens får för första gången vilket hon inte gillade helt - vi kan säga att hon blev LIVRÄDD. Stackarn, hjärtat slog i 180 och vi var uppe en sväng på bakbenen också.. Så där måste vi förbi snart igen så hon får vänja sig. Melete har ju verkligen varit superschyst under hela inridningen så nån gång måste det ju bli lite strul, och då blev det fåren som ställde till det.
Lammen är för övrigt så himmla söta och de for runt och stångades idag :)
 
Jag hann även mer ett ordentligt dressyrpass på utebanan med Rangun innan lunch, han har inte kännts som vanligt i munnen/handen sista veckan och i helgen provade jag att byta bridongbettet på kandaret  men det blev ingen skillnad. Idag red jag på träns och tog då det två-delade flöjtbettet som jag vet att han gillar. Tror dock att mycket av det jag känt handlar om att jag inte tränat riktigt ordentligt sedan innan tävlingen förra helgen, han har bland annat fått gå ut i skogen massor. Det kändes skillnad i handen men tog ändå en bra stund innan vi kom igenom och han blev sedan riktigt fin.
Ska fortsätta testa mig fram på kandaret så får vi se vad det slutar med..
 
Prinsen!
 
Efter lunchen fixade jag och syrran utestallet och tog sedan in alla hästar. Hon skulle rida ut med Mille så jag passade på att hänga på med Rocco, tror det var bra för honom med två ordentliga galoppass ute i naturen två dagar på raken. Positivt är att han är så mycket mer avspänd nu mot för bara några veckor sedan, och det beror ju också på att jag nu verkligen ridit ut mer med honom. Det är så mycket enklare och roligare nu när det inte är isigt eller lera överallt också.
Jag red även ut med mina söta måndagsbarn i eftermiddagssolen :)
 
Kram Madde
 

ett kort inlägg

Publicerat: 2013-05-12 Kl: 23:25:22 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Gör ett nytt försök med gamla datorn. I fredags så var jag alltså och titta på lektionshästar. Skulle kolla på ett gäng ponnyer och några stora hästar. Kul att när man väl är på plats så hade någon kommit dagen innan och köpt alla ponnyer till ett ridläger. Surt, till saken hör att de jag var intresserad av var väldigt råa och outbildade.....vilket gör mig upprörd då jag vet att de nu när skolan slutar kommer få börja jobba på ett ridläger någonstans. Stackars ponnyer! En seriös verksamhet utbildar hästarna först och sedan så skolar man in dem försiktigt. Elton har ju fortfarande ej ett heltidsjobb på ridskolan. Han går ca 4 lektioner i veckan..... But money talks. Till hösten hyrs de väl sedan ut eller säljs. Ja ja vi får se vad som händer hittade en bra men det var ju ett sto och vi har ju sagt att vi ej ska ha några flera. Nu är det sovdags efter en händelserik helg. Igår kväll var jag nämligen i den stora huvudstaden på Friends arena och såg Bruce Springsteen!. Kul och häftig upplevelse. Men jag är glad att jag bor på Ekelund. Hur kan man bygga en anläggning som ej går att ta sig till? Kom hem halv 3 inatt eller morse eller hur man väljer att se det. Så lång tid tog det att at sig hem. Gick hur långt som helst och sedan tunnelbana och pendeltåg och avslutade med bil.......... God natt Ann

VIDRIGT!

Publicerat: 2013-05-12 Kl: 22:27:01 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Har ni sett en så mager häst?
Fy :( Man blir lessen.. Tyvärr är det väl sådär många hästar ser ut i dessa länder, vet ej vart bilden är tagen, var en vän som delat den på fb.
 
M

Dagarna som passerat..

Publicerat: 2013-05-12 Kl: 22:25:26 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Hallå hallå!

Jag har inte suttit vid en dator sedan i tisdags! :/ Sov ju på Ekelund ons-lör och igår kom je hem och vände direkt för lite grillning hos kompisar..
 
I torsdags slog jag till och deltog med Elton i 0,95 klassen. Han skötte sig kanon på framhoppningen men väl inne på banan blev han smått skärrad - stackarn - då vi kom till fjärde hindret stod det precis utmed staketet där det stod massa publik som han tittade ängsligt på. Här tog det då stopp men fick till slut över honom iaf. Även om det inte var ett lyckat resultat är jag nöjd med honom då han aldrig tidigare varit med om något liknande och jag borde ridit annorlunda och bättre på fyran och kommit ut mer mot staketet men men det är alltid lätt att vara efterklok och nu är jag grymt sugen på att komma ut igen och hoppa!
Ska förösöka hitta en tom lucka hemma att annordna en Pay n' Jump på för lite träning då han behöver det, jag har ju själv hållt i många trådar vid de hoppningar vi haft och då ej kunnat delta själv. Nästa gång så!
 
