Han kan!

Publicerat: 2013-04-30 Kl: 20:40:50 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Haha idag HOPPADE Rangun, över ett vattenfyllt gyttjehål! Som ni vet så avskyr han att gå i vatten och lera - vanligtvis om han försöker sig på att hoppa så landar han mitt i leran/vattnet och och han blir du ännu mer förfärad då det skvätter åt alla håll på samma gång.
Idag förvånade han mig ordentligt då han hoppade över HELA hålet och det var ändå ganska långt!
 
Rocco fick också komma ut och lufta sig i stormen som fortfarande råder, känner mig rätt mätt på allt blåsande nu. Han börjar bli säkrare och tryggare ute för varje gång så det känns toppen för det är såå viktigt med allsidig träning och jobb på olika underlag för att stärka ben och senor.
 
San Rocco
 
Även Thaleia fick jag rida ut på med mamma och Fia så en riktig uteritts-dag. Den lilla donnan försökte sig på att bocka både en och två gånger - busfia!
 
Elton min lilla älskling har gått och fått ont i ryggen :( Igår tänkte jag rida en kort sväng innan min lektion, har inte ridit honom sedan i tisdags tror jag, och när jag kom med borsten över ryggen reagerade han och det syntes även som "skav". Min  stackars lilla prins :( Troligtvis är dressyrsadeln han har då han går lektion inte helt bra men det kan ju även bero på mer saker.
Nu har jag då visat honom vårt fantastiska skrittband, igår då han  tog sin premiär-tur blev han ganska skraj och typ 10cm lägre när bandet började rulla. En havrehink som muta fungerade som trott ganska bra :) Idag gick han lungt och fint ifrån första stund och gick där i nästan 20min. Han fick även prova på att gå i lite uppförsbacke idag. Jag har lagt ut ett kort filmklipp på vår facebook sida där ni kan se hon promenera :)
Gilla Ekelunds Stuteri & Ridskolapå fb :D
 
Imorgon är det "Hopp-träff" på Ekelund! Tävlingssektionen annordnar denna träff för alla medlemmar.
 
Kram Madde
 
 
 
 

Fråga- svar

Publicerat: 2013-04-29 Kl: 22:12:14 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarer

I förra veckan fick vi en fråga här i bloggen:
 
Kan ni skriva ett inlägg om hur man fattar galopp?
Tack redan nu!
 

Det ska jag såklart försöka att svara på utan att det blir för invecklat :)
 
När man ska börja att lära sig att fatta galopp är det första man får lära sig hur man ska förändra sitsen/flytta sin skänklar. När hästen skrittar eller travar rör den sig på samma vis i båda varven - dvs det finns inget som heter höger trav eller vänster skritt t.ex.
I galoppen har vi höger eller vänster galopp.
Ska vi nu fatta vänster galopp (ifrån trav) är det viktigt att hästen bjuder fram på båda tyglarna och lyssnar på ryttarens hjälper. Ju bättre man förbereder desto bättre fattning = en bra galoppkvalité därefter. Som ni nu börjar förstå är detta att "bara" fatta galopp en hel vetenskap för att få till en bra fattning.
1. Rider ryttaren lätt måste hon nu sätta sig ned i traven. för det är mycket svårare för hästen att förstå galopphjälpen om ryttaren rider lätt.
2. Små temo-växlingar och halv-halter gör hästen uppmärksam på att det snart kommer något "nytt"
3. Du sätter dig i position för att fatta vänster galopp. Man fattar alltid galopp med innerskänkeln, så innerskänkeln dvs vänster flyttar du något (ca 5cm) framåt medans du drar den yttre (höger) något bakåt även denna bara några cm. Det är viktigt med ryttarens position och att ha tyngdpunkten mitt över hästen ner i sadeln.
Lutar du dig t.ex framåt tappar du kontakten med sätet i sadeln vilket försvårar fattningen avsevärt.
4. När du nu sitter rätt är det egentligen "bara" att fatta galopp. Detta gör du med hjälp av framförallt innerskänkeln - vänster. Det är även viktigt med kontakten med hästens mun, hästen behöver ryttarens stöd genom tygeln för att hålla ihop och bära upp sig.
En mjuk och stadig hand.
 
När du väl fått in din häst i galopp bibehåller du galoppen genom att fortsätta att rida varje språng - även här har då din sits en enorm vikt/betydelse. Hästen ska alltid vara "framför" dig som ryttare.
 
Rangun i vänster galopp.
 
Hoppas detta kan vara till någon hjälp :)
 
Kram Madde
 
 

sista dagen..

Publicerat: 2013-04-28 Kl: 09:37:02 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Jahapp då är vår sista dag i Göteborg här.. Vi har haft supettrevliga dagar även om jag själv de två första dygnen var sjukt trött. Så mycket sova har det oxå blivit :) 
Idag är det final i hoppningen och gårdagens dressyrfinal var spännande och Tinne blev som ni säkert vet fyra med fina "Anton" :)
 
Lite shopping har det blivit också.. Ett par nya ridbyxor för min del och ett brunt kandar till Rocco. Får se om det blir nån hjälm idag på mässan.
 
Kram Madde

På tåget mot Göteborg!

Publicerat: 2013-04-25 Kl: 08:27:25 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

05'40 gick tåget ifrån Läggesta i morse :/ tidigt! Men nu är vi iaf på väg - hela familjen Holmqvist o Anders såklart. .  Tåget rullar just ifrån Skövde. Ska bli kul och framförallt inspirerande att komma iväg och se så många fina o duktiga ekipage! Extra kul att vi har så många svenska ryttare med i startfältet :)
 
En del shopping lär det väl bli också, jag behöver ett par nya vardagsstövlar då mina bruna är supernötta och trasiga på insidan. Älskar verkligen dem MEN jag har bara haft dem i drygt ett år så frågan är om jag verkligen ska sattsa på likadana?
Även en ny hjälm behövs - är sjukt less på den fruktansvärt fula vardagshjälmen jag har. Ser ut som en svamp i den (beställde ifrån nätet en som jag trodde var samma jag hade innan) Nina kallade mig för super Mario :/ haha
 
Ska såklart hinna med lite kvalitetstid med Anders och övriga familjen plus att Christina kommer också! Loveli :D 
 
På hemmaplan är det Carina Lindström som håller ställningarna och jag har bett Ebba att ta lite extra hand om mina tottosar :)
 
Tror detta är första inlägget ja gör ifrån den här mobilen,  fungerar det bra och även att ladda upp bilder ska jag försöka uppdatera med vad vi hittar på och får se under helgen :)
 
Kram Madde

Flying high!

