Intensiv tisdag som gett energi!

Publicerat: 2012-01-31 Kl: 22:19:28 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Full fart på Ekelund. Idag känner jag mig nöjd med arbetsinsatsen. Förutom mockning på fm så fick Demeter sig ett dressyrpass hon får gå på skritten först när jag mockar. Idag blev det ganska bra hon testar naturligtvis i början men sen så. Hon lyssnar bra på skänkeln och jag rider en del sidvärts det krävs en snabb, stadig, lätt och följsam hand. Galopparbetet blir också bättre och bättre. Hon blev faktiskt lite trött idag men jag rider alltid rätt korta pass finns ingen vits att nöta på en unghäst. Dessutom gäller det att avväga ridpassen med tanke på hennes "goda" humör.
Arro Bell fortsätter jag att arbeta på träns och han är så fin. Det är arbete med form, lösgjordhet som gäller han känns riktigt stark just nu. Traven är superfin så kul! Det som gäller är att alltid ha hästen framme för skänkeln genom ryggen. Inte alltid det lättaste speciellt svårt kan det vara vid tävling tex.
Efter lunch hade vi ett besök av en tjej som vill praktisera här. Spännande!
Har även haft en privatlektion för två yngre vuxna som hittat ut till vår ridskola. Alltid roligt att arbeta mera enskilt i träningsform även om det naturligtvis är roligt med vanlig gruppridning men det är ju lättare att hinna med den som rider har ju ögonen på sig hela tiden.
Avslutat dagen med 3 timmars hoppträning. Superkul - det var banhoppning idag och en rätt så svår bana som krävde att man var snabb och fokuserad med rätt svåra linjer. Nyttig träning både Bosson och Uranos skötte sig mkt bra. Det var väl mer jag som emellanåt rider i lite högt tempo (blir lätt så när hindren blir högre)
Sista gruppen var vi dessutom bara 4 st-jag, Sofia/Kolibri, Evelina/Bungy o Carina/Dionysos.


När vi ändå håller på med fölbilder så kommer här en precis nyutkommen Bell´s Thaleia nu 3 år.
Mamma är Trocea som tyvärr akut fick avlivas före jul. Hon bodde de sista åren hos Lotta fd Modinger som nu bor på Gotland där hon kamperat ihop med vår gamle Challe som fortfarande har hälsan i behåll.
Se om vi kan åstadkomma någon ny bra bild när Madde kommer hem.
God natt
Ann  

Fråga

Publicerat: 2012-01-31 Kl: 16:00:00 | I kategori: Dagens Fråga | 5 kommentarerMånga ryttare blir spända och nervösa inför och under tävling, men även ibland på hemmaplan.
Själv är jag "skonad" ifrån detta i själva tävlingsmomentet men kan bli spänd och nervös när jag tränar hemma - då handlar det oftast om hoppningen men även om man har en bångstyrig häst som inte gått på länge - typ Rocco.
Då kan jag ibland känna en viss nervositet innan jag väl kommit igång - man vet ju vad de KAN göra :/

Så till frågan:
När känner du dig spänd/nervös i hästsammanhang?(Tidsinställt inlägg)

Kram Madde

Kallt brrrrr

Publicerat: 2012-01-30 Kl: 23:09:57 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer

I morse -14 bättre på dagen men ändå! Nu ikväll så var det -12 så kallt att stå i ridhuset.
Idag har jag inte hunnit eller orkat rida så mkt mockningen tog knäcken på mig i kylan så det blev bara Demeter som fick en tur ut i skogen tillsammans med Fia o Millet.
Hon var rätt laddad första halvan av turen. Hon kommer ha lätt för passage......
Får man bara huvet med sig så.
Imorgon så är det dags för Erik hoppning. Förhoppningsvis så är det varmare imorgon. Jag ska rida 2 pass så om det är så här kallt vet jag inte om jag pallar tre timmar i sadeln.

Det får bli Bosson och Uranos även denna gång. Banhoppning är på programmet ska bli kul.


Har ni sett en sån snygging. Detta är en avkomma till Arro Bell morfar Troll 660.
Han ska vara 5 år i år. Vore kul att vet vad som blivit av honom uppfödare är Birgitta Nordling


Ja vi ska ju inte betäcka något mer men visst blir man sugen otroligt fint föl!

God natt
Ann

Helgen är över

Publicerat: 2012-01-29 Kl: 22:16:36 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Ja då är det söndagkväll och snart en ny vecka. För min del så innebär ju ej helgen att jag är helt ledig men det är ju ett yrke jag valt. Förut så hade jag inga lektioner på söndagar men jag fick ta över dem när Jenny slutade. Först kändes det tufft att ha lektioner både lördag och söndag men det är ju två otroligt roliga grupper på söndagkväll så det känns himla kul att ha dem. Idag har vi tränat på öppna och de var så duktiga.
Förra söndagen var det teori och då red jag och visade olika rörelser. Att se en rörelse ridas eller att se ridning överhuvudtaget är nyttigt och oftast lättare att förstå hur man skall göra än att få det förklarat för sig.
I fredags hade jag ungdomsprojektet - markarbete var det på programmet och det var första gången jag hade dem. Nästa gång är nu på fredag och då är det dressyr som gäller. Deltagarna delas in i två grupper och när den ena gruppen rider så är det andra gänget med mig på marken. Nyttigt för då kan vi även diskutera sins emellan. Jag blev också imponerad över att de hade mycket bra egna tankar.
I ridväg denna helgen så hoppade jag Arro Bell och Elton igår. Hade tänkt att vara med för Erik på tisdag men jag tror nog att jag tar en annan häst ändå.
Behöver nog rida in mig lite mera på honom.
Idag fick Demeter o Arro Bell varsitt dressyrpass i ridhuset. Demeter frestade mitt tålamod ordentligt men till slut så rättade hon in sig-speciell häst det där. Måste behandlas bestämt men med silkesvantar.........
Nu är det inte många dagar kvar tills vi är full styrka på gården, det blir skönt.
Idag har det varit fantastiskt väder med ganska många plusgrader i solen men nu ikväll när jag kom in från ridhuset så var det -10 tufft...

Härlig vinterbild på Arro Bell är ganska säker på att det är Erika Torrång som tagit den

Glömde berätta om Maddes buse Rocco: idag kom jag och gick med Ronjah framför stallet såg då att gangstern hade hakat av handtaget till övertråden så när jag kom med en snygg tjej så klev han helt enkelt ut och drog iväg först.......men sprang till snyggingen Thaleia så då kunde jag fånga in honom så imorgon får han nog gå på ridbanan.
Längtar nog efter matte
God natt

TR ändring!

Publicerat: 2012-01-28 Kl: 15:05:53 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Yes! Ändring i dressyrens TR - det är nu TILLÅTET att tävla på RAKT BETT :) inte en dag försent då vissa hästar fungerar bäst på detta. Vi har tex en av våra skolponnyer på rakt bett för hon går mycket bättre på den än ett ledat bett.
Fick syn på detta nu när jag satt i kollade runt lite medans nagellacket torkar på vårt hotellrum.. Och till o blev helt paff nu när det gick att blogga på mobilen igen :)
Kram på er därhemma i kylan!
Skälv har jag nu ganska exakt en vecka tills jag landar på svensk mark igen..
Madde :)

Tävlingsbilder!

Publicerat: 2012-01-28 Kl: 11:00:00 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer


Jag på Rangun och mamma på "Svarten" Don Negro, 1:a och 2:a placerad i en LA:4 på hemmaplan för ett par år sedan. Tur att man slog "morsan" iaf!!


Vår maffiga skolhäst Athos i blå/gul skrud!


El Barcelona "Barris" på tävling tillsammans med Freja. Vi fick låna honom till verksamheten i ca 6månader under 2011 och han blev snabbt mycket populär :)


Fina skolhästen Bosson på hopptävling med Sofia


Mamma och Don Negro på hemmatävling 2010


Guldhästen Arrobell med mor i sadeln vid framridning innan start..


Skolponnyn Golden Grape "Grappan" på hopptävling med Erika Torrång i sadeln


Ponnylag i hoppning, vet tyvärr inte vilket år.
Sofia på Samantha, pappa som lagledare, Angelica Porsin på tidigare skolponnyn Nejlika, Olivia Eriksson på sin ponny Benny, Louise Eriksson och Alva Åbrant på Gordon


Detta är ett tidsinställt inlägg :D

Kram Madde

Ledig em!

Publicerat: 2012-01-26 Kl: 21:55:41 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarer

En stund för sig själv kan behövas passade på nu när Sofia kommit hem. Bränd och fin hade tydligen legat på luftmadrass sista dagen....
Klippning av håret fick det bli, bankärenden och lite shopping. Jag brukar ju säga att jag ej förstår folk som ägnar sin fritid åt shopping men kunde konstatera att man blir ganska glad av shopping - bh, jeans och en svart klänning. Har inte riktigt upptäckt det tidigare.(att man blir glad - ja ska ju vara hästgrejer då)

I dag har det bara hunnits med ett ridpass - Demeter imorgon får det bli ut i skogen nu har det ju kommit mera snö så då är det ju lite roligare än att rida på isen.

Privatlektion i morgon fm och ungdomsprojektet på em så det blir full fart imorgon igen.

Har precis läst att Rolf-Göran tar med sig båda sina bästa hästar till Skandinavium - Ninja o Casall ska bli kul att se är ju inte så långt kvar tills dess - 1 månad. Denna gång blir det tåg så kan man sova på vägen går ju dessutom så mkt fortare.

Andra hästnyheter: Ev så åker hatten av på alla dressyrtävlingar från och med 2013. Känner mig kluven till det men jag rider ju alltid med hjälm annars så det blir väl inte så stor skillnad.
Ska vara den att hatten bor i en låda hela tiden och är ren och fin de gånger man ska rida. Jag kommer ha svårt att ha en tävlingshjälm som bara är att sätta på huvet - ren o fin.............
Vet ju hur det blivit med tävlingsstövlarna.
God natt
Ann

Äntligen

Publicerat: 2012-01-25 Kl: 22:54:59 | I kategori: Allmänt | 3 kommentarer

Ja då är lilla Fia hemma härligt hoppas hon orkar upp imorgon bitti såg rätt trött ut efter resan.

Härlig bild i härligt väder

Måste hitta ett nytt täcke till Elton det är Madde som har koll på alla grejer och storlekar. Han fick ett nytt i morse eller gammalt lagat Bucas. Men det satt inte på så länge Navange slet av honom det och har burit runt det i hela stora hagen den är i alla fall flera hektar. Han bar fram det till grinden!
Så Jocke behövde ju ej bära så långt men trasigt förståss.
Har aldrig varit med om en liknande häst. Som han beter sig i grupp har han nog aldrig gått i flock och lärt sig rangordning -han är en riktig terrorist. Misstänker att de andra skulle bli glada om han fick gå själv.
Ursnygg har han blivit och ser flott ut när han far omkring i hagen.
Stackars Elton de funkade ju så bra när de gick själva men nu är Navange inte så snäll mot honom längre

ANN

Snart är vi tre igen

Publicerat: 2012-01-24 Kl: 22:33:36 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Hejsan,

Imorgon så kommer Sofia hem. Härligt men vi har haft god hjälp i stallet som tur är av Nina.
Idag så har jag i alla fall lyckats med att rida 4 hästar utöver de vanliga sysslorna.
Började med monsterstoet Demeter som idag var ännu värre i början. Gick ut samtidigt i Ridhuset med Jenny och det är värst när det är flera hästar som rids samtidigt.
Efter en del diskussioner så gick hon som en klocka. Imorgon blir det den kortare martingalen igen. Hon lärde sig massa ofog när hon hade sina vargtänder kvar.
Ja ja en dag så har vi väl diskuterat färdigt.
Hoppat 2 hästar och så blev det ett dressyrpass på Elton.