Vid tävlingen var även hans uppfödare där då hennes syster var med och tävlade, hon verkar så glad över att han fått ett så bra hem och att han ser så fin ut :) Kul!
Nästa tävling för den vita springaren blir en LA:3 i början av juni. Detta programmet är omgjort för i år och det verkar mycket bra :)
 
I fredags var det KAOS, typ, mamma och pappa var iväg och Fia var och hopptävlade = jag var själv. Det började med att alla lektionsvalacker rymde och sprang till skogs :/ Grr sämsta starten på dagen, tod typ 1,5h att få ut alla hästar men började ju redan halv sju då fia fodrat frukost tidigt. Fixade stora stallet och det mesta i vårt lilla stall innan en  av tjejerna som skulle hjälpa till på ponnyridningen kom då vi sedan hjälptes åt att tvätta och fixa Jazza innan avfärd mot Strängnäs. Jazza gjorde som vanligt succé och kön ringlade lång för att få "åka" en tur på denna fantastiskt snälla ponny :)
 
Ur Strängnäs Tidningen igår :)
 
Lördagen spenderades som sagt också i stallet, vi hade elever ute ifrån "Äventyrs-lägret" och red på em. http://aventyrslager.wordpress.com/ är deras egna blogg där det finns massor med bilder ifrån deras två dagar hos oss på Ekelund!
 
Idag var jag ute med mamma och galopperade på ordentligt med Rocco - nyttigt för honom!
På träningen i fredags avslutade vi med byten och vi klarade på andra försöket till höger och första försöket till vänster - GRYMT! På onsdag kommer Nina igen också :)
 
Kram Madde

:D

Publicerat: 2013-05-12 Kl: 12:13:58 | I kategori: Allmänt | 4 kommentarer

 
På grund utav dålig uppdatering, och att jag inte har så mycket att göra ;) Tog jag saker i egna händer och hittade lite bilder på min dator som jag helt enkelt bestämmde mig för att lägga upp här ;) 
 
Alltid roligt att "hacka" sig in på bloggen ;)
 
/ Christina
 

Fina Bosson o Jaqueline !

Publicerat: 2013-05-09 Kl: 18:23:56 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Lyckad dag idag. Dressyrtanten har fått några kickar idag! Hopptävling hemma och jag red totalt 4 rundor. Felfri i grunden alla rundor och tyvärr pet i omhoppningen. I 1.00 m klassen samma hinder på båda hästarna. De skötte sig utmärkt så peten får jag ta på mig. Jag hade i alla fall roligt. Sitter nu i bilen på väg att titta på nya lektionshästar. Återkommer om detta. Imorgon ska Jazza gå ponnyridning i Strängnäs. Ann 

Hoppelihopp

Publicerat: 2013-05-07 Kl: 23:20:29 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Ja som Madde redan berättat så har det handlat om hoppning i dag. Vad det är kul! Men jag svor imorse när allt skulle bäras fram och tyckte att dressyr är mkt bekvämare. Men tar tillbaka det är ju så kul och med så fina skolhästar! Både Bosson o jaqueline var super. Red sedan ut med min första ridgrupp härligt att solen och värmen är här igen! Ann 

Jumping!

Publicerat: 2013-05-07 Kl: 22:15:55 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Hopp hopp!
 
Idag var det återigen dax för Erik-hoppning igen :D Gick kanon med båda hästarna i värmen! Elton var först ut och förutom lite strul med "finessen" som Erik så fint kallade det gick det bra, kom aningens nära på en del hinder. Elton bjöd även på en ganska ordentlig bock-uppvisning där jag faktiskt trodde jag skulle få smaka på lite grus men på nått vänster satt jag ändå kvar. Sötnosen!
Vi var idag på utebanan och hoppade en lite längre bana på 8 språng tror jag det blev. Elton fick gå sista rundan på 90-100cm :)
 
Jag och Eltonmannan förra sommaren!
 
Sedan Demeters tur och detta var ett riktigt bra pass, hon kändes super redan ifrån början - hon brukar kunna vara lite stark och ligga på i början av passet normalt. Erik berömde oss efter framhoppningen att det så så bra ut och att vi red så väl - kan det bero på all inspiration man fick i Göteborg månne?  :P
 
Vackra Demeter med mig på ryggen vid hennes livs första hopptävling. Högt över!
 