Publicerat: 2013-04-23 Kl: 22:22:51 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Åh vad data-jobb tar tid! kom hem vid halv åtta och har ätit duschat sedan suttit här vid dumburken och svarat på mail. Tidskrävande!

Har inte ens påbörjat packning med allt jag måste komma ihåg att packa inför våra dagar i Gbg och Scandinavuim tor-sön :/
 
Idag har jag alltså hoppat IGEN! Kändes grymt bra att vara "uppvärmd" ifrån igår. Började med Elton som idag var lite långsamare än vanligt, han kom dock igång bra till sista rundan som låg på ca 90-1m. Har höjt kraftfodert på honom då han är lite "tunn" i kroppen (magen är på plats men han behöver bygga lite mer muskler) :P
Sedan Demeters tur, trodde hon skulle vara lite trött idag men hon skrittade fram i rask takt så det märktes inte något av gårdagens äventyr. Hon hoppade mycket väl idag och Erik tog tillfället i akt (nu när jag tuffat på mig) att höjja lite även idag och vår sista runda låg på ca 1.10 - och det bästa av allt - Jag var INTE skräckslagen och det kändes INTE ett dugg högt.
Tänk vilken skillnad det gör när man får hoppa lite mer och intensivt. Jag har ju kommit till insikt med att rida kan jag men måste jobba med mitt huvud får att bearbeta min höjdrädsla. De andra verkar tro att de fått mig att gå med på att rida vid våra hemmatävlingar i hoppning den 9/5 men vi får väl se hur det blir med det!
Haha..
 
I övrigt har jag även ridit ut på Rocco i stormen - skötte sig exemplariskt :D Dressyr på Rangun och han fortsätter i samma fina spår med en härlig känsla och ridbarhet! Avslutade dagen med ett pass med Lady på utebanan. Härligt att kunna rida på våran stora fina utebana (trotts att det var halv storm)
 
Kram Madde
 
 

Höga höjder!

Publicerat: 2013-04-22 Kl: 22:10:08 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Hua mig vad "skraj" jag varit idag!! Vi (mamma, ja o syster) var på ridlärarfortbildning i hoppning på Vilsta i Eskilstuna. Med oss hade vi varsin häst, Jacquline, Demeter & Mille. Kursen började nio med lite teori och sedan en hoppgrupp innan lunch och efter lunch ytterligare två grupper. Vi fick alla tre rida i den sista gruppen. Demeter kändes fin och vår grupp hade fokus på raka linjer utmed långsidorna. Först räcke-räcke och sedan oxer-räcke, de sistnämnda på lite högre höjd. Eller ja sjukt hög höjd! Erik vet hur han ska göra för att "lura" mig att hoppa, man kan ju inte banga ur när det står typ 20 andra instruktörer och glor :P Räcket ut på den sista linjen låg på 1.20!! Herregud det var länge sedan man hoppade så höga hinder (ja för en riktig dressyrfjant är det HÖGT!) Jag har tidigare "bara" hoppat några enstaka hinder på 1.10m på henne.. Så det har varit en lång dag med hästar :) Kom till stallet kl.6 för att vi skulle hinna fodra, släppa ut och mocka undan lite innan avfärd kl.8. Hemma igen 16'30 och han då lagom packa ur häst och transport innan min lektion kl.17. Därefter rida Lady, longera Rangun och låta honom gå på skritten, mocka hagar, borsta Rocco och så blev det tyvärr ingen ridning för han var varm i ett ben :/ Så det blev spolspiltan och kyla istället. Kram Madde

Fantastisk känsla!

Publicerat: 2013-04-21 Kl: 22:05:39 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Jag har så himmla fina o goa hästar. Varav en "bomb"  = Rocco. Herregud vilken känsla på honom idag MEN det är som att sitta på en tickande bomb och ibland slår det över och han exploderar. MEN jag vågade RIDA - så sjukt stolt över mig själv och lycklig över att jag lyckats (på god väg iaf) att få honom på rätt spår.
Blod, svett och tårar brukar man ju säga.. Inte så mycket blod har vi gått igenom men en hel del svett och ännu fler tårar. Ska bli så kul att se vad vi kan visa upp på tävling såsmåningom :)
 
Så till dagens tävling med Rangun.
Såhär läcker var han när jag hämtade in honom ifrån hagen på morgonen.. BADA!
 
Väl på plats var mamma och Uranos först ut.
Innan start i MsvC
De tog sig igenom programmet med en stor miss i sista travlängningen (ni som känner Uranos vet att han ej har så lätt för dessa travlängningar) där det blev galoppanslag. I övrigt inga större missöden men detta är ju en bedömningssport och troligtvis föll de inte domaren helt i smaken då de fick lite väl snålt på flera delar.
 
Sofia & Mille var nästa ekipage ut i MsvB:4. Jag såg tyvärr inte då jag var tvungen att lasta ur Rangun inför min start men enligt mamma såg det mycket bra ut - denna dommare dömde lite lågt tyckte vi nog. Mamma ansåg att hon skulle haft uppemot 70% men de fick strax över 64 och slutade 3:a i klassen. :)
 
Rangun var grymt fin på framridningen!!! Mjuk som smör och det har verkligen hänt något med hans trav för han är så mycket lättare och luftigare. Väl inne på banan spände han till, framförallt för plaststaketen som det lät om när han sprätte grus :S
Jag var riktigt missnöjd efter ritten då jag hade så stora förhoppningar när han kännts så fin på framridningen också, domaren gillade dock min pålle skarpt så det var ju synd att vi missade så många rörelser i travprogrammet. Fick strax under 64% och slutade på 5:e plats. Anmärkningsvärt är att han fick 7 (!) på gången och att domaren även kommenterade hans gång i det allmänna intrycket :)
LYCKLIGA JAG!
Min prins!
 