Navange har klarat kylan utan täcke idag det lär väl gå bra så länge det inte snöar. Eltons täcke idag var däremot helt trasigt den stackarn går ju alla och drar i  men jag antar att det mest är Navange. Så imorgon blir det ett nytt till Elton.


Minne från en betydligt mera snöfylld vinter så man är rätt så glad över snöbristen.
Är det någon som saknar snön?

En nyhet till Madde! Vi har lyse utanför stalldörren tack o lov slipper snubbla i mörker tack vare vår egen "lilla" mäster elektriker Peter.

Nya tag i morgon
Ann

Gott och blandat!

Publicerat: 2012-01-24 Kl: 10:00:00 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer


Fantastiskt fina Herkules. Han betar nu på de evigt gröna ängarna..


Kan inte få nog av de fina bilderna ifrån detta distriktsmästerskap för ridskoleryttare där TVÅ av våra elever vann allt och fick tävla i SM för ridskoleryttare. Emma Åkesson vann på stor häst tillsammans med Athos och Elin Friberg vann på ponny med Ronjah. Året var hmm 2009 (tror det blev rätt)

Vår alldeles egna Lejonkung! Arrobell :)


Åhhh så fina!! Man blir nästan lite ledsen när man ser bilden.. Vi har ju beslutat att detta var vårt sista föl - Bell's Melete. Ingen mer avel på Ekelund..

Detta är ett tidsinställt inlägg :)

Kram Madde

Ny dag till ända....

Publicerat: 2012-01-23 Kl: 22:43:03 | I kategori: Allmänt | 3 kommentarer

Hejsan,

Har hört från Madde idag att de har det bra men hon har bränt sig så nu ska hon gå med hatt......
Vore kul att se det duger väl ej med vilken hatt som helst.
Nu är det inte långt kvar tills Sofia är hemma! Hennes hästar kommer att bli glada även om vi naturligtvis tagit hand om dem men det blir ju inte något direkt extra pyssel. Bar det allra nödvändigaste.

Min plan sprack idag när det gällde ridningen. För det första så var det ju svinkallt i morse och min kropp var så stel och öm så jag började dagen med att mocka för att få upp värmen. Red därefter finaste hästen som var finare en någonsin.
Den mesta ridningen sker just nu på träns och det vi arbetar med är form o lösgjordhet. Han funkar så himla bra på träns.
Man kan inte tro att han är så gammal. Tove veterinär var här idag till en inackordering och vi gick och tittade på Arro Bell som gick eller snarare for omkring som en unghäst. Då berättade jag att han gått 30 min på skritten ridits ett pass och så 30 min på skritten igen och sedan ut i hagen några timmar tidigare.
Hon tyckte att han måste ha bra kondis och såg mer ut som en ung häst men måste säga att all denna skritt har gjort honom mycket gott.


Sommar jag längtar. Vid tillfälle ska jag berätta hur jag lägger upp träningen för att han både ska tycka att det är kul och hålla sig fräsch, tycker att jag hittat ett bra sätt. Bla så hoppar jag varje vecka men ej höga hinder utan små hinder i olika övningar.

Passade på att visa Navanges manke för Tove och hon tyckte att han skulle gå utan täcka från och med nu han har ju så enorm manke och har fått tryck av utetäcket. Han är himla korthårig tur att han leker hela dagarna springer och jagar runt de andra stackarna dagarna i ända så han kommer nog att överleva i kylan.

Därefter var det dags för en ny nästan finaste hästen men hon är en verklig utmaning. Demeter 5 år och fuxsto med huvud som få.
Idag testade hon mitt mod igen utan att lyckas. Man kan ej bli arg och det går inte gå på henne utan man måste vara smart och naturligtvis ej banga.
Idag blev det en luftfärd när Archie gick ut ur ridhuset rakt upp i luften och sedan bock. Men sedan så man är alldeles lycklig sådan härlig ridkänsla. Det var länge sedan jag hade sto att rida på förr var det bara ston nästan, Scarlet, Elektra, Pallas Athena, Afrodite, Kalypso, Gaia, Niobe, Kirke tror inte jag glömt någon (som jag ridit in).


En höstbild p åDemeter fast henne har ju Madde ridit in men nu ska jag rida henne.
Demeter är ju efter Arro Bell och mamma är Gaia vars mamma hette Trischa. Ett mycket fint sto som jag köpte av Lena Lööw som tidigare bodde i Mariefred.
Nu är det sovdags och förhoppningsvis hinner jag med minst 4 hästar imorgon då är det lektionsfri dag!

Godnatt
Ann

Hiss/Diss

Publicerat: 2012-01-23 Kl: 11:00:00 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Detta är ett tidsinställt inlägg..
(vill ju inte att bloggen ska bli lidande bara för att jag slappar på andra sidan jorden)

Dagens HISS

Tävlingssäsongen närmar sig med stormsteg och det ska bli så kul att få komma ut och visa vad vi går för i vår!!


Jag  tillsammans med Helios och innanför honom Rangun på tävling hos Eskilstuna sportryttare - min sista tävling tillsammans med Helios

Dagens DISS

Kanske tråkig enligt nån MEN:

Slarvigt tömda skottkärror
Detta är något jag kan bli "galen" över när man kommer och ska ta en kärra och inser att den är halvfull med strö/skit ifrån tidigare användare :/ För det första så är det ju tråkigt att behöva börja sin mockning med att rengöra kärran efter någon annan men framförallt så mår ju inte skottkärrorna speciellt bra av att det sitter kvar i botten.
Speciellt de i metall tar skada då de rostar sönder på nolltid om man inte är noga att få bort allt som sätter sig på botten.
Såhär på vintern när det är många minusgrader fryser ju detta även fast på direkten om man inte gör rent och sedan byggs det då bara på för varje som använder kärran..


Den mycket vanliga Ekeby kärran finns i de flesta stall och är gjord av metall, vi har förbrukat många sådana och har hmm fyra stycken just för tillfället varav två är helt sönderrostade i botten så för att kunna använda dem får man lägga lite gammalt hö eller halm i botten :/
Dessa är ju som allt annat inte gratis, en Ekebykärra kostar ca 1600:-

Kram Madde :)

Kurshelg

Publicerat: 2012-01-22 Kl: 22:23:52 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Hejsan,

Ja då Madde ju har semester så får jag ju även försöka att hålla bloggen igång. I helgen ahr man ju fått bekänna färg ordentligt.
7 st härliga ryttare här på kurs varav flera på egna hästar som rest mest långväga kom från Stockholm. Det betydde att vi körde unghästar till vår kära grannar tur att de är lättlastade och lätthanterade.
Kul att jobba på detta sätt även om det innebär många arbetstimmar.
Man ser ju så tydliga resultat på ekipagen. Vi red 3 pass dressyr och två hoppning. Vid hoppningen så red vi alla men i dressyren var det tre grupper.
I hoppning handlade det om mycket lydnad kontroll och rytm. Ganska långa övningar där man tränar på att hålla rytmen samtidigt som linjerna ska hållas i anridningarna.
Personligen gillar jag sådana övningar då det främjar god ridning samt att ev hinder"rädda" ryttare har så mycket att tänka på så fokus hamnar på all ridning mellan hinder.
I dressyren så har det handlat om lösgörande övningar - åttvolter, serpentinbågar, övergångar och skolor.

Avslutade denna intsensiva helg med teori kväll i clinic form. Jag red fina Uranos och visade en mängd olika rörelser: skolor, skänkelvikningar, förvänd galopp, skrittpiruetter samt längningar. Vi hann med mycket kvällen avslutades sedan i cafeterian med ett eftersnack som till viss del handlade hur vi får bra ridskolehästar-behåller dem bra och är ett ridskoleliv bra för hästen.
Vi alla kom fram till att så var nog fallet. Regelbunden motion, alltid någon utbildad personal som är med i ridningen och i även tiden utanför lektionstid.
Helt enkelt reglerad arbetstid med semester osv.
Upptäckte som vanligt att tiden alltid går för fort och att man kan hålla på mycket längre tid.......

Imorgon är det nya tag som gäller måste hinna med att rida fler hästar. Hoppas att jag hinner med 4 i alla fall.


Det fick bli en sommarbild på Nibson då vi hade även en diskussion om honom som lektionshäst ikväll. Han har en stor plats i mitt hjärta - vissa hästar har verkligen något speciellt och det har ej att göra med hur fina-duktiga-välutbildade osv att göra utan just personligheten.
Han har det nog bra i Trapalanda säkert mycket gräs och ingen snö.

Har i allafall avslutat kvällen med att se på världscupen i hoppning kul! Henrik von Eckerman kom 5:a tyvärr kom ej RGB till omhoppning då han fick ett snöpligt tidsfel men en super runda som bevisar varför han är världsetta i hoppning!
Ska bli kul att se på Scandinavium. Har precis fixat boende åt alla i familjen - perfekt.
God natt 
Ann 

Lite bilder att drömma sig bort i..

Publicerat: 2012-01-21 Kl: 10:00:00 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer


Trött Thaleia


Något smuttsig Jazza njuter av sommarens sista gräs..

Kärlek... Finns det något mer underbart än en hästnos i famnen?
Ture & Sofi


I full galopp!!
I täten är "Grappan" sedan har vi Wega, Jolita, Nisse och Athos

Detta är ett tidsinställt inlägg eftersom jag är på SEMESTER! :D

Kram Madde

Ja då är vi själva!

Publicerat: 2012-01-20 Kl: 22:49:52 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Just nu sitter Madde o Anders på flyget till Thailand de har väl en eller två timmar kvar innan det är dags att kliva ut i härlig värme och sol.
Idag var första dagen utan tjejerna och det har väl flytit på hyggligt. Har dock bara hunnit rida två hästar idag (Demeter o Arro Bell) då vi har städat i cafeterian och övriga utrymmen.
(tog en stund).
Har nämligen min inställda mellandags kurs i helgen och 6 glada ryttare anlände på sen em. Tre av dem hade häst med sig så Jocke fick åka upp till grannen med några unghästar så att vi kunde stalla upp dem. Imorgon kommer ytterligare en häst som åker från Stockholm så då får en häst till köras iväg.
Tur att man har bra grannar som dessutom byggt en ligghall så att stallet står tomt.
Vi har precis avslutat en fantastisk middag och nu är det nog dags att krypa i säng. Det blir tidigt upp imorgon ryttarna ska ha frukost innan det är dags för första passet kl. 9.00.
Deltagarna har bestämt att det är dressyr i morgon fm och hopp på em.
Kul med kurs- har redan flera av mina stamkunder inbokade till våren ICA och Telia. De brukar komma en gång på våren och en på hösten.
Även om ICA inte varit här så länge som Telias ridsektion vet inte riktigt hur många år de varit här nu men bra många är det.