Efter lunch fick jag även hoppa på stora Hera och hon gjorde några ordentliga rakt upp i luften hopp då hon kom på att hindert kanske skulle hoppa upp och bita henne i benen eller vad vet jag.. Hon gick iaf riktigt bra! Nu behövs bara lite konditions och styrketräning - för de flesta av våra hästar faktikst.
 
Äntligen sommarvärme!
 
Red ett pass i ridhuset på Rocco på em och han var fin men jag blir så lätt lite passiv och kvar i handen - inte bra.. :/ Nu när han "coolat" ner sig och är mycket lugnare och jag har betydligt bättre koll så saknar jag ofta exposiviteten i honom och blir nu sitället "glad" när han spänner till eller far i luften nått skutt för han blir så himmla fin och lätt när han själv spänner bågen lite extra. Jag har ännu inte helt hittat det i ridningen för att själv kunna få fram det där lite mer elektriska.
 
Rocco
 
Kram Madde
 

Dyr dröm..

Publicerat: 2013-05-07 Kl: 21:30:46 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Gaahh vilket ställe:
 
http://www.hippson.se/blogs/redaktionenspryltips/tysk-hastdrom-for-160-miljoner.htm
 
Kika in på den adressen och dregla!
 
M

Uhu..

Publicerat: 2013-05-06 Kl: 20:55:45 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Vilken start på veckan.. O inte lär det bli lugnare heller.. På lunchen satt vi och försökte knåpa ihop kommande fredag :/ Då ska Fia tävla, mamma & pappa ska iväg och så har vi stallet o massa hästar att rida och sköta PLUS att vi ska lyckas få iväg Jazza plus ev någon mer på ponny-ridning i Strängnäs.
Hejja hejja!
 
Syster som sköter all bokföring i företaget ligger en del efter så hon har idag suttit vid datorn största delen av dagen med pappersarbete - Tack o lov att jag inte har den biten!!! :S Hade mitt osmarta huvud aldrig klarat ändå tror ja..
 
Jag hade iaf bästa Christina ute på fm och fick lite hjälp att motionera några hästar och fix av vårt lilla tävlingsstall. Vi red först ut i den gassande (!) solen på Thaleia & Melete, Melete är verkligen superfin och galoppen är något alldeles extra. :D
 
Sedan blev det Rangun och Roccos tur, gick även det mycket bra även om Rocco ej ännu funnit tjusningen med att gå ut i skogen osv.. 
 
Dressyrfjanten..
 
Efter lunch fixade jag färdigt i stora stallet innan vi snabbt tog in hästarna som idag fick lite extra tid ute i vår-värmen. Sista hästen var inne vid kvart i fyra och då fixade jag snabbt iordning Elton för att rida ut med Åsa en sväng innan min lektion kl.17-18.
 
Kram Madde
 

The video

Publicerat: 2013-05-05 Kl: 20:58:00 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

 
 
Här är han min vackra stora springare!
 

Bilderfrån igår

Publicerat: 2013-05-05 Kl: 20:15:58 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Här kommer lite bilder ifrån gårdagens tävling hos ÖSLR med tre fina hästar
 
Mamma och fina ridskolehästen Uranos innan sin start i MsvC där de lyckades rida ihop drygt 62%, tyvärr skrittade mamma en bokstav för långt vilket gav -2.
 
 
Jag & Rangun innan start..
Tyvärr syns det kanske inte så bra men han har det nya bruna kandaret jag köpte till Rocco i Scandinavium! Insåg att det passade alldeles förträfligt bra till hans bruna sadel också. Även om den är lite mörkare i färgen än Roccos.
 
Fia & Mille i en ganska perfekt halt!
 
Snyggingar! De red ihop 65% i MsvB
 
Ranguns 3.e pris!!
 
Filmen från min ritt håller på att laddas upp på tuben..
 
Kram Madde

Många bollar i luften

Publicerat: 2013-05-05 Kl: 09:46:14 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Provar att blogga från mobilen idag. Som sagt vi är mångsysslare här på gården! Som jag tidigare berättat så ska Arro Bell få betäcka i år. Ett sto är redan här e: epson en hingst som jag gillade han stod även här en säsong .  Har ytterligare ston på väg in. Igår var det ju dags för div I omg 2 som tur är så har jag ju Carina som tog min morgonlektion och även tog emot våra nya samarbetspartner Äventyrslägret. Så jag hann hem precis. Uranos gick utan missar förutom att vi har problem med alla travlängningar. Det är ju inte detebb ridskolehäst ska vara bra på. Om ryttaren hade ridit rätt väg hade vi kommit över63% vilket känns helt ok för en lektionshäat som har ett "riktigt" och viktigt arbete. Nej nu ska jag ut till10 härliga tjejer från Äventyrslägret . Ann

Han visar framhovarna!