Det var allsvenskan Div 1 och här var det två placerade lag, vi blev 3:a med typ 0,5 poängs marginal - SÅ surt :/ men men det är bara att komma igen. Nästa omgång går hos ÖSLR om några veckor :)
 
Nu ska jag sova! En fartfylld och spännande vecka väntar!
Måndag: Ridlärarfortbildning i hoppning på Vilsta
Tisdag: Erik Berggren hoppträning
Onsdag: Mamma & jag åker till Nina på fm med två hästar för träning
Torsdag-Söndag: Gbg Horse Show med dubbla världscupfinaler  med hela familjen!! (Mini-semester) :)
 
Kram Madde
 
 

Halt!

Publicerat: 2013-04-19 Kl: 20:53:28 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Idag har jag fått hjälp av mamma med båda mina hästar :) Rocco var mkt fin och skötte sig bra, tills jag skulle göra ett byte - Nina har gapat på mig att jag är för långsam och gör för lite så nu tänkte jag att jag verkligen skulle RIDA. Rid rid rid tänkte jag hela vägen fram - satt om och petade på honom med spöt - vips var hästen iväg o bock och krumsprång! Haha.. Han känns iaf riktigt fin och vi är på god väg framåt, igår pratade jag i telefon med Mads och han bad mig hälsa min vilde - undrar om Roccan blev glad :P Mads = jobb för honom - visserligen älskar han att arbeta och det verkligen lyser om honom när han arbetar och han får massa beröm när han gör rätt.
 
Med Rangun gick det också bra, dock lite strul med halterna :/ Halt är ngot av vårt paradnummer tidigare men nu envisas han med att ställa sig i ett "V" med höger fram och höger bak.. Det är lätt att man glömmer bort en så simpel sak som halten men helt ärligt så har jag missat många dyrbara po'ng på just halterna vid de två starter vi hunnit med i år. Eftersom man också börjar vaje program med just halt/hälsning så är det alltid en fördel att få högt på första bedömningsgruppen.
 
Elton fick ut och galoppera en sväng på den nysladdade grusvägen på em/kväll tillsammans med Ebba & Gordon som imorgon ska iväg och tävla!
 
Red också ut på två hästar på morgonen - Melete & Hera. Duktiga och nöjda över att slippa gå i ridhuset. Läste nyss i senaste Ridsport om vikten av varierad träning och på olika underlag för att hålla hästen frisk och välmådende. Ingen direkt nyhet men det är alltför många hästar som "rids ihjäl" på samma bana vecka efter vecka.
 
Nu ska jag vara lite social med min sambo - ÄNTLIGEN är renoveringen klar och imorgon ska alla möbler bäras upp från garaget in i vardagsrummet igen :)
 

Kram Madde

Allt börjar återgå till det normala.....helt hysteriskt alltså

Publicerat: 2013-04-18 Kl: 23:19:38 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Jag gör ett nytt försök att blogga på min hemska dator. Denna veckan har jag fått bekänna färg ordentligt efter min långa sjukdom. Förutom mina vanliga sysslor så har det varit mycket lektioner och det känns i stämbanden på kvällarna. Dels har jag ju haften elev som varit här med sin häst i tre dagar + en hel del andra privatlektioner och fler blir det imorgon. Igår red jag 5 hästar förutom alla lektioner. Hera börjar bli magiskt fin........Demeter lika så -jag vågar kräva mera av henne nu. Idag har vi löshoppat ett helt gäng med hästar och så var vår veterinär Tove här och gick igenom några hästar. Demeter ville jag kolla igen vi gjorde en genomgång i höstas och hon var helt ok och lika så nu så nu är det bara att fortsätta träningen. Hon har aldrig varit skadad eller halt sedan vi började rida henne men som 2 åring fick hon ju en olycklig sparkskada med en otäck hasledsinfektion till följd så jag har varit lite nojig och vill hålla koll på den då den alltid kommer vara en aning "svullen". Nu går hon ju för fullt och både hoppas och tränas dressyr. Kolibri får börja sättas igång! Ett halvår har det tagit men det är fortfarande lång väg kvar. Men Sofia har ridit idag. Härligt! Pommes har ju varit "kinkig" i munnen och nu röntgade Tove och hittade då en kvarglömd bit av en vargtand. Så då hoppas vi att han är på gång också. Imorgon ska Sofia hopptävla och på söndag är det dags för 1:a omgången i div I. Så då ska hela familjen (utom Jocke) ut och dressyra. Uranos har dammats av men det har inte blivit så många pass direkt han ska ju arbeta också. Godkväll! Ann

Brutet löfte?

Publicerat: 2013-04-18 Kl: 21:43:17 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Ja för drygt två år sedan LOVADE jag Rangun att han aldrig mer skulle behöva hoppa.. Men förra veckan slog tanken mig att det vore ju egentligen bra om jag åtminstonde kunde löshoppa honom lite. Så idag när vi hade löshoppning på schemat bröt jag mitt löfte. :S Kändes lite hemskt och jag har verkligen velat, när jag kom in i ridhuset sa till och med mamma "- Vilken taskig matte du har Rangun" Bhuuhu :(
Hur som helst så blev det ingen direkt hoppning då det var alldeles tillräckligt för honom och hans psyke att ta sig över de bommar som låg på marken.. Herregud vilken häst alltså. Mamma var iaf mäkta förvånad över hur bra han visade upp sin trav! "- Ja sa ju det" sa jag bara.. "- Han travade sjukt bra igår också, men det sa jag ju"
Kan det verkligen vara så att det tagit hästeländet 11år att lära sig att trava ordentligt? Eller har jag bara ridit honom så himmla illa och fel att gången försämrades så under de år jag haft honom?
För vi tyckte ju att han rörde sig så bra då vi köpte honom..
Nu känns det iaf som vi är på rätt spår och nästa tävling är redan på söndag för då dra Div 1 igång. Första omgången rids hos Gripens RF så det är nära och bra!
 