Vad passar bättre en bild från Thailand! Dock ej Kamala dit Madde är på väg men Ko jum.
Sofia har ju inte så många dagar kvar innan hon ska hem till kylan. Det blir skönt!
God natt o sov gott!
Ann

haha vad säger man..

Publicerat: 2012-01-18 Kl: 23:13:20 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

http://www.tidningenridsport.se/Nyheter/Sverige/2012/1/Anrell-backar---och-leds-runt-manegen/

Lasse Anrell har nu testat på och insett, dock en mycket liten del, vad det hela handlar om.. Tyvärr fungerar fortfarande inte min "länkknapp" så ni får kopiera!

Kram Madde

Resfeber?

Publicerat: 2012-01-18 Kl: 21:48:28 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarer

- Nix, inte ännu iaf.. Mitt största "problem" som jag funderat på i flera dagar nu är BOXARNA! Ja hästarnas boxar, och de fyra spiltorna vi har, om de ser likadana ut när jag kommer tillbaks om drygt två veckor?
Jag är så nöjd med hur de är nu och jag har lagt mycket jobb på dem sedan Fia åkte, hon mockar ju normalt i stora stallet - inte dåligt alls men jag har inte varit helt nöjd som sagt :P
Nu är de i mina ögon perfekta!! Har kommit på hur man ska använda det lite kluriga pappersströet på bästa sätt.

Vi har ju bädd och mockar alltså ut skithögarna men också det översta blöta, pappersbäddarna har även en förmåga att packa sig och bli för höga så man måste vara noga med att "fluffa" upp det med grepen. Vattnet innan man stöar är också viktigt så det sväller upp och blir mjuk och fuffigt. Jag har insett att varmvatten gör susen - gås på nolltid att få perfekt! Så jag tömmer två säckar á 15kg i en skottkärra och häller på ca 15l varm vatten för att pelletsen ska svälla upp innan jag har in det i boxen.

Några av hästarna har vi också gått tillbaks till torv på då det inte fungerade med pappersströ till det grisarna! Jolita, Jaquline och Navange är våra grisar men även spiltorna har nu torv då det blev svårt med det andra ströet i spilta för bädden blev för hög och blöt med en gång.

Imorgon har jag två hästar kvar av pappersströhästarna att ströa åt denna veckan sedan kommer de inte att behöva nytt fören tidigast på onsdag nästa vecka :D
Det kanske låter konstigt men jag tycker OM att mocka!
Åtminstonde när man inte är under alltför mycket tidspress, tycker det är avslappnande och "mysigt" att mocka - även om jag har 15 hästar att mocka åt :P

Ska skriva ihop en liten "arbetsbeskrivning" i bilen imorgon tror jag :P De dagar jag och Fia är borta samtidigt (t.om onsdag) har vi lejt in en att mocka och fixa i stora stallet, sedan tar Fia över igen på torsdag! Haha då har jag och Anders många dagar kvar i värmen. Känns mycket bra att vi har semester "sist" i familjen.. Mamma är liite men bara lite avis..

Kvällsmys på balkongen vid vår förra Thailandssemester 2010 :)

Åter till dagens händelser!
Heheh blir nog lite mockning igen då.. Jag mockade nämnligen åt 13 hästar på exakt 55min (vi har 15 i stora stallet men mamma hade mockat lite medan de åt frukost) Tycker jag var bra gjort! Sedan ströa hos de som behövde innan jag fortsatte med mockning åt våra fem i "tävlingsstallet" - fodra och sopa. Därefter fodra och sopa/kratta i stora stallet innan lunch.
"Tjockisarna" dvs Ronjah, Elton och Athos får lite extra "tugg" iform av halm för att få bort lite av sommarbuken som fortfarande inte helt släppt taget, ca 1,5-2kg får de per dag. Det är väldigt viktigt med grovfoder till hästaran och att de får tillräckligt, problemet vi har är att vi har ofta ruskigt bra näringsvärden vilket gör att de lättfödda hästarna går upp i vikt, då får man alltså ta till lite halm istället.

Jag och mamma red ut en lugn tur på Demeter och Rangun efter lunch. Rangun ska få vila när jag är borta, förutom dagliga promenader á 30min på skritten då förstås. Känns som det passar bra in i hans träning nu för han har gått ganska hårt och framförallt väldigt bra :)

Hjärtat!

Rocco red jag en kort stund i ridhuset, travade en del och testade även på nått bocksprång :/ Han är extremt känslig och mamma kom med Arrobell rakt framifrån men var säkert iaf 30m bort och gjorde ett byte - pang sa det så for han i ett bocksprång.. Vill att mamma ska rida honom när jag är borta men hon gillar INTE vilda hästar och jag har sagt att hon behöver ju inte galoppera och kan longera innan, och även bara longera/tömköra om det inte blir ridning för han måste jobba lite iaf. Han var vilat alltför mycket redan :/ I hans plan passade det inte alls med min semester nu men va gör man när de skadar sig då? :(

Prinsen!

Kram Madde

Dubbelpass!

Publicerat: 2012-01-17 Kl: 20:49:39 | I kategori: Allmänt | 5 kommentarer

Phu vilken dag! Helt ihjäl i kroppen nu, eller ja det var jag redan på lunchen och mamma sa att hon gärna skulle gå och lägga sig en stund även hon.

Har idag varit i stallet från 07'30 till 20'15, med undantag för lunchen då. Hade bokat en liten uteritt med en av skötarna på morgonen så direkt hästarna var utsläppta red vi en härlig promenad i skogen, mamma på Demeter, jag på Rangun och Birgitta på Jolita.. Hästarna tyckte det var urmysigt att få komma ut!

Har skrittat Rocco extremt kort tid, typ 5min, eftersom min välplanerande kära far tyckte att han skulle harva ridhuset :/ får bli lite tuffare imorgon, han var iaf väldigt snäll idag också.

Idag är det ju tisdag så Erik Berggren har varit och haft hoppträning igen, Elton red jag i första gruppen. Gick ganska bra men han gör ju inte så många knop självmant inte :P Han tar sig iaf över allt och tvekar inte en sekund.

Eftersom Fia är på semester så hade vi ju två tomma platser över där hon normalt rider så jag och mamma red varsin häst även i andra gruppen. Nu fick Navange visa sig i hopputrustning och jag har ju inte hoppat honom sedan i början av hösten!
Gick ganska ok, jag hade väl lite högre förhoppningar på honom och hans lydnad nu när vi kört stenhårt med dressyren men han tycker det är så kul med hinder. Han tar tag och ger sig iväg ca 2 galoppsprång innan hindret :/ men Erik var ihärdig och tillslut fick vi honom att vänta! Så när jag sen kommer hem igen ska jag lägga in mer markarbete med små hinder och lydnadsövningar för det är såå nyttigt för honom - och mig.

Här hoppar vi högt över den fina muren i sommras!

Nu ska jag ta en dusch och sedan är det sängen som gäller! Mockade igenom alla boxar en snabbis nu innan jag gick upp ifrån stallet så imorgon ska det gå som på räls.. Idag tog det ganska exakt 1h och 15min att mocka åt de 15 hästarna vi har i stora stallet, då mockar jag där själv. Så imorgon borde jag kunna komma nära 1h!

Kram Madde

SVINBRAAAAA!

Publicerat: 2012-01-16 Kl: 22:38:07 | I kategori: Allmänt | 3 kommentarer

Över 44%

HAN VANN MED ÖVER 44% I RÖSTERNA!!!

HELT SJUKT..

TACK ALLA SOM RÖSTAT FRAM VÄRLDENS BÄSTA HOPPRYTTARE TILL ÅRETS JERRINGPRISTAGARE 2012Fick rysningar när de visade "Roffes klipp" innan det avslöjades att han vunnit..


Stjärnhästen Ninja la Silla..

(Bilder Google)

Måndag - check!

Publicerat: 2012-01-16 Kl: 21:51:50 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

En dag närmre semester! Först nu känner jag att jag verkligen vill åka och att batterierna kan behöva en ordentlig uppladdning inför årets kommande spektakel :D

Anders har ju varit i semestertjatandet ganska länge nu..

Förutom att "rida" Rocco har jag även ridit Rangun, med lite hjälp av mamma på marken och senare även Navange. Försökte få mamma att testa honom, hon har inte ridit honom sedan han kom och kan ju vara bra att testa innan jag åker för sedan är det hon och eller Fia som får trimma medans jag vilar upp mig. Hon slapp dock undan så det får bli på onsdag då istället för hon tyckte jag skulle vara med en liten stund för Erik på honom imorgon, nästan hela torsdagen kommer ju att gå på Equirehab hos Monica med tre hästar.

Jag har även haft mina "måndagsbarn" och dressyrspecialen. Måndagsbarnen får ha mamma när jag ör borta och dressyrgruppen har två veckors uppehåll och så kör vi istället dubbelpass lördagen efter att jag kommit hem :)

Hittade igår ett ruskigt snyggt schabrak jag bara VILL HA!
(Google)
Gillar det mesta ifrån Ankys kollektion, vi har (jag, mamma och Fia) har ju en kanonsnygg "sommarjacka" ifrån hennes kollektion :)
Detta schabrak skulle ju sitta dösnyggt på Roccan!! Men det som "avskräcker" är priset på 599:-
Kanske kan hitta ett snyggt till "mässpris" i Scandinavuim om jag har lite tur..

Kram Madde

Snäll pålle

Publicerat: 2012-01-16 Kl: 13:17:30 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Oh jag är så glad! Rocco skötte sig exemplariskt och jag skrittade ca 15min och avslutade med ett par varv i trav år varje håll. Glad blev han över att få arbteta igen! :)

Jag hade en luva på och  en liten bomullstuss i varje öra, han lyssnar ju väl mycket på alla ljud och det visade sig vara ett smart drag då han var så lugn och avslappnad - trotts flera veckors vila.. Jag hade även en graman på men den var helt klart överflödig, åtminstonde idag.

Nu ska jag ut och ta in hästarna så de slipper det här pissvädret!!

Kram Madde

My wild angel

Publicerat: 2012-01-15 Kl: 19:01:44 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Det närmar sig...
Jag hade tänkt göra det redan idag men ville få färdigt mockningen innan jag körde igång med hästarna, och sedan var det såklart andra i ridhuset.

Rocco

Jag ska börja skritta honom uppsuttet, ja att gå på skritten är iprincip omöjligt och att leda likaså - HAN ÄR VILD!

Idag bockade han till och med runt i boxen.

Skulle mer än gärna longera honom innan uppsittning imorgon men hur ska det gå till UTAN att han blir en rodeohäst och kanske till och med sträcker sig igen?


Mitt i en gnäggning :P

Det är bara att ta tjuren vid hornen :) Men lär ju ha en liten gramantygel på som nån form av säkerhetsbälte :P

Wish me luck

Kram Madde


Sista chansen!

Publicerat: 2012-01-15 Kl: 18:28:57 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarerRing 099-20603 och rösta på Rolf-Göran Bengtsson.

Från och med lördag den 14 januari går det endast att rösta per telefon.


Rösta på vår Svenska hoppstjärna till Jerringpriset!
Galan är imorgon!!

Tror det kostade 3kr/samtal.

Bådar inte gott..

Publicerat: 2012-01-15 Kl: 18:24:46 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Halsen värker mer och mer :( Inte bra för det är sjukt jobbigt att flyga när man inte är frisk, jag har dock några dagar på mig att tillfriskna.