Publicerat: 2013-05-04 Kl: 21:38:11 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Min fina stora prins gick super idag på tävlingen!  Drygt 67% och en gul rosett följde med hem till stallet igen :)
 
Lovar mer info, bilder OCH film imorgon.  Nu e ja så trött så trött.. 
 
Kram Madde

Jumping day!

Publicerat: 2013-05-02 Kl: 22:37:33 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Gaaah va tiden springer bort!
Har suttit klistrad vid datorn sedan jag kom hem .(förutom för middag och dusch då förstås) och jag har egentligen fortfarande en del kvar men min kära sambo är inte så imponerad av mitt datanvändande så jag ska lägga ner detta nu och se till att sova inför morgondagens träningar. På fm åker vi med fyra hästar till Wisbohammar för träning, Nina har varit i Tyskland över en vecka och så har hon elever som ska tävla i helgen så hon hinner inte åka till oss. Men det är å andra sidan bra för då får vi lite miljöträning inför lördagens andra omgång i Div 1 dressyren hos ÖSLR.
 
Började med att hoppa en "bomb" på fm, Hera på utebanan i blåsten. Mamma har ju typ bara ridit i ridhuset sista tiden så gissa om hon var laddad - jag kände bara USCH jag VÄGRAR hoppa denna häst. Men efter att ha rastat av henne och fått igång bjudningen åt rätt håll utan krumspång valde jag ändå att hoppa och som hon gick! Duktiga tjejen hoppade hela banan prickfritt :)
 
Sötnos!
 
Sedan dags för Rocco som jag bestämt mig på att göra ett nytt försök att hoppa uppsuttet. Här valde jag dock ridhuset med fyra rejäla väggar som broms :P Christina var exellent hinderpersonal och coach på backen :) Herrejisses vad han drog efter hinderna, har bytt och rider på aachennosgrimma vilket jag tror kan påverka, imorgon testar jag med den gamla hedeliga remonten igen!
 
Efter lunch hade vi ett digert jobb med att färdigställa proppen inför sommarens dressyrmeeting som ridklubben annordnar hos oss.
Sedan intag av hästar och Elton var så pass bra i ryggen idag (tre dagar på skritten har verkligen hjälpt att rehablitera ryggen) att jag valde att sätta på ett fårskinn och skutta över lite låga hinder på utebanan. och inte märktes det av att han skulle vara något bekymrad över ryggen då han bockade ett antal gånger. Den söta lilla filuren - han sätter verkligen huvudet så lång in/ner mellan frambenen han bara kan. Gud va ja skratta!
 
Hann även med att tömköra Rangun innan min lektion 17-18 :)
 
Lyckad dag med andra ord!
 
Kram Madde

Fråga på svar :)

Publicerat: 2013-05-02 Kl: 21:56:28 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Jag fick ytterligare en fråga på mitt svar och då kände jag att hmm detta behöver jag söka lite information kring och hittade på intressant "artikel" som jag tyckte verkade vettig och speglade de flesta av mina åsikter och vad jag lärt mig under alla år. Började plocka lite i vissa bitar men insåg att jag kopierar allt! :D
 

"Fatta galopp

Det finns en liten bok som heter "reflection over canter", där gamla mästares skrifter om galopp är citerade. Bland annat beskrivs Gueriniere och överste Podhajsky. Jag har själv inte läst boken, bara fått den recenserad för mig. Slående är i alla fall att alla beskriver galoppfattningen på olika sätt, och att det är svårt att hitta någon gemensam nämnare för hur olika mästare anser att man skall fatta galopp.

Galoppfattningen är alltså ett mysterium. Jag tror inte att det är ena eller andra skänkeln som åstadkommer galoppen, eftersom vi använder skänklarna på samma sätt när vi vill åstadkomma andra saker. Till exempel är hjälperna i fattning med innerskänkeln slående lika hjälperna i öppna. Själva galoppfattningshjälpen ligger alltså fördold i allt det där vi gör i fattningen utan att veta om att vi gör det.

I galoppen är hästen asymmetrisk. Innerbenen är hela tiden längre fram än ytterbenen, inner rygghalva är hela tiden högre än ytter rygghalva. Det finns nog fler exempel på asymmetrin. Förmodligen är det denna asymmetri vi själva på något sätt visualiserar för vår häst när vi får den att galoppera.