Finhästen vid vårt sommar-meeting 2012
 

Igår då jag var hos Nina lyckades faktiskt min far att få igång kameran, han filmade två snuttar MEN de är ej av kvalité att visa då det är suddigt och eländigt (plus att jag rider som en kratta och får massa skäll av Nina på just det han lyckats filma) :/ .. Typiskt. Nästa gång får han ta bilder istället om han är med!
 
Löshoppningen idag gick riktigt bra och dagens utropstecken är Rocco som skötte sig grymt bra och även hoppade grymt bra. Jag filmade med min mobil men den är ju så dum och lägger filmerna på sned (hmm eller var det den gamla datorn?) ja nu är det för sent för att börja mixtra med teknik.
Tyvärr missade jag att filma hans bästa runda, såklart. Thaleia och Hera de löshoppar sig sjäva och även Poseidon var riktigt duktig idag. Melete var superpigg och bockade o for runt, tyvärr hoppar hon inte tillräckligt bra (ÄNNU) för att vi ska lägga tid och framförallt massa pengar på att visa henne på 3årstestet i mitten av maj. Trist för hon rör sig så bra och ridningen fungerar bara bättre och bättre för varje gång. Hon behöver helt enkelt mer tid och träning på sig, det kan ju även vara så att hon är i en växt-period just nu som gör att hon inte riktigt orkar och hänger ihop som hon ska.
 
Pga det superdåliga vädret tog vi in hästarna innan lunch och efter lunch fodrade vi o sopade osv.. Jag tömkörde Rangun och promenerade med Rocco en stund innan min lektion kl.17 och så Ebba efter det. 
 
Tove var hos oss på fm och kikade på lite hästar - däribland Kolibri som syster nu äntligen får börja jobba så smått ifrån ryggen. Så på em tog de sitt peremiärpass - första på 5 månader!! Skritt i ridhuset men vad gör det- Fia sken som en sol :)
In action!
 
Nu är det lång väg att bygga upp hästen igen.. Hon är ändå så mycket "gratis" tack vare vårt amazing skritt-band.. Utan det hade hon nog inte varit i lika fin form som hon trotts allt ändå är efter så lång tid i box/sjukhage. Hon har gått 2*20min varje dag sedan i julas nån gång..
 
Kram Madde
 
 

Can't stop loving this HORSE!

Publicerat: 2013-04-16 Kl: 20:37:42 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer

SIR ELTON
 
Ni får tycka att han är/verkar hur tråkig och "ful" som helst men JAG blir lika glad varje gång jag ser honom då jag passerar hans box i stallet eller går förbi hagen.
Ja för han är inte världens fagraste, speciellt inte nu med lurvig halvskitig päls och den där magen som envist vägrar krympa till en normal hästs size. Han är av den lite trögare typen så jag tror många anser honom vara tråkig och seg att rida men INTE JAG! Och idag var inget undantag för idag var det dags för "Bytes-premiär!"
Det är alltså galoppombyten jag pratar om, jag har egentligen velat börja med dem länge men väntat då jag anser att jag inte haft rätt förutsättningar och kunskap för att det ska bli bra och med tanke på hur stadig och stabil han är i sin förvända galopp så är det verkligen inte en dag försent.
Jag avslutade passet med att göra byten så som jag fått göra med Rocco till att börja med, de första gångerna förstod han inte alls plus att jag inte var tillräckligt snabb och typ kastade mig om och framåt :S
Men efter den del försök så fick jag till ett åt varje håll och eftersom Nina har varit mycket noga med att bara göra just ETT så gjorde jag inte mer.
Men han blev sjukt fin i galoppen av detta arbete så det var ju toppenkul!
Bilden ovan tog jag efter vårt svettiga pass :)
 

Förutom Eltonmannen har jag idag ridit Melete ett pass i ridhuset - gaaahh vad jag längtar tills i höst när man kan börja jobba på riktigt ordentligt och grunderna som start, broms och styrning fungerar. Nu handlar det som sagt mest om det och att hon ska förstå och lära sig att lyssna för ryttarens hjälper och bjuda ordentligt framåt i allt arbete.
Framåtbjudningen är den allra viktigaste grundstenen tycker jag för bjuder de inte fram in i handen är det omöjligt att få hästen att jobba rätt och förstå nya saker samt att de MÅSTE tycka att arbete är ROLIGT!
Nu när vägarna är så mjuka och fina kommer det även att bli en hel del galopp ute på dessa - perfekt jobb för att få bjudning och arbetsvilja. Idag hade jag mamma och Demeter i ridhuset samtidigt och det var toppen när jag kom till högergaloppen för där går hon inte riktigt fram och tränger gärna inåt. Draghjälp!
Ska se till att få lite nya bilder på henne snarast så ni får se underverket :)
 
Poseidon tömkörde jag på morgonen - start- stop stod på hans schema. Han ska nu börja tömköras ca 2 gånger i veckan samt gå på skritten då förstås. Han är väldigt sen i växten och därför har vi nu inte ridit honom på flera månader för att han måste få växa ihop sig mer. Vissa hästar är helt enkelt sena och det är svårt att säga exakt vad det beror på.
 
Bell's Poseidon
 

Rangun fick ut och galoppera på grusvägarna på morgonen - lycklig häst! På em blev det ett 30min pass på skrittbandet medans jag roade mig med att mocka hage :)
 
Imorgonbitti åker jag (och pappa) till Wisbohammar för ett träningspass och så hämta hem min vilde igen. Jag hoppas att han skött sig prickfritt den lilla filuren!
 
Rocco
 

Kram Madde

Crap!

Publicerat: 2013-04-15 Kl: 20:44:30 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Har skjutit på det alltför länge.. :/ Nu har jag just beställt ett nytt bankkort då jag för andra gången på ett år (tappade det förra i sommras) förlorat mitt bankkort. Klantarsel!
 
Blev ett "motivkort" även denna gång, men valde ett nytt motiv..
 
Denna fick det bli, jag och Rangun för typ 3år sedan kanske..
Ganska säker på att Erika Torrång tagit bilden.
 
Denna bild hade jag på mitt förra..
 