(Google)

För på fredag går flyget mot varmare breddgrader!
(Google)
Thailand! Där Fia och Josse redan där och roar sig, ja det verkar inte som att dom slappar så mycket då de far runt på öar och är uppe hela nätterna :P

Fia & Josse på förra semestern!

Sov ju på Ekelund i natt eftersom vi hade planeringsmöte med ridklubbens styrelse igår em/kväll - mycket bra och givande tycker jag. Många bra ideer osv - Nu gäller det bara att hålla igång och inte tappa farten och engagemanget :D Årets viktigaste mål kom vi fram till är att synas mer och informera om "HUR, VAD, VARFÖR" Mariefreds Ridklubb finns till. Vi avslutade med en god middag på resturang 1777.

Var ute i stallet starx efter nio imorse då jag först ställde fram en ny hösilagebal innan jag sedan körde igång med mockning av tio boxar :) Red sedan Rangun, mamma hjälpte mig sista 35min så det blev ett långt pass på drygt 1h. Mycket nyttigt och bra att ibland rida lite längre. Normalt rider jag runt 45min lite beroende på vad jag har för plan och hur han känns.
Idag var fokus återigen på galoppkvalitén - går inte att göra grejjer om inte galoppen är ok! Mamma tyckte också att han såg så mycket starkare ut nu än tidigare. Kanon :)

I helgen har vår framstående Patrik Kittel tagit många fina placeringar i Mûnster, Tyskland. Tillsammans med hingsten Silvano vann han två GP klasser, med Don't Forget blev det två tredjeplatse i GP och med Shiraz Black (häftigt namn) blev det placering i både St:George och Intermediarie I..
Shiraz Black (google)

Kram MaddeBilder..

Publicerat: 2012-01-14 Kl: 21:49:05 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Idag orkar jag nog inte mig på något längre inlägg så jag letar rätt på lite gamla godbitar i from av bilder och bjuder på :)


Världens finaste Aramis.. Helt fantastisk häst med så många kvaliteter, han gick som skolhäst hos oss men vi fick ta bort honom för ca 3-4år sedan pga hälta som inte ville ge sig. Han kom till oss tillsammans med Athos som fortfarande finns kvar, de var då båda fem år och Aramis var lite små crazy så han fick bo hos Ylva Ahlenius för lite inridning/utbildning under en tid. Vi trodde vi skulle bli tvunga att sälja honom men han visade sig senare kanon i verksamheten och var uppskattad av de flesta.
Jag hade själv med honom på min tre veckor långa instruktörsutbildning på Strömsholm 2007 och alla tyckte även där att han var fin, en av lärarna ville till och med köpa honom till sin ridskola i Stockholm.
I förra veckan fick jag en sån härlig/ledsen känsla när jag var inne hos Athos - de luktar precis likadant.. :(  Då kommer alla minnen tillbaks och man blev lite blöt i ögat.. Tänk att man kan känna igen en hästs lukt efter så många år som gått.


Den här lilla krabaten är nu hela två år och betydligt större än på bilden.. Bell's Melete e: Arrobell u: Gaia ue: Troll 660


Lite skillnad :)


Fina fina Limited Edition.. Har varit tyst här om honom som ni kanske märkt. Vi väntar på svar om att får operera ryggen på honom då den, som vi misstänkt, inte är helt ok. Men metoden är ny och relativt obeprövad i Sverige än sålänge - vi hoppas på det bästa för han är en grymt fin häst!
Här är han på en tävling på Zeger tillsammans med Fia.


Snyggaste Ronjah med Fia i sadeln.. Denna donna går som skolhäst och har startat t.om FEI dressyr och LA hoppning :)
Hade lektion för Ebba på henne idag och det gick mycket bra, superbra läromästare!

Kram Madde

Bråk!!

Publicerat: 2012-01-13 Kl: 21:31:37 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Ja blir galen på datorer och deras "finesser" :/ Försökt fixa med hemsidan utan minsta resultat.. Vill ha en "vanlig kalender" på aktivitetssidan men förstår inte hur jag ska göra. Har gjort en i Word men det fungerade inte heller :/ Please - finns någon som vet hur jag ska gå till väga???
 Sådana här rutor som jag bara kan fylla i aktiviteterna i för bättre översikt :)

Mamma åkte tidigt i morse till Linköping för att gå på kurs så jag har varit ensam med far och vår praktikant ifrån Bollerups naturbruksgymnasium denna vecka. Josefin har ridit här tidigare innan hon började på skolan i skåne.
Alla stallarna fixade vi, pappa gjorde utestallet helt by himself - jag är fortfarande i lite shock ;P

Efter lunch red jag Rangun i ridhuset. Blev bara galopparbete idag, förutom uppvärmingen då förstås, varierade längden på galoppsprången och det blev mycket piruettarbete - fast utan piruetter :P Han var riktigt fin och jag red på tränset.
Navange fick också en lite kortare dressyrpass i ridhuset innan det var dags för mig att ha två lektioner. Idag körde "Ungdomsprojektet" igång för tror det är fjärde året i rad, klubben har sökt och fått pengar för att hjälpa intresserade ungdomar att utvecklas i sin ridning och kunskap kring hästarna. Så i år har vi 13-14st, är inte helt säker, tjejer som är med i sattsningen där de får extra ridning och teori :)
Idag var det flera som inte kunde så i första gruppen var de fyra och i andra sex, fokus var idag på sitsen och deras egna tankar kring sin sits. De fick bland annat börja med under framskrittningen att berätta en svaghet respektive stryka i sin sits - nyttigt!
Som vanligt så var det inte ett dugg svårt med svagheterna, värre att komma på något de tyckte de var bra på. Märkligt det där - det är ju så viktigt att tänka positivt och inte grotta ner sig i de mindre bra bitarna, även om  man självklart måste tänka på dem för att utveckla sig.

Allt för idag! Nu tjatar far och Anders ifrån tv'n de vill se Jägarna 2..

Kram Madde

Fråga

Publicerat: 2012-01-13 Kl: 10:00:00 | I kategori: Dagens Fråga | 1 kommentarerIdag har väl varenda ryttare nån produkt ifrån "Mia's rs"..

Har du något ifrån Mia's kollektion??


Lindor finns ju i en hel uppsjö av färger - jag skulle gärna ha en av varje!!
Men vi har "bara" marinblå och beiga änsålänge.. hmm kanske mörkbruna också vid närmare eftertanke :P


Älskar de här snygga dressyrschabraken med rakt hörn!
Vi har marinblå/gul kant, ljusgrå/rosa kant, mörkbrun/beige kant.. Hmm och nått hoppschabrak också :)
Men smakar det så kostar det - ett sådant schabrak som ovan går oftast på ca 500:-


Ett sånt här snyggt ylletäcke har jag också, fast marinblått med gul kant. Det vann jag på min allra första tävling med Arrobell :D

Sedan är alla våra bandagepaddar ifrån Mia's!! Tror vi har 6 uppsättningar :)

Bilderna är tagna ifrån Mia's egna hemsida: miasrs.se

Kram Madde

"Hiss"

Publicerat: 2012-01-12 Kl: 21:27:03 | I kategori: Allmänt | 5 kommentarer

Tänkte försöka mig på en sk "Hiss" här i bloggen.. Kunde inte komma på något att dissa så därför bara hiss :P


Jag har ju skrivit om detta förut, var bland annat med på förra årets önskelista :)Vill ha dessa skydd, jag är ju en "lind-människa" ut i fingerspettsarna och lindar alltid om jag inte har tidsbrist. Med dessa skydd skulle de dagar jag har ont om tid känns mycket bättre :D
De är dock ganska dyra men de vägs upp med den extremt bra kvaliten, hållbara och tål att tvättas ofta. Samt mycket bra passform.
Ska se om jag kan hitta några bra i Scandinavium i februari - då kommer frågan VILKEN FÄRG?

Skulle vilja ha nån enkel vardaglig egentligen men vore ju kul med lite färg ändå :P
Eller?

Boot's


Benskydden kostar strax över 800:- för ett par.. beror väl lite på var man köper dem antar jag.

Bootsen kostar starx under 500:-
(Bilderna har jag hittat på Google)

Kram Madde

Sommarregn

Publicerat: 2012-01-12 Kl: 21:06:00 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Fy vad det pissat ner hela dagen!!! Blev genomblöt då jag cyklade till tåget för att komma till stallet eftersom min bil var på lagning - men nu är min röda pärla med mig igen!! Regnet var verkligen ett "fint" regn som varierade i mängd och tillslut övergick i nån form av snöstorm :/

På morgonen, ja efter att jag till slut kommit fram med det som vanligt försenade SJ-tåget, körde jag först igång med ett pass på Lady. Sedan fick Eltonmannen hoppa!! Mamma hade en mycket bra och lite klurig övning på sina lektioner igår som hon lät stå kvar för att vi skulle kunna hoppa idag. Jag fick faktiskt lite på film, kom på att jag kunde ju testa att ställa mobilen på sargen och det gick ju ganska ok så jag ska se om jag kan få upp ett litet klipp redan ikväll.
Han hoppade mycket väl och när mamma kom in i ridhuset på em undrade hon vem det var som hoppat så högt?! hehe bara lilla Elton! Var en 5-50 där jag hade en kryssoxer på kanske 1m, inte var det högre iaf. Det är det dåliga med de nya stöden - de har inte några höjdmarkeringar :/ Får gå på ögonmått!

Jag och Demeter en regnig sommardag 2011..

Efter stallfix och lunch fick Rangun ett dressyrpass bland hinderna i ridhuset = skraj häst :/ Men fin var han och jag gjorde några bytesserier ner till vart annat - så mycket rakare och stadigare än för några veckor sedan. Pallar jag trycket att debutera årets tävlingsäsong i MsvA som han aldrig startat tidigare? :S
Hmm jag har ju tid att fundera och träna vidare..

Rocco fick en promenad i ridhuset på em, så trist att han inte kan sköta sig på skritten :/ Älskar den maskinen och den underlättar vårt arbete avsevärt - man hinner med så mycket mer! Nu går Arrobell, Rangun, Demeter, Mille och Kolibri dagligen - minst 30min var. Mer info om det finns på vår hemsida!
www.ekelunds-stuteri.se

Kram Madde

Huvudont..

Publicerat: 2012-01-11 Kl: 19:17:38 | I kategori: Allmänt | 5 kommentarer

Jag är inte så mycket för värktabletter men nu har jag varit tvungen, haft ont i huvudet sedan igårkväll :/ En Ipren fick slinka ner, hoppas det gör vad den ska.

Japp andra dagen utan systeryster avklarad också, just nu borde hon väl ligga och sova för klockan är ju nästan tolv på natten i Thailand.. Kan ju också vara så att hon är ute och roar sig :P

Kamala beach.. Favorit stranden.

Jag tänkte  vara lite smart och låta en av Fias hästar gå på skritten på morgonen idag eftersom vi skulle rida på eftermiddagen, så Mille fick gå ett 30min pass och efter det var han såklart svettigt!! Tokiga häst, borde jag ju räknat ut eftersom han har sådan enorm svettproduktion när han jobbar.. Han fick då stå inne med ett fleacetäcke typ 30min till innan jag kunde släppa ut honom i hagen :P

Fia och Millemannen!