Man ser ofta ryttare krångla till galoppfattningen i onödan och lika ofta att ryttare omedvetet ger en massa hjälper som inte alls har med galoppfattningen att göra. Om jag bara är på en skogspromenad är det inte så noga vilka hjälper jag använder för att få hästen i galopp. Där är det viktigaste att hästen alls kommer till galopp. Själv gör jag helt enkelt så ute i naturen att jag ställer mig i fältsits och kommenderar galoppen med rösten, på samma sätt som när jag longerar.

På dressyrbanan har vi ju ett annat krav på galoppfattningen, vilket för övrigt är samma krav som vi har i alla övergångar, nämligen att hästen är i balans hela tiden och att hästen kan gå till önskat tempo i galoppen direkt från den gångart och det tempo som vi befinner oss i och därmed så har vi ju en annan situation än ute i skogen.

Dessutom varierar sättet att fatta galopp på mellan en erfaren häst och en oerfaren och på samma sätt tillåter vi oss på den ovana ryttaren lite yvigare gester än vad vi kan tillåta oss om vi med galoppfattningen vill gymnastisera vår häst.

När du fattar galopp måste du vara noga med din egen balans. Man ser ibland att folk lutar sig framåt för att titta på hästens ben mitt i fattningen. Då är det inte lätt att rida samtidigt. Likadant ser man att folk när de tycker att skänkelhjälpen inte har fungerat, kastar fram överlivet. Det tillfällen då sådana lösningar duger, men på dressyrhästen kan vi aldrig få den kvalitén på fattningen som vi önskar med sådana metoder.

Vi måste ha en bra framåtbjudning, annars blir ingen någon galopp. En okomplicerad fattning får jag om jag balanserar på inner stigbygel och smackar. Ibland kan jag behöva förstärka med spö eller skänkel.

På Strömsholm lärde jag mig att man för att fatta galopp skulle krama på yttertygeln och spänna inre skinkan, inget mer, och det fungerar faktiskt. Förutsättningen är då att man har en häst som är hyfsat lydig, Den senaste tiden har jag flera gången fått elever att åstadkomma snygga fina fattningen genom att be dem spänna inner lår.

När jag själv försöker att göra en fin fattning är det stundtals lårspännandet som blir det bestående intrycket, och stundtals att jag lyfter inner höft framåt-uppåt. Det sista kan ju liknas vid ryggspelet i den 3-taktsgalopperende hästens rygg, där yttersidan hela tiden är lägre än innersidan.

På hästar som väljer att öka farten när du ber om galopp kan det vara lämpligt att bromsa med innertygeln. Detta gör att hästen inte klarar att rusa iväg, utan den måste "stanna upp" och fundera på vad ryttaren vill. Då tar hästen samtidigt rätt på sin balans vilket ger honom möjlighet att fatta en sansad galopp.

Med tiden kan man leka hej friskt just med galoppfattningarna. En lydig häst skall när som helst vara beredd att fatta galopp, like beredd som den hela tiden skall vara att till exempel stanna. Man kan fatta galopp i öppna och behålla öppnan. Man kan från en stor trav fatta en liten, samlad galopp.

Roligt är att från en liten galopp rida fram i en stor trav. Där sätts även ryttarens förmåga att avbryta galoppen. Att sluta galoppera är inte alltid att bromsa. Vis kall inte bromsa bort galoppen, vi skall instruera hästen vilken annan gångart den skall använda. Om vi tar för vana att bromsa och på det sättet få trav eller skritt, får vi problem den dagen vi vill minska galoppen till en piruett eller liknande.

Vi skall tidigt lära hästen att förstå galoppfattningen. En del hästar galopperar otvunget även i de tempon som är lämpliga för ridbanan. Vi kan då även lägga in galoppövningar i det dagliga arbetet. En del hästar har svårt för galoppen och det är då motiverat att vänta med den tills hästen har god ordning på kroppen i de andra gångarterna. Ibland kan man behöva vänta flera åt. Träningsmässigt finns det ingen anledning att galoppera hästen innan den behärskar de flesta rörelser i de lägre gångarterna. Det är samma muskler som arbetar i skritt som arbetar i trav, och som även arbetar i galopp. I långsamma gångarter är det mindre risk att musklerna slits. Skritt är ridningens Tai Chi, och skall ur träningssyfte inte underskattas. Galoppen behövs emellertid för att träna galoppens koordination."

Denna hittade jag på: http://markus.ridakademi.se/


Kram Madde

RSS 2.0