Denna bild var på mitt första motiv-kort - OBS! Det kortet tappade jag inte bort utan den gick ut och jag var tvungen att beställa nytt. Så det så!
Idag har det varit stressigt! Skyndade med tre hästar och fix av stall på fm eller ja över lunch också för den fick jag springa upp till huset och lägga i en låda att äta i bilen på väg till Wisbohammar :/
Rangun, Melete och Thaleia motionerades innan avfärd. Rocco var såklart svårlastad idag men efter att pappa fått ett smärre utbrott så gick han snällt in, även om jag fick mota på lite bakom. Nu står han iaf i en box som han verkade mycket nöjd över - han fick ju hö på en gång så det kan ju ha spelat in :P
 
Idag hade jag teori för mina måndagsbarn och det var "rid-teori" på schemat. Jag sadlade Athos i stallet och visade/pratade lite om utrustning och sedan gick vi ut till ridhuset där jag red och visade en del. Däribland vikten av att hästen lyssnar för ryttarens hjälper. Tjejerna fick sedan sitta upp några varv var och testa/känna.
 
Nu har jag en hel kvällspyssel framför datorn kvar..
 
Kram Madde

Fina hästar & duktig syster!

Publicerat: 2013-04-14 Kl: 18:59:22 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Idag har syster varit på hopptävling med Millemannen! De kom trea i första klassen och VANN den andra!!  Duktiga!
 
Gammal bild på hopp-ekipaget!
 
 
Gårdagskvällen blev alltså ganska sen i stallet.. Gick ut ur ridhuset med Rocco strax efter halv nio :) Men vad gör det när man har en så himmla fin häst?!
:)
 
Imorgon ska jag med honom till Wisbohammar igen för lite träning, sedan lämnar jag honom där så får Nina rida på tisdag och så åker jag ner igen på onsdag för ett nytt pass och hemfärd. Nina åker iväg på torsdag så därför ville jag få lite intensivt innan :)
 
Wisbohammar från luften!
Hittade denna på deras hemsida som jag faktiskt inte besökt tidigare. www.nina-hofmann.com
Superfin hemsida med vackra bilder :)
 
Så till gårdagens tävling som jag överlag är nöjd med, jag har ingen super flashig häst så några superpoäng lär vi nog inte nå upp till (inte i dagslägets form iaf - Nina har en hel del hon vill jobba med så man ska aldrig säga aldrig!) Gårdagens start var helt klart godkänd men ett par rejäla missar drog ned en del, missade bland annat första galoppiruetten ganska illa så det blev nog typ 4:a av alla tre domare på den. Vi red ihop strax under 61%. Red även med hörsnäcka på framridningen - sjukt bra! Nina var såklart i andra änden och gav instruktioner.
Tyvärr varken bilder eller film - jag fick med mig bästa pappa men glömde att visa honom hur kameran fungerar så då är det ju ingen ide att sätta den i hans händer.
 
Kram Madde

TRÖTT!

Publicerat: 2013-04-13 Kl: 23:18:31 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Ett kort livstecken innan år i kors helt! Kom inte hem ifrån stallet fören strax före halv elva :S Var tvungen att hinna rida Rocco efter att vi kommit hem från tävlingen.
 
Rangun är jag iaf mycket nöjd med och ritten kändes överlag bra och ändå över förväntan. Bästaste Rangun!
 
Kram Madde

Länge sedan sist!

Publicerat: 2013-04-11 Kl: 22:28:02 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Ja det har inte blivit så mkt skrivet för min del i bloggen. Inte så kul när datorn inte riktigt fungerar så att det ej går lägga in bilder och hela texten flyter dessutom ihop. Livet börjar så sakteliga återgå till det normala.......men fortfarande känner jag av halsen men det beror kanske på att man överanstränger stämbanden med alla dessa lektioner. Har hunnit med mkt spännande sista veckan i alla fall. I fredags så var det ju tränarfortbildning i Södertälje för Adelinde Cornelissen. Både bra och mindre bra. Upplägget var så där med för många olika ryttare tyckte jag nog. Det som var bra med det var att man ändå då fick en tydlig bild av hennes utbildningsmetoder. Allt handlade om speedcontroll. Dvs grundridning och att hästen i alla lägen måste tänka framåt. Det handlade också mycket om att böja och då genom att rida sluta. Själva arrangemanget var väl sisådär om man tar hit en världsstjärna så kanske ljudet ska fungera och jag tror att deras ridhus är kallare än vårt som är oisolerat. Totalt blev det 6 tim i kallt ridhus och till lunch fick vi kall pasta med lite sallad och kycklingbitar och även Adelinde kan väl tilläggas.....det var några som klagade kan man säga. I söndags var det hoppkurs 7 glada kom från olika håll de flesta från Stockholm. Kul att det är sådan efterfrågan på kurser. Naturligtvis hade Madde lagat fantastisk mat. Jag har dock startat upp försiktigt med ridningen känner fortfarande av halsen när jag anstränger mig. Idag var det uteritt som gällde på sjukt spänd Demeter men hon kändes "häftig" kanske för att jag vann hela tiden. Före lunch hade jag elev som kom utifrån med två hästar och tränade och sedan tandläkare.... Godnatt Ann

Full rulle!

Publicerat: 2013-04-11 Kl: 22:00:41 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Herregud vad det vänder hit och dit och fram och tillbaks hela tiden - sällan en lugn stund!
 
Morgonen startades med en uteritt på tre hästar, Demeter/mamma, Thaleia/Fia och jag på Rocco. Vår tidigare ridinstruktör Ylva kom med två av sina hästar för att rida lektioner för mamma samtidgt dök det upp några som var intresserade av stallplats så jag fick visa runt och berätta :) Nu är nog stallet snart fullt igen..
 
Efter lunch fick lilla Melete testa på att ridas utanför ridhusets fyra väggar för första gången - gick kanon :) Jag gillar den lilla damen mycket, väldigt vacker och välbygg plus fin fina gångarter!
 
Även Rangun fick en kortare sväng på grusvägen innan mina lektioner, han ÄLSKAR att få sträcka ut i galopp! Sedan lektion för mins torsdags elever och så Ebba efter det :)
 
Kram Madde

Snabbt..