Hela förmiddagen spenderades i stallarna med mockning, ströa, fodra, sopa och kratta.. Fixa tvätt osv osv.. Mamma och jag red ut efter lunch, en kort sväng blev det då det verkligen var isgata på vägen :/ Skönt för både Arrobell och Rangun ändå för det var väl länge sedan de fick komma ut :)

Efter intag av hästarna red jag Navange i ridhuset, han kände lite trött efter gårdagens pass men var ändå riktigt fin och mamma hjälpte mig lite på slutet..
På vägen hem hämtade jag ut ett paket ifrån Börjes med tre hinkar Enzion till Rangun och lite varma handskar, en uppsättning benskydd samt fyra nya grimmskaft. Fattar inte var alla tar vägen - vi köper nya hela tiden :/ Vet inte om det är någon som snor dem eller vad det är.. En del går ju självklart sönder men långt ifrån alla som bara försvinner.

Detta får Rangun - det ska vara bra för att förbättra hovkvalitén. Änsålänge har vi inte sett någon större skillnad men det tar ju minst 6mån så det är bara att väta och se, han har ätit det i ca 3månader nu. Har tidigare provat med Biotin utan märkbart resultat :/

Inga hovar = INGEN HÄST.. :/
Här är iaf en nöjd Rangun på grönbete för ca 2,5år sedan..

Kram Madde


En fråga!

Publicerat: 2012-01-10 Kl: 21:31:39 | I kategori: Dagens Fråga | 2 kommentarer
Snart drar 2012 års tävlingar igång!

När (om du tävlar) har du din första tävling inplanerad??


Kram Madde

Tåg..

Publicerat: 2012-01-10 Kl: 21:10:00 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Idag fick jag åka tåg hem! Händer ibland då det strular med bil eller liknande..  Min bil var tydligen lite bökigare att fixa än vi trott och såklart även inte gratis :/ SKIT!

Det har varit en ganska hektisk dag, har inte ens hunnit växla några ord med världens bästa Christina som idag behövt mig mer än någonsin  :/

Lektion för Åsa och lilla Lady på morgonen och efter lunch kom Gunilla och jag red först Rangun. Han gick riktigt bra idag, vi satte bytesserierna ner till i vart annat :) Många bra tips och jag har återigen fått påpekat att jag måste kräva lite mer och vara lite tuffare när jag rider, men är ju så mycket lättare när man har någon som säger till en och som man litar på att det är rätt och blir bra. Mycket jobb idag låg på att få in vänster bak och bli snabbare i mina hjälper i högertygeln.

Rangun...

Elton var också fin, så häftig häst, rör sig riktigt bra - det kan man ju inte riktigt tro när han står på stallgången ;P
Idag red vi korta steg med mycket tempoväxlingar, vårt viktigaste arbete framöver handlar om att få lite kvickare och högre framben så de hinner undan snabbare för de där bakbenen men massa tryck i!! Vi fortsatte också med sidvärtsrörelserna som han nu börjar förstå mycket bra.


Gunilla fick även se lite av Navange som visade sig ifrån sin bästa sida :)

Kram Madde


Svettigt

Publicerat: 2012-01-09 Kl: 20:25:10 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Hu ikväll hade jag lite väl mycket kläder på mig för jag var helt genomsvettig när jag kom in efter min lektion. Var/är ju så sjukt kallt ute så jag satte på mig allt jag kunde för att inte frysa!

Förutom starten så har det varit en riktigt bra dag :) Började morgonen med att först försöka ta mig in i min genomfrusna bil och sedan lyckades jag ta ned sidorutan som sedan gav upp och fastnade :/ Kaos! Fick till slut sätta en handduk för fönstret och köra hela vägen till Ekelund - inget jag vill göra om. Min bil är nu på verkstad och jag fick låna mammas o pappas bil hem ikväll.

Jag red Navange på morgonen och han var SÅ fin direkt när jag satt upp - toppenkänsla :) Känns verkligen som att vi kan stoppa in honom i lite ridgrupper med de lite med erfarna och duktiga ryttarna. Rangun fick också ett  pass i ridhuset, lite lugnt - ut med halsen/ joggingpass. Kändes mycket bra även om han till och från var ganska spänd..

Elton har idag fått gå sitt allra första lektionspass!! Det gjorde han med bravur (vet inte om det stavas så) Ebba fick rida honom på dressyrgruppens pass som idag gick av stapeln kl.13 då tjejerna fortfarande hade lov :)

Känns superkul att båda hästarna nu kan börja jobba så smått i verksamheten!


Sir Elton 5år!

Flying John Van Navange 7år här tillsammans med Maria G

Kram Madde

Jocke

Publicerat: 2012-01-09 Kl: 10:00:00 | I kategori: Vilka är vi? | 9 kommentarer

Yes nu tänkte jag ge er ett helt inlägg tillägnat min far - Joakim "Jocke" Holmqvist..

Även kallad "Magic Man" haha..

Min pappa är grym - på (typ) ALLT!
Ingen underdrift


Skor hästar - HOVSLAGARE


Han inte bara skor våra hästar - han är faktiskt riktigt bra på det - vi får ofta bra kommentarer när vi är iväg hos veterinär, tävling, träning osv och folk undrar vem som skor våra hästar. Han har ca 60 hästar i skoning.


Ridningen har han lagt på hyllan men han är riktigt bra på hästryggen, ja kanske inte om vi ser det rent dressyrmässigt men han har ett fantastiskt "öga" och är på så vis en ruskigt bra hoppryttare men mycket känsla. (han kan inte ens sitta på rätt nedsittningsben-utan har alltid samma - annars känns hästen halt säger han)
Han har bland annat DM guld på ponny och har väl tävlat t.om 120-130cm på häst..

Att "Göra en Jocke" betyder att en ryttare ridit fel väg då min far satte i system att alltför ofta välja fel hinder :/


Han är vår största kritiker på marken och vi får ofta höra då vi klagar över något att "- Det är väl bara att trycka ner arslet i sadeln och rida!"
Skämt och sido så har han en mycket bra öga för vad som är bra och inte -även i dressyren som han egentligen inte är speciellt insatt i. :P
Han är också väldigt kunnig vad gäller hästarnas hälsa och han får alltid kika på hältor osv

Förutom allt ovanstående med hästarna får han även sköta underhåll av gården och fixa med ut-/ombyggnationer, sköter underlaget i ridhuset mycket väl. Vi har absolut bland de bästa underlagen i området och får ofta höra det vid våra tävlingar som Mariefreds Ridklubb annordnar på vår anläggning :)

Hmm tja det var väl lite info om "mannen i huset" på Ekelund :D

Kram Madde

Korsförlamning

Publicerat: 2012-01-08 Kl: 14:00:00 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Symptom och behandling av korsförlamning

Nedan följer info om Korsförlamning som jag kopierat ifrån Agrias hemsida..

Detta är något jag aldrig varit med om hos en häst och bara läst/hört talas om tidigare, tydligen är det ganska vanligt att arbetshästar fick det pga "ojämnt" arbete - dvs hårt arbete ett par dagar och sedan totalvila osv..
Vi drabbades av vad som verkade som korsförlaming på en häst nu i veckan och det är därför jag nu vill ge er läsare lite djupare info i ämnet!
Read and learn :)

Korsförlamning hos häst är ett tillstånd som i första hand drabbar muskulaturen i bakbenen. Symptomen kommer under eller strax efter ansträngning. Gången blir stel och hästen känns spänd och öm när man trycker över bakbensmuskulaturen.

 • Tilltagande stelhet
 • Ovilja att röra sig
 • Smärta vid tryck mot muskulaturen i bakbenen
 • Svullen, hård bakbensmuskulatur
 • Svettningar
 • Ökad andningsfrekvens (Normal andningsfrekvens i vila är 8-16 andetag per minut)
 • Ökad puls (Normal hjärtfrekvens i vila är 28-40 slag per minut)
 • Rödfärgad urin
 • Hästen blir liggande

Symptomen vid korsförlamning brukar uppkomma när man anstränger hästen, men det förekommer att hästar får symptom först efteråt. Ju snabbare symptomen visar sig, desto kraftigare brukar anfallet bli. En del hästar visar en lätt stelhet efter ansträngning som snabbt går över. Andra visar symptom redan under träningspasset.

Om man inte är uppmärksam och genast låter hästen ta det lugnt, förvärras symptomen. Hästen får allt svårare att röra sig, puls och andning ökar och den börjar svettas. Om man känner på muskulaturen i bakbenen, känns den svullen och hård.

Om en häst blir akut dålig och snabbt ovillig att röra sig, bör man låta den stå kvar där den är och inte tvinga den att röra sig ytterligare, eftersom det kan förvärra läget och i värsta fall göra att hästen lägger sig. Om hästen lägger sig är prognosen mycket sämre. Hästar som ligger får lätt ytterligare muskelskador av sin egen tyngd, särskilt om de har svårt att röra sig. Det minskar dess chanser att kunna resa sig betydligt.

Vad ska jag göra?
 • Avbryt omedelbart all form av motion eller träning om hästen visar symptom på korsförlamning. Om symptomen beror på en sträckning eller liknande, är det positivt att röra på hästen, men om man misstänker korsförlamning ska man låta bli, eftersom rörelse förvärrar muskelskadorna.
 • Förhindra att hästen blir nedkyld. Lägg på den ett täcke om den är svettig och fortsätt hålla muskulaturen varm.
 • Låt en häst som blivit liggande ligga kvar. Se till att den ligger mjukt för att förebygga tryckskador. Tvinga den inte att resa sig, eftersom ytterligare ansträngning leder till ytterligare muskelskador och förvärrar situationen.
 • Se till att hästen har fri tillgång till vatten.
 • Kontakta veterinär för undersökning och behandling.
 • Vid lättare anfall, där man är säker på att det rör sig om korsförlamning, är det inte säkert att veterinären behöver komma ut, men det kan vara bra att rådfråga per telefon i alla fall. Kontakta gärna Agrias telefon-veterinär på telefonnummer 0900-100 51 61, vardagar 16-24, helger 07-24.
 • Undvik att transportera hästen. Transport är en stress för hästen och kan förvärra korsförlamningen.
 • Se över foderstaten. Ge enbart grovfoder och vatten till att börja med och smyg in övrigt foder långsamt. Undvik att överutfodra protein och energi. Se till att grunden i foderstaten är ett bra grovfoder och att mineralbalansen är korrekt.
 • Ge tillskott av selen och vitamin E. De bidrar till läkningen av muskelskadorna.
 • Var noga med att inte överdosera, eftersom ämnena är giftiga i för hög dos. Både selen och vitamin E brukar finnas som tillskott i mineralfoder, i färdigfoderblandningar och pelleterade foder. Läs noga på förpackningarna så att den totala mängden inte blir för stor.
 • Ge B-vitamin. B-vitaminerna är vattenlösliga och kan inte lagras i hästen. Allt eventuellt överskott kissas ut. Därför behöver man inte vara rädd för överdosering. B-vitaminer anses påverka läkningen av muskelskador positivt.
 • Om hästen är mycket stel efter ett korsförlamningsanfall, bör den få gå ensam i en mindre hage utan andra hästar, till dess den blivit bättre.
Vad gör veterinären?

Veterinären vill veta så mycket som möjligt om hästens tidigare sjukdomshistoria, samt hur hästen skötts, tränats och utfodrats den senaste tiden. Vid undersökningen av hästen tittar veterinären på hur hästen rör sig, känner på muskulaturen och undersöker andnings och hjärtfrekvens. Vid misstänkt korsförlamning brukar man också ta ett blodprov för att undersöka muskelskadornas omfattning.