Publicerat: 2013-04-10 Kl: 22:16:23 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Hu vad sent :/
 
Kom hem vid 21'30 och har ätit några knäckemackor samtidigt som jag svarat på mail.. Kvällen (18-21) har spenderats på Ridsportens Hus på Strömsholm för fortbildning för Grönt kort ledare som jag är i Mariefreds RK.
Bra med en liten repetion på gamalt och info om nytt samt en hel del disskusioner oss ledare emellan kring olika delar i kursmaterialet.
En hel del mycket bra tips med hem!
 
Innan kursen han jag (med andan i halsen) åka ut till Lista till Dressyrbutiken för att hämta mina nya vita ridbyxor OCH.........
Jag har beställt en frack! Var dock inte helt enkelt att välja färger hit och dit, tror dock att resultatet kommer bli kanonsnyggt! Dessvärre får jag vänta ganska länge , gissar på 6-8 veckor :( men men den som väntar på något gott!
 
Nu måste jag duscha och sedan hoppa i säng - får berätta om resten av dagen (Monica var ju hos oss och gick igenom massa hästar) imorgon.
 
Kram Madde

Hoppning!

Publicerat: 2013-04-09 Kl: 21:55:51 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Åhh vad roligt det var att hoppa idag!! Först ut var Elton som kändes fin och Erik höjde ett av hinderna "i smyg" vid vår sista runda - Hu vad högt men jag hoppade det hela två gånger utan att klaga :P 1.05m låg det på!! Duktig liten tjockis Elton!
 
Sedan var det Demeters tur och även hon gick bra även om hon låg på väl mycket till en början. Så med två bra pass avklarade fixade vi färdigt det mesta i stallet och tog lunch. Efter lunch-break göra klart det sista i stallet innan intag av hästarna. Rangun hade rullat sig i leran = vattenslang på benen och sedan promenad på skritten för att torka innan jag borstade resten av hästen. Rocco hade hållit sig på benen och blev fin på en enkel borstning innan ett dressyrpass i ridhuset - kändes bra! Men det gör det ju typ alltid dagen/dagarna efter träning för Nina så det gäller ju att hålla kvar ridningen och känslan längre än två dagar.
 
Jag & syster gjorde en stor vår-rengöring av Poseidon också då Monica Ledin kommer imorgon och det vore trevligt om han var lite fin i pälsen plus att han hade ju gjort en alldeles egen ler-inpackning som ingen av oss hade lust att stå med borste för att få bort. Schamponering fick det bli! och han nöjt och verkade väldigt nöjd :)
 
 
Skyndade hem för att hinna förbi Hööks innan stängning då det mindre paret boots jag köpte förra veckan var för små :/ Pommes & Thaleia har ju så små ben/hovar men dessa blev för små så nu testar vi Large ändå..
 
Kram Madde

Olika treatment

Publicerat: 2013-04-08 Kl: 21:25:43 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Idag har vi haft träning för Nina :) Jag får skäll medans det skrattas ikapp med syster.. Hmm tydligen är ju Fia hoppryttare vilket ger henne vissa "förmåner" jag däremot tillåts inte att göra några tokigheter inte.. Hard truth!
 
Men det är BRA jag behöver en tuff tränare som inte nöjer sig och tycker att allt är "bra". Jag måste jobba med min självkänsla och att framförallt bli sååå mycket snabbare i min eaktion och hjälper vid ridning. Det märks så sjukt tydligt nu när jag jobbar med byten på Rocco. Han var iaf fin och blev ordentligt svettig - välrastad!
Med Rangun jobbade vi lite delar ur programmet inför helgens tävling - Nina anser dock inte att vi är helt redo och hon skulle vilja "bryta ned" och börja om från början med många delar - framförallt vad gäller travarbetet. Hon vill dock inte börja mixtra precis innan en tävling vilket ju kan vara smart.
 
Roccosen :)
 
Red även Melete och Thaleia på morgonen, fina små flickor!
 
Kram Madde

Sjukling

Publicerat: 2013-04-07 Kl: 17:32:53 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Ja jobbar vidare ned min envisa förskylning som dök upp ifrån ingentans :/ Sjukt jobbigt när man vaknar på nätterna och inte kan andas.. :(
 
Igår red jag ingenting men var tvungen att ha en lektion då instruktören som skulle ha den var sjuk - jag var väl mindre sjuk.. och så lite mockning o hästpyssel på det.
 
Idag har jag iaf ridit två hästar, blev inte så mycket mer Rocco men Rangun gick ett kanonbra pass på utebanan i solen. Mycket jobb framåt och lite byten där vi fokuserar på att behålla rakriktningen där vi är lite svajjiga för tillfället. Tycker att bytena i vart 3:e är lite svåra just nu och att de i vart annat är bra mycket enklare men vi avslutade med två serier i vart 3:e & vart annat som blev sjukt bra - raka och luftiga byten :)Blev även en del piruett-arbete som fungerade ganska bra, vårt största problem här är att han kortar sig lite för mycket och tappar framåtbjudningen.
 
 
På lördag är det dags för tävling igen då blir det MsvA, vår andra start i den klassen. Debuten i MsvA gjorde vi på vårt hemma-meeting i sommras där vi lyckades skrapa ihop 60%. Denna tävlingsplats blir ny för Rangun då det är Gnesta som har tävlingen på Brolöten hos fam. Brolin. Så det blir spännande för min ängsliga sparv, jag själv har dock spenderat mååånga timmar i det ridhuset så jag känner platsen utan och innan 'även om det nu är några år sedan sist :)
 
Fina Rangun :) Har ökat på fodret på honom också då även syster tyckte att han fallit ur lite när hon såg honom på tävlingen. Han har ju inte varit i full träning på över ett halvår egentligen så jag har nog varit lite slarvig med att höjja givan nu när han kommit igång ordentligt igen, plus att de ofta tappar en del vid pälsbyte osv.
 
Rangun får nu 13kg hösilage, 4 skopor Krossad Havre, 0,5 Krafft Muskel och mineraler varje dag. För att kunna bygga muskler, må bra och ha en hållbar kropp behöver hästarna rätt mängd foder.
 