För att minska smärtan och stelheten är det vanligt att veterinären ger någon typ av antiinflammatorisk medicin mot den svullna, ömmande muskulaturen. Ofta ger veterinären också B-vitamin.

Det akuta stadiet är över, vad ska jag göra nu?

Följ den behandlande veterinärens råd om hur hästen ska behandlas och tränas upp efter sin sjukdom. För att undvika att hästen drabbas igen, är det viktigt att se över foderstat och träning. Genom att räkna på foderstaten, kan man undvika onödig överutfodring och därmed minska risken att hästen drabbas av korsförlamning.

Om hästen behöver vila några dagar på grund av en skada, eller på grund av att man inte har möjlighet att motionera den, ska man dra ner på kraftfodret, gärna med början kvällen innan. Regelbunden träning minskar också risken för utveckling av korsförlamning. Om man själv har svårt att hinna med hästen alla dagar, bör man att skaffa en medryttare eller medkusk som kan hjälpa till att motionera hästen.

Genom att ge tillskott av selen och vitamin E, ger man hästen hjälp att reparera muskelskador som ändå uppstår. Det kan troligen också medverka till att förebygga nya anfall.

Att göra:
 • Följ veterinärens råd noga
 • Se över foderstaten
 • Ge hästen regelbunden motion
 • Dra ner på kraftfodret inför viloperioder
 • Ge tillskott av selen och vitamin E

Kram Madde

Rösta på Roffe!

Publicerat: 2012-01-08 Kl: 11:40:42 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarerRolf-Göran Bengtsson,
ridsport – 099-206 03

Ring ring ring! Kostar 3,60kr/samtal - kan det ju vara värt :)

Söndagsmys..

Publicerat: 2012-01-08 Kl: 11:22:49 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Vilket toppenväder! Lite kallt kanske men så mycket bättre än lera och slask..

Igår var jag en snabbis på stan och hittade då en tröja som kommer matcha perfekt med en grön uppsättning lindor jag har! :) Tror speciellt Rocco kommer passa riktigt bra i det.. Men honom får jag ju inte rida så Rangun får nog bli först - kanske kan se till att ha en fotograf tillgänglig :D


Det blir ju så snyggt när allt matchar.. Foto: Erika T
Benlindor: Mia's
Schabrak: Mia's
Ridbyxor: Pikeur
Tröja: Cubus
Hjälm: Charles Owen

Rocco har ju som jag berättat en sträckning och ska bara skrittas tills jag ska tillbaks till Monica den 19:e, hon vill att jag ska skritta honom uppsuttet när det sedan börjar närma sig återbesöket för att jag också ska känna på honom. Hon gjorde ju en del justeringar i halsen på höger sida där han var ordentligt stel och rak.
Tror det kommer bli mycket lättare att sitta på också än att leda vilden, skritten är ju inte heller något toppenallternativ då han leker rodeohäst för det mesta.. Får testa imorgon, jag brukar ta med mig lite utrustning så kan jag vara bredvid och puttsa lite samtidigt för att vakta honom.

Kram Madde

Bäst i VÄRLDEN!!

Publicerat: 2012-01-07 Kl: 18:33:22 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Jo det har jag ju "glömt" men ni följer väl hästsverige?

Vår alldeles egna stjärna Rolf - Göran Bengtsson är nu rankad som nr. 1 i hoppvärlden!Ni kommer väl ihåg att rösta på honom till Jerringpriset föresten?!!

Får han inte priset i år så är det ju något sjukt fel på sverige!

I vilken annan gren  har vi någon som är bäst i världen? Hmm vad jag vet INGEN, men är ju inte så insatt i övrig sport..

Kram Madde

Timmar som försvinner..

Publicerat: 2012-01-07 Kl: 17:25:59 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Måste börja inlägget med att ifrågasätta era reaktioner på gårdagens inlägg om Utophia - Var det ingen läsare som reagerade på detta? Negativt/positivt? Själv tyckte jag att det var en sån "dundernyhet" trotts att det aldrig blev aktuellt med någon affär..

Gårdagen blev ju förövrigt inte riktigt som jag tänkt mig då jag inte red en endaste häst :/ Kom till Ekelund vid ett och satt o snackade med mamma nån timme, som var i full färd att storstäda hela huset. Ut snabbt som blixten när jag insåg vid tjugo över två att hästarna snart skulle in och inget var mockat ännu - avskyr att de ska få komma in i skitiga boxar. Blir mycket jobbigare att mocka om de kommit in också, både för att det blir rörigare i boxen men också för att man ska trängas med en häst - inte helt optimalt.

Mockade vårt stall på rekordtid - 25min, sedan ilfart ned till utestallet där jag han mocka åt fyra hästar innan de kom in. Den femte fick jag trängas med i boxen.

Sedan hmm ja.. promenerade med en smått vild Rocco i ridhuset. Rangun och Arrobell fick 30min var på skritten, fixa med täcken på skolhästarna osv osv.. på kvällen åkte ja, Anders, mor och far till Heron city för att äta lite middag och kolla in nya Sherlock Holmes filmen. Mamma och pappa har aldrig varit där så jag tyckte det var dags de fick bekanta sig med den smått hysteriska platsen :P Hehe.. De överlevde och det verkar som att de inte är helt emot ett nytt besök i framtiden :)


(Google) Sherlock Holmes 2 med svenska Noomi Rapaces i en av rollerna.. helt ok tycker jag, men gillade nog ettan bättre..

Idag har jag iaf varit ganska effektiv med först lektion för Ebba på Ronjah halv nio, vilket gick bra när Ebba väl red och slappnade av. Ronjah var lite vild :P Så en tårta räknar ja med eftersom hon lyckades göra ett riktigt bocksprång som fick Ebba att falla över halsen och smala på gruset - MEN det är nyttigt!!! Ebba börjar bli "lite äldre" nu och in min mening har hon trillat av på tok för få gånger!!! Det är en viktigt del i ridutbildningen tycker jag..  När man är liten slår man sig sällan också.

Efter Ebbas pass red jag Navange och var med på ca 35min av mammas lördagsgrupp där det idag var sju vixna elever. Gick bra även om det ibland blev lite trångt - han är ju ganska stor :P Han gick som på räls efter de andra hästarna - Nemas problemas! ;P
Ska se till att hänga med på lite fler pass men kändes ju riktigt "enkelt", även fast mamma hade en ganska svår övning.

Under tiden fixade Ebba iordning Rangun och Elton och vi red sedan ut en lugn tur genom skogen, Elton försökte sig på lite bus med Ebba men hon löste det bra med lite pushning ifrån mig :)

Sedan mockning medans Rangun gick på skritten, sex hästar mockade jag åt de resterande fyra lämnade jag till mamma och Fia - de behövde ju inte mocka ngt igår. Rocco fick sin medicin i spruta i munnen då han inte ätit upp den "goda" betforblandningen jag gjorde igårkväll, envisa häst. Han hade pillat ut varenda litet havrefrö och ätit upp, resten var kvar :/ Lite bökigt att blanda och spruta i munnen på dem, de tycker ofta inte så mycket om en efter ett par dagar heller..


Snyggingen..

Kram Madde


Sunshine!

Publicerat: 2012-01-06 Kl: 12:04:45 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Sovmorgon!!! Åh så alldeles alldeles underbart skönt.. Ingen irriterande mobil som ringer 05'50 och vill att man ska gå upp :)
Eftersom det är röd dag så har inackorderingarna stalltjänst idag vilket möjliggjorde min sovmorgon - sov till typ nio och det var ju ganska länge för att vara jag :)

Nu ska jag alldeles strax styra mot Ekelund för att mocka och rida hästarna i det förhoppningsvis ihållande vackra vädret! Ska försöka ta mig ut på Rangun, har dåligt samvete över att han bara fått gå i ridhuset sista tiden, han skulle fått följa med ut igår men klanten är helt söndertrasad på ena bak där han kliver med brodden på kronranden på natten :/ Gjorde det den första natten efter jag broddat så jag lindade med "vetflex" på nätterna några dagar men det han slutade trampa sig och vetrapen är ganska dyr om jag ska använda den varje natt så sedan har han klarat sig utan tills natten till igår då han måste klivit på sig mer än en gång för det såg inte så kul ut :/

Nu har han bandage igen men ska i fortsättningen ha ett mjukt gummiboots på på natten!

såhär graciös är han, fast här med höger på vänster istället..

En en "Crazy News" har kommit till känna!!
Carl Hesters amazing horse Uthopia var på väg till Sverige!! Minna Telde var i december i kontakt med hästens ägare och var även och provade hästen - vilket tillskott det skulle blivit i Svenska OS-laget i år!!
Stackars Carl MEN han lyckades i panik själv få tag i sponsorer och egna pengar för att säkra hästen i Storbrittanien i sista stund..


Vilken häst..

Även om det hade varit tråkigt för England och Carl Hester hade jag ju inte klagat över att få se denna fantastiska häst under svensk flagg och med fantastiska Minna i sadeln..

Kram Madde

Skönt med lite kyla

Publicerat: 2012-01-05 Kl: 21:04:22 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Ja eller både ja och nej faktiskt, var sjukt kallt att rida på morgonen - fingrarna blev som istappar och kinderna blev superkalla. Riktigt råkallt är det - men någorlunda fruset i hagarna vilket är mer än trevligt!

Igår var det ju pissväder, känner mig ganska less på att kritisera vädret hela tiden men vad gör man? :/

Regnade non-stop!

Såhär fint blev det utanför Roccos hage, som Rangun fick gå i igår då Rocco fick stå inne eftersom han avskyr regn och ändå inte är helt ok.
Gissa om Rangun gillade att gå ut ifrån hagen.. NEJ verkligen inte, han började med ett tveksamt skutt och insåg sedan att det var sjukt långt kvar så han frös fast i vattnet innan han sedan besultade sig för att på darriga ben försiktigt men snabbt ta sig igenom blötan! haha tokiga häst..

Jag fick ju då möjlighet att inviga mina fina gummistövlar jag fick av Carina Ottoson för någon vecka sedan! Hon tycker inte jag ska bli blöt om fossingarna och dessa användes tydligen inte så de fick flytta till mig i stallet :) Toppen!

Idag har jag ridit Navange på morgonen och sedan ut en sväng på Elton med Fia och Kollan, trist för vägarna var stenhårda och i skog och hagar genomsurt :/ Vi skulle försöka oss på att rida igenom en sommarhage bakom Svedet och vi kom ca 50m innan Fia insåg att det inte var någon ide, jag var lite efter då jag hade en rodeoponny att tygla!! hahah så underbar häst den där Elton - Fia missade tyvärr spektaklet men idag hade han verkligen huvudet mellan frambenen och sköt som bara lilla Elton kan :D

Vi fick vända och så skrittade vi genom sommarhagarna tillbaka. Trist men vad gör man, jag vet en som hade velat galoppera lite mer iaf :P När det är såhär är det viktigt att inte rida för mycket i hagarna då gräset är känsligt såhär års och tar mycket skada då hästarna går. Man måste hålla sig till stigen/traktorspåret och ta det lugnt - INGEN fläng galopp eller liknande. Detta är vi noga att tala om för de uppstallade också så alla är medvetna om reglerna -det är ju för allas bästa. Förstör vi gräset genom att rida på de känsliga rötterna på vintern finns det ju inget gräs till hästarna när sommaren kommer.


Bell's Hera, Bell's Melete och Bell's Thaleia på sommarbete 2011

Efter lunch for jag och far med de tre hästarna till Equirehab i Kviksund, strax före Strömsholm. Monica började med första hästen vid strax före tre och vi åkte därifrån ganska exakt tre timmar senare, hon är mycket noggran men varje häst.

Kolibri innan longering i ridhuset, de har lite annorlunda belysning..

Ett sånt här stall skulle jag kunna tänka mig - utmed ridhusets långsida :) Kolibris rumpa till vänster och de två hästarna i boxen framför är ju ganska olika stora som ni ser - den högra är lilla Rocco! Monica kallade honom för "ponnyn" :P lillfisen!


Rocco i "behandlingsspiltan"

Arrobell blev pigg som en 3-åring när jag longerade honom - bockade och for runt :) Alla tre blev ordentligt "fixade", massage osv Arrobell och Kolibri fick även nålar och Rocco och Arrobell fick laser. Hon förstod att jag hade mycket svårare i högervarvet med honom för han var ordentligt stel i halsen på högersidan bland annat..

Vi har bokat ny tid hmm tror det blev dagen innan jag ska på semester..

Kram Madde

Galet!

Publicerat: 2012-01-05 Kl: 19:52:53 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Hittade en smått galen flughuva man kan köpa till sin häst..Ja vad säger ni - skulle ni vilja spöka ut eran stackars häst i ngt dylikt?? :/

Mitt svar är iaf: NEJ!

Till och med "bling" på ögonfransarna..

Madde

Lättad..

Publicerat: 2012-01-04 Kl: 19:50:53 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Idag har det varit fullt schema på Ekelund! Med programridning, veterinär osv osv.. Tove har kikat på Roccos ben, jag red för Gunilla så jag kunde tyvärr inte närvara, och det verkar inte vara något värre än en sträckning - lättad!
Visst är detta något som också kan ta tid men känns ju långt ifrån det mamma skrämt upp med mig med - frakturer :/
Så kan ska få en salva på de sträckta musklerna i området vid hasen/skanken och även äta smärtstillande, dock får han inte börja med smärtstillande fören imorgon eftersom han ska följa med till Monica på Equirehab för en genomgång och troligtvis få laser på det drabbade området. Verkligen så tur i oturen att vi också hade tid där imorgon, passar ju perfekt. Vi ska åka med tre hästar så förutom Rocco så ska Kolibri och Arrobell med för en check.

Rangun vid hans besök på Equirehab i augusti tror jag det var..

Monika Ledin är en av Sveriges ledande equiterapeuter och hon är erfaren dressyrryttare med förflutet i Norska dressyrlandslaget. Det är jättebra när de man anlitar, veterinärer, equiterapeuter osv osv själva är duktiga på att rida då det blir en helt annan sak och disskusion kring hästen och problemen.
Tove som vi har som veterinär är också duktig på att rida och vi har haft stort förtroende för henne ända sedan hon jobbade på Strömsholms hästsjukhus.

Känns bra att vi hittat så bra människor att ta hjälp av!

Tove fixar tänderna på Elton med hjälp av Sofi


Monica "in action" (Google)

Bara att hoppas på att Rocco hinner komma igång igen innan jag ska på semester 2 veckor den 20 januari, vore ju trevligt om mamma kunde hålla igång honom när jag är borta men har svårt att se henne sitta upp på en orastad vild Rocco :P hehe.. Vi får hoppas på det bästa!

Jag har alltså ridit programridning idag för Gunilla, på två hästar, mamma tyckte att jag skulle ta Elton men han MÅSTE vila - stackarn han blir väl helt shockskadad om jag skulle träna honom hårt tre dagar i rad! Får se om jag hinner ut en sväng på honom imorgon.
Jag red istället MILLEMANNEN :D Var läänge sedan sist, Fia skulle sitta med bokföring så hon skulle ändå inte hinna rida. Jag red ju honom på tävlingen hemma den 2 oktober och jag tror jag ridit honom en kort stund nån mer gång i höstas.. Han var iaf riktigt fin - hoppningen och allt arbete Fia lagt ner på honom har verkligen gett resultat! Man ser hur mycket arbete det krävs för att få hästerna bra, Fia har lagt massor av tid på dressyr och markarbete och jag kan säga att det var som en annan häst :)

Då vi köpte honom var han allt annat än välriden och väldigt framtung och man "bar" runt på hästen, detta har vi jobbat med sedan han kom och jag tror hoppningen gjort så mycket för detta. Det var idag raka motsattsen till första gången jag satt på honom - förutom att han fortfarande är sjukt svår att sitta på med sin stora gång ;P

Jag red MsvC:2 och Gunilla var riktigt nöjd!

KUL! Får se om jag kanske får starta nån dressyr i vår på honom, Fia lär väl ändå inte vilja göra det själv ;P

Våren 2011

Snyggingen

Jag red även Rangun och han kändes riktigt tråkig och sådär "träig" i munnen som bara han kan vara :/ Men det släppte efter att jag fått bli lite förbanad på honom då han var rädd för bland annat skottkärran i hörnet, sedan var han återigen sådär fin han varit de senaste veckorna! Red MsvA:1 då planen är att jag ska starta det i Södertäje i början av mars, men vore bra om jag kunde komma ut på ett par MsvB innan detta. Tyvärr är det sjukt dåligt med tävlingar än sålänge så vi får se..

Red även Navange på morgonen och det gick riktigt bra, mamma tyckte han såg fin och starkare ut nu än innan de åkte på semester. Prövar fortfarande mig fram på olika bett och idag testade jag även för första gången remontnosgrimma - jag tror det blev lite bättre men han är lite svår att veta med. Jag har testat rida på smalt och tjockt tvådelat, tredelat samt kulbett, men han är svår för det är väldigt olika från gång till gång vad som man tycker fungerar så nu byter jag kanske var annan var tredje gång jag rider.

Småtrött häst innan saluvisning i höstas.. Han är så himla go att hålla på med och jag gillar hans personlighet enormt :)

Såhär tunn och ämlig såg han ut då vi köpte honom i våras..

Kram Madde

Tips ifrån tränaren

Publicerat: 2012-01-03 Kl: 20:36:51 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Erik Berggren som vi hopptränar för varannan vecka på Ekelund har ordnat sig en riktigt fin hemsida och sa att vi gärna fick kika där och även kopiera tipsen om vi ville - så här kommer hans träningstips!

Tips, tankar & övningar

Här kommer det att dyka upp en del tips, tänkvärda tankar och exempel på övningar du kan träna på hemma.  Håll utkik!


Bra att tänka på under träning i grupp:

*Särskilt när det är kallt är det viktigt att hålla igång hästarna så dom (och ryttaren) håller sig varma. Skritta och rör på dom lite men se till att du inte är i vägen för någon annan. Lägg gärna ett täcke bakom sadeln. Man får räkna med att ibland behöver du eller någon annan lite extra hjälp, då kan väntan bli lite längre, men var ändå beredd på din tur. Det är ungefär samma förhållande på tävling, ibland så kan du få vänta flera minuter på din start (stå vid insläppet och i collecting-ring, vänta på din tur inne på banan, ibland 2 ryttare som väntar på banan) så det är bra träning att lära sig hålla igång hästen utan att vara i vägen samt att kunna starta upp för att göra sin övning eller bana.

*Om jag glömt säga en ordning som ni rider i eller om du glömt bort den så fråga mig. När den som är före dig gör sin övning så förbereder du dig så att du kan starta direkt efter eller när jag säger till. Fungerar detta så gör det att väntetiden minskar, hästarna är mer igång, träningen flyter på bättre samt att vi vid behov kan hinna göra fler saker. Särskilt om det är kallt är det viktigt att vi är effektiva.

* Var uppmärksam på den som hoppar så du inte hamnar i vägen och de ev blir störda. Rid aldrig i närheten av hindren som ska hoppas eller vägen före och efter. Det är lätt att tappa koncentrationen med andra hästar som är i närheten. Prata gärna med dina kompisar när du väntar men du ska ändå vara uppmärksam på den som rider. Du kan också lära dig en hel del på att lyssna och titta på den som gör en övning.

* När du är klar med träningspasset och vill klä på din häst täcke och dig själv ytterkläderna så se till att du inte är i vägen, stå inte vid kortsidorna/läktare, spåret behövs för att rida på, utan gå hellre in i mitten av stora volten som ofta är en bra plats där man inte är i vägen. Det är lätt att glömma dom som är kvar att rida när man själv är klar.

* Och som vanligt, fråga gärna om du undrar något eller inte förstod något under träningen. KOM IHÅG ATT HA KUL!!!! Ibland går det lite sämre (även för världstjärnor blir det fel ibland) då försöker vi rätta till det, det kanske inte känns 100% just den här träningen men då jobbar man vidare hemma så blir det bra till nästa gång. Tänk positivt och fokusera på det som ändå var bra, även små detaljer, många bra saker blir en bra helhet. Om något gått dåligt, konstatera att det inte var bra, tänk vad som ska bli bättre och hur det ska bli bättre, sen släpper man det i tanken och tänker på det som är bra!


♦Vi ska inte bli förvånade om hästarna får lite ont ibland, även om vi gör vad vi kan med rätt ridning på bra underlag och i takt och balans. Med tanke på att det är flera hundra kg som ska tryckas upp i luften över hindren och flera tons tryck som landar efter.

En idrottsman på elitnivå borde ju träna sig på rätt sätt men även dom får ju lite ont och småskador då och då.

Så vi borde bli mer förvånade att hästarna håller i stället.

Var noga med att känna av din häst. Känns det inte som det brukar kanske hästen ska vila eller kollas upp, även om favorittävlingen är i helgen.

♦ “Den förblindade lusten får inte styra över det sunda förnuftet”

____________________

♦Tänk på att jobba med dig själv och inte bara med hästen. En häst kan inte bli bättre än vad du själv är, inte i längden i alla fall. Jobba med sitsen, balansen, koordinationen så får du en stadig, stilla sits och kan ge tydliga hjälper till hästen. En ostadig sits ger för många otydliga signaler och hästen får svårt att förstå.

Vad gäller hästen så jobba med grunderna: start, stopp, öka, minska, svänga, flytta undan. Detta räcker långt men se till att göra det bra!

Hitta ett system/ha en plan som fungerar för dig och din häst. Är det okomplicerat fungerar det på de flesta hästar.

____________________

♦ “Det mest komplicerade med ridning och hoppning är att göra det okomplicerat”

____________________

* Tänk på att det ska finnas ordentligt med plats mellan mungipan (bettet) och nosgrimman. Väldigt ofta sitter nosgrimman för lågt vilket gör att mungipan kommer i kläm mellan bett och nosgrimma när man håller i tygeln. Att ha nosgrimman en ” fingerbredd” under benet på huvudets sida är ofta lagom. Blir det ändå för lite plats finns alternativa nosgrimmor, tex remontgrimma (som inte får sitta för lågt så den hindrar andningen) eller pullarnosgrimma (”kryssgrimma”, som kan ev trycka på benen på huvudets sidor. Kolla det!)

Pullargrimman är att föredra när man använder ett Gag-bett, då det behövs ännu mera plats mellan bett och nosgrimma, eftersom Gag-bettet löper på sidostyckena.