Kram Madde
 
 

Tävlingen

Publicerat: 2013-04-05 Kl: 20:39:04 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Jaha man måste väl skriva ihop ett litet referat för gårdagens start på Strömsholm..
I det stora hela är jag nöjd och jag är nöjd med bedömningen som man annars ofta funderar kring vid just dressyrtävlingar :P Efter en stunds jobb på framridningen kändes han ändå riktigt fin och trevlig på alla vis. Jag hade dock mina föraningar kring tävlingsbanan då de satt upp vit presenning/plast umed hela sargen på ena långsidan, så ska man kanske inte tänka men jag känner ju min häst efter alla dessa år.
Han var dock bättre än vad jag förväntat mig även om han tittade en hel del och spände till, även kortsidan vid A var smått farlig som Rangun ansåg det. Jag kunde ändå RIDA!
 
I travdelen blev det lite småmissar, hade lite strul med skolorna - synd för de kändes verkligen fina på framridningen. Sedan kom jättemissen i första förvända galoppen där vi fick ett omslag i hörnet, strax innan A där även bytet sedan ska komma :/ Här var jag dock blixtsnabb och han sakta av och fatta ny för att kunna få poäng på bytet 1m senare! Jag han nästan fick bytet nån meter för sent vilket gav oss en 6:a. Bättre än 0 iaf.
Med tanke på att han är lite begränsad i sin gång och spänningarna genom ritten är jag alltså nöjd och utan den där missen i galoppen så hade vi varit uppe på iaf 64-65%.
 
Bästa pappa var med som schaufför och coach! Kul det var länge sedan pappsen var med på tävling :)
 
Fia & Mille i framridnings-ridhuset. Mkt svårt att ta bilder här för ljuset är väldigt skumt och gult.
 
Oj vad jag hade velat haft en mick och kunnat hjälpa Fia mer på framridningen! Snart så :) Försökte instruera henne när hon kom fram och gjorde halt vid oss men det är ju inte så lätt när ungen inte ens har koll på höger och vänster :/ Grrr..
 
Väntan på att få gå in i passagen mellan ridhusena, här hade det för övrigt behövts lite vatten för hu vad det dammade! Mille var ju lite spänd och virrig på den lilla ytan till en början..
 
Snyggingarna inne på banan!
Deras ritt var tyvärr inte av toppkvalisort då de drog på sig många missar, Fia var iaf nöjd och det är ändå en viktig del. Mille tyckte också att banan var lite läbbig och blev spänd.
 
Efter avslutad ritt
 
Rangun på framridningen i en perfekt uppställd halt :)
 
Förvänd galopp
 
Travlängning på diagonalen
 
Galopp! Här kom Carro med på samma bild på sin häst Cinoek, vi tävlade lag ihop på ponny för typ hundra år sedan :P Numera rider hon för Gripens RF.
 
Vid den farliga väggen!
 
Ska se om jag kan ladda upp filmen också :)
 
Kram Madde

Hagbus!

Publicerat: 2013-04-05 Kl: 20:04:57 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

När Rangun fick gå ut med polarna för ett par veckor sedan blev de lyckiga
 
Puss!
 
Ehm Fias lilla ponny med de stora grabbarna.. :P
 
M

Träningen för Nina!

Publicerat: 2013-04-03 Kl: 20:54:04 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Måste ju skriva om eftermiddagens träningar för Nina Hoffman också :) Red båda mina pojkar men inte så länge med Rangun, han hade imorse en liten svullnad i ett framben som vi alla och även Nina tittat och klämt på utan att bli så mycket klokare. Han kändes som vanligt och beroende på hur benet ser ut och känns imorgon så avgör jag då huruvida vi ska starta eller ej. Varklen mamma eller Nina tyckte att det var nån större svullnad men jag som ser hans ben varje dag såg den direkt i morse eftersom han har benskydd i hagen då han går med hagkompisar.
Alltid ska det vara så svårt med dessa djur!
Min sprattel-gubbe på Arphus för snart två år sedan. I samma mapp som bilderna ifrån träningen ligger bilder på Elton då jag var och tittade/"provred" honom innan.
Min Lufsen! haha så länghårig han var - och grå..
 
Vidare till Roccos pass, han gick bra men kändes lite matt till en början och då har jag ju ända börjat fodra på mer kraftoder på Ninas inrådan då hon tyckte han behövde mer. Jag har ju varit lite "rädd" för att han ska bli för het/spattig men han behöver verkligen mer för att orka - det märks tydligt efter en bit in i träningspassen. Just nu får han ca 11-12kg hösilage, 3 skopor Krossad havre och 0,5 kg Krafft Muskel 4-5 dagar i veckan. Ska våga dra på med lite mer havre om nån vecka.
Han kändes ändå fin och blir mer och mer ridbar, men vi har fortfarande lång väg att vandra och där gäller det speciellt för ryttarinnan :/ Vi avslutade med att byta galopp en gång åt varje håll.
 
San Rocco..
 
Kram Madde
 
 

Onsdag avklarad!

Publicerat: 2013-04-03 Kl: 20:38:52 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Phu jag tog mig igenom dagen utan större problem! Vaknade i morse och var betydligt bättre, tänk att man kan bli så krondålig på några timmar och att det sedan vänder nästan lika snabbt. Jag är förvisso inte helt frisk då halsen smärtar och lite öm i kroppen men det kan man ju helt klart leva med.
Har haft båda lektionerna för eleverna på dagens "Dagläger" där vi hade ett antal söta barn som både fick hoppa och rida dressyr, sista passet avslutade vi med att skritta av hästarna en sväng i den härliga solen utmed vägen :)
 
Andra lektionen kändes det betydligt mer i halsen då rösten inte riktigt höll men på ett sätt lite bra för jag pratar ofta på tok för mycket så jag fick träna på att hålla igen mer än två sekunder åt gången :P
 
Instruktörs-tjänst vid sommarläger för några år sedan! Fina Ture hoppar så snällt även med de mindre barnen :)
 

Rösten är ett av våra viktigaste redskap när man jobbar som vi gör och utan den blir det svårt att jobba och ha lektioner. Det är också ofta så att man jobbar trotts att man inte borde när rösten/halsen är dålig vilket gör att läkningen tar ännu längre tid eller till och med skadar stämbanden. Vi har i alla år pratat om att skaffa öronsnäcka att ha vid framridningen på tävling men det har såklart aldrig blivit av.
Något vi däremot ska ändra på inom kort då vi på prov ska ha sådant system även för våra ridgrupper, dsv att alla elever har varsin hörsnäcka vilket kommer spara enormt på instruktörernas röster och eleverna kommer verkligen att höra ALLT.
Det ska bli riktigt spännande att se hur det fungerar - jag tror enormt mycket på detta. Om man ska hitta något minus med det så ska det väl då vara att ev lyssnare på läktaren kan få svårt att höra vad för instruktioner och övningar som sägs. Sen ska ju såklart varje enhet laddas innan batterierna lägger av.
Vi har ju redan en mycket bra ljudanläggning men "problemet" med den är att högtalarna sitter mitt i ridhuset och det blir då väligt mycket ljud plus att det är svårt att ha ytterligare en lektion på andra halvan av manegen.
 
Kram Madde

NEeej :/

Publicerat: 2013-04-02 Kl: 20:32:41 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Vill inte bli sjuk.. Räcker att mamma varit kanondålig i flera veckor nu.. :( När jag var på väg med Rangun för ett dressyrpass på utebanan på em kände jag lite svagt av halsont.. Halsont är något jag ibland har på morgnar men det går ju över efter ett par timmar så detta kändes ju märkligt. När jag sedan ridit sista hästen, Elton, kändes det betydligt mer och på vägen hem efter jag lämnat av Ebba vid Mc Donalds i Strängnäs började även huvudet kännas av.
Snabbt in på ICA och sedan hem till ett byggkaos med snickare och elektriker = Ingen ström så jag har just avslutat middagen och lagt mig i sängen för andra gången. Jag fattar inte att det kan komma så himmla fort?! Nu ligger jag här med muskelvärk i nacke och armar, bultande huvud och en smärtande hals - sova tidigt ikväll så vaknar jag förhoppningsvis upp pigg och kry imorgon bitti.
 
Imorgon kommer ju Nina och jag ska trimma mina dressyrpojkar, Rangun ska ju tävla på torsdag också. Jag och syster ska till Strömsholm och rida MsvB:4.
 
Mille ska få visa framfötterna med Fia..
 
Rangun kändes iaf toppen idag! :D Brukar rida på Demeters remont träns när jag rider på träns, vilket jag oftast gör, men igår hade mamma det så då tog jag Roccos som har ett annat bett och det kändes riktigt bra så det blev samma idag och han var så fin i munnen och formen på det. Rocco har sedan ett par veckor ett "läder-bett" då jag fick tips om detta för hans elädiga mungipa och det har fungerat kanon. Mungipan är nästan läkt och han verkar trivas med bettet.
Jag ska ta och skriva till förbundet för jag är ganska säker på att man inte får tävla på det vilket jag tycker borde vara ok med tanke på alla bett som numera är godkända för dressyrtävlan.
Såhär ser det ut och vi köpte vårt på www.tophorse.se
 
Rangun har ju alltid varit knepig och formen har varit ett ständigt jobb för att få till (vilket det visserligen är på "alla" hästar) men han är något alldeles extra..
 
Elton fick hoppa lite idag då Fia hade hopp-dag med alla sina hopphästar, han var duktig och även om han är lite trög och trist i början så är han alltid arbetsvillig och när man ridit en stund kommer han igång genom hela kroppen. Vet inte om det beror på att han ändå rör sig en del och kroppen inte riktigt hänger med.
Systers först hopptur slutade i skräck då lilla Thaleia fick en bom mellan frambenen över ett räcke och stupade ned i manegen med Fia på eller ja tills de landat, Fia klarade sig med lite nackont men med hästen såg det riktigt läskigt ut. Jag var helt säker på att hon bröt nacken för hon fick verkligen huvudet illa inunder sig, plus att det gick så "långsamt". Hästar brukar när dom går omkull komma upp snabbt osv men detta känndes verkligen som i slow motion.. Hon verkade dock inte särskillt bekymmrad när hon väl stod på alla hovar igen. Skönt!
 
 
Nä nu måste jag sova :/ Trevlig kväll allesammans..
 
Kram Madde
 

Ekelund i bilder..

Publicerat: 2013-04-01 Kl: 19:43:50 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Utestallet. Nu ser man kanske inte så bra längst bort men dä finns nu ytterligare två boxar samt stor sadelkammare och uppställningsplatser.
 
Utebanan framför stora stallet..
 
Ridskole-träns i sadelkammaren..
 
En av privatryttarnas sadelkammare..
 Älskar bården på väggen med de fina arbetshästarna.
 
Mängder av fina ridvägar!
 
Stort ridhus med grymt bra underlag!
 
Hoppträning på utebanan..
 
Mariefreds Ridklubbs säte.. Här ser ni sekreteriatsvagnen som används vid tävlingarna.
 
Våra fantastiska arbetskamrater och vänner - skolhästarna!
 
M

Lovely sunny day..

Publicerat: 2013-04-01 Kl: 19:20:47 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Jag bara älskar vädret som råder just för tillfället OCH det är ljust LÄNGE på kvällen :)
 
Idag har jag haft årspermiär på utebanan med båda mina hästar. Det är dock lite blött på en del ställen fortfarande så ben och skydd blev ganska skitiga och tråkiga - men vad gör det när man kan rida ute i solen?
 
Jag & Rangun på vår stoora fina utebana vid en tävling för typ 3år sedan..
 
Jag har förutom ridningen mockat och haft tre lektioner.. Ebba vid lunch och så min måndagsgrupp och mammas första då hon fortfarande inte är helt frisk. Idag hade vi tidigarelagt lektionerna 2h eftersom det ändå är röd dag och de flesta då är lediga från jobb.
 
Hoppas på en bra fortsatt vecka och helst INGEN SNÖ men det är väl bara att gilla läget isf :/ Så himmla skönt nu när vintern börjar försvinna och marken torkar upp.
 
Kram Madde
RSS 2.0