Tänk också på att inte dra åt nosgrimmorna, 2 fingrar mellan nosrygg och läder gäller fortfarande. Jag brukar tänka att om nosgrimman är så hårt åtdragen att hästen inte kan röra något på käkarna får du även en stum mun. Men om hästen kan röra lite på käkarna, blir mer avslappnad, så får du en mer rörlig och mjuk mun på hästen.

____________________

*Använder du ett bett med kedja, tex Pelhambett, kan ibland mungipan komma i kläm mellan bett och kedja. Om bettet är “lite för långt” blir det inte så men för att undvika ett för långt bett men ändå inte få mungipan i kläm kan man trä kedjan genom bettringen.

Från hästens högra sida trä kedjan utifrån och in genom bettringen. På den vänstra sidan där du ska fästa så trä kedjan inifrån bettringen och ut och fäst kedjan i kroken, på utsidan av bettet.

____________________

* Det är lätt att dra sadelgjordar för hårt, särskilt gjordar med resår och speciellt när resåren börjar bli gammal och uttöjd.

Gjorden ska sitta väl spänd om hästens mage men inte  HÅRT. Är resåren för uttöjd blir det lätt att man drar för mycket. Lämna in gjorden till en Sadelmakare så byter dom resår.

Jag har vid flera tillfällen under träningar sett hästar som haft “kolik-symptom”, oroliga, svettats, skrapat. Alla dom gångerna har vi lossat på en alldeles för hårt åtdragen sadelgjord och hästen har blivit som vanligt igen.Mycket bra läsning tycker jag själv!! Mycket av detta vet man egentligen redan men man är aldrig fullärd och man kan aldrig repetera något för många gånger :D


Erik och hans gamla nu avlidna stjärna Passepartout..

Kram Madde

Skulle vara skönt med lite vinter

Publicerat: 2012-01-03 Kl: 20:30:09 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Nu börjar humöret tryta på det här eländiga vädret :/ Vill ha lite kyla nu så marken fyser och hagarna blir lite trevligare, vad gör man? Inte lätt när gården ligger på åkermark, det skulle behövas åtskilliga lass med grus/sand för att göra det bättre i hagarna vid sånt här väder.. En bil med släp, vilket vi brukar beställa då vi köper grus, är på drygt 30ton. Tror lasset jag beställde för några veckor sedan var strax över 31ton, detta räcker inte långt om man ska sanda hagar inte.
Kanske skulle kunna räcka till en hage av storlek som Roccos men den är redan lite uppgrusad vid grinden.. Som ni säkert då kan räkna ut handlar det om enorma summor för att få ordning på den envisa leran.

Tänk vilken lycka om gården legat på "sandbotten" istället..

Sedan har vi ju varit ganska bortskämda de senaste åren med mycket snö och kyla som på många sätt underlättar tillvaron i stallet :)


Snön gör allt så mycket ljusare!! Här är jag på vår fina skolponny Golden Grape "Grappan" för ca 1år sedan.

Jag red Navange på morgonen och idag var han urfin, efter en tids jobb som vanligt, tänk att han ska vara så himmla på i början av passet jämnt :) Kul med en framåt häst iaf!

Rangun fick gå på skritten och Rocco är fortfarande inte ok, kändes nästan som ngt sämre idag men Tove kommer imorgon så då får hon undersöka min pärla. Mamma håller på och skrämmer upp mig så jag är smått nervös och hoppas innerligt att det inte är något allvarligt :/
Måste bara säga också att han är så sjukt vacker!! Helt enormt så fin han är, ja kan knappt slita ögonen ifrån honom ens när jag bara är i boxen. Så mysig att pyssla med också - han älskar att få uppmärksamhet och ja bara att man tittar på honom. He knows he´s the MAN! ;P

San Rocco..

Elton fick hoppa för Erik Berggren idag, han var ganska matt efter gårdagens träning för Gunilla så jag red inte med hela passet och red inte alla övningar lika många gånger som de andra i gruppen. Imorgon får han vila och sedan kanske jag kan få lite sällskap och komma ut med honom på torsdag.

Jag uppdaterade hemsidan lite snabbt på lunchen också, kändes som att julhälsningsbilden gjort sitt även om den var mycket söt på Nisse :)

Kram Madde

Det vanliga livet igång igen..

Publicerat: 2012-01-02 Kl: 20:46:25 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Idag körde ridskolan igång igen, var ju bara en dryg veckas uppehåll. Mina dressyrelever red tidigare eftersom de ändå hade lov och ville komma hem lite tiidgare, så de red 15'45-16'45 istället. De fick idag träna på skolor utmed långsidorna och sedan galopp övergångar på kvartslinjerna, perfekt med de nya speglarna så de kan se ordentligt själva hur det ser ut.
Hmm har jag berättat om de nya speglarna?? Blev ju inget skrivet två dagar i helgen.. I fredags hade jag iaf bestämt att vi skulle få upp fler speglar i ridhuset då vi endast har två vid B i ena halvan av ridhuset :/ katastrof i min mening och jag har tjatat så mycket i så många år.. Vi har ju liksom haft speglarna stående i garaget under alla år och där gör de inte speciellt mycket nytta. Så nu har vi speglar på hela kafeteriaväggen vid C samt en i varje ände av kortsidan längst ned i ridhuset.
Planen var att sätta även på långsidan där men speglarna räckte inte då vi endast kunde använda oss av de stora för de minder speglar vi hade blev inge bra alls :/ Får se vad det kan kosta att köpa fler men vad jag förstått så är sådana speglar svindyra.. De vi redan hade har vi fått ifrån Handelsbanken i Stockholm då de skulle renovera för måånga år sedan. Morfar jobbade ju där tidigare.

Direkt efter hade jag sedan mina söta måndagsbarn, var bara tre stycken idag och de var superduktiga - två av dem galopperade och det såg väldigt stadigt och bra ut :)

Idag har jag och hästarna fått oss en riktig genomkörare då Gunilla var på besök! Jag han rida Navange en stund innan, han var ganska på efter att ha vilat lör-sön, tycket att han behövde lite vila då han gått ganska hårt fem dagar på raken förra veckan. han blev iaf riktigt fin på slutet. Sedan fick idag Elton visa upp sig för Gunilla för första gången och det gjorde han med bravour - hon var väldigt imponerad över honom och hans histora, hur fin han var. Hon tyckte även att han rörde sig bra med mycket påskjut bakifrån - precis som man vill!!
Vi fick jobba mycket sidvärts till en början och jag fick många nyttiga tips med mig hur vi ska träna, mot slutet var det tempoväxlingar och mycket galopp - trav - galopp övergångar med lite högre nacke som gällde. Duktig häst!! Måste ta och filma någon dag så ni får se hans fantastiska utveckling..

Har ju inte så mycket bilder på honom, den här är tagen på försommaren..

Sedan var det min äldsta stjärna Ranguns tur - ja han är ju hela 10år nu! Han håller formen kan vi säga, Gunilla var mycket impad över hur fin, mjuk och avspänd han blivit. Känns toppen inför detta år! Ska börja kika på kommande tävlingar. Vi jobbade i först med travskolorna och det är som att rida en helt ny häst, det bara flyter på - inga hack osv som hörde till vanligheten  tidigare. Nu kan jag även få till det även om jag missar ingången - urkul! Galoppen är också så mycket bättre och starkare, enklare än någonsin att förändra galoppen. Vi red galoppdelarna ur både MsvA och George programmen.
Vi red inga serier idag och det är något jag har som jag behöver träna lite extra på framöver men eftersom vi fått en liten svacka med dessa så gör jag nu inga "rena serier" utan rider in på linjen och byter inte fören han är helt rak och igenom. Problemet vi fick på senhösten var att det började svajja väldigt och även missa många byten pga detta.


NU är vi på G!
Bilden tagen på Arphus i slutet av sommaren, måste se till att få in ett par träningar hos Pether INNAN de åker till Florida i slutet av januari..
Skulle framför allt behöva lite intensivträning med den "lilla vilden", det bästa vore ju om man kunde ställa honom där några dagar. Jag åker ju ändå förbi där varje dag när jag åker till och från stallet, vi får väl se vad jag kan ordna :) Nu har jag ju inte kunnat rida Rocco sedan i början av förra veckan för han kastade sig i stallgången och slog i hasen så han har varit lite oren pga detta, supertist att det ska bli så när man äntligen kommit igång igen :/ Wild wild horses..

Kram MaddeNytt år nya möjligheter!

Publicerat: 2012-01-01 Kl: 15:32:32 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Jahapp då var det visst 2012 nu.. Ridsportförbundet firar i år hela 100år!
Åren går så fort och jag kan väl påstå att 2011 kanske inte var det bästa året. Tänkte i detta inlägget försöka mig på nån form av resumé av året som gått.

Vi börjar med årets tävlingar
Jag har under 2011 gjort 39 starter på dressyrbanan och EN start vid hopptävling, tycker jag är lite anmärkningsvärt faktiskt!
Första tävlingen gick av stapeln redan 30 januari hos Katrineholms RF.
Dit hade jag med mig Rangun samt Mille i varsin klass - Mille gick en LA:4  på drygt 63% och Rangun MsvC:2 även han på drygt 63%
Gick väl hyfsat med tanke på att jag tränat in MsvC:1 istället för 2:an vilket jag upptäckte strax innan jag skulle rida fram.


11 Mars var jag med Rangun på slingriga vägar i Farsta för första gången och red en MsvC:2 igen. Här var han sjukt spänd och rädd för det mesta - särskilt blommorna som var utställda på bokstäverna. Resultatet blev därefter drygt 56%, synd att han var så spooky för domaren gillade honom verkligen så hade han coolat ner lite hade resultatet kunnat bli riktigt bra.
Ingen bild härifrån men videklippet kan jag ju alltid lägga upp igen!20 mars var vi hos Gripens RF med Tuareg "Ture", en av våra fina ridskolehästar. Det var vår första tävling tillsammans och vi startade en LA:1 och det gick riktigt bra med en placering på drygt 66%


16 april hade vi hemmatävling och jag red en elevs fina häst Lady Ash till en 4:e placering i LB:1 på drygt 70%


17 april hade vi också hemmatävling med div 1 och här hade jag en riktig "masstodontdag" med hela fyra starter på  fyra hästar i tre klasser. I LA:4 fick jag efter en del missar drygt 59% på Ture, MsvC:1 red jag Mille på drygt 61% Limited Edition på drygt 59% och sedan Rangun i MsvB:4 på drygt 60% - Ingen toppendag, men mycket nyttig.


25 april var det återigen hemmatävling för Rangun i MsvB:4 här gick det bättre och vi fick drygt 65% och en 5:e plats.


7 maj åkte vi till Flens BRF med två hästar - Rangun och Limit. Inte vår bästa tävling :/ Blev för andra gången i mitt liv utesluten pga istadighet/olydnad (första gången var på lilla Cally när jag var kanske 14år) Limit var inte alls med på noterna i MsvC men jag fick honom runt hela programet vilket iallafall kändes som ngt av en vinst :/ Rangun gjorde inte heller en speciellt bra start i det ganska annorlunda ridhuset med lågt tak och speciell läktare, drygt 62% i MsvB:4.


13 maj Gripens RF med Rangun och Mille i MsvC:2, jag var anmäld på Limit men efter 7 maj kändes inte ännu en start aktuell så Mille fick följa med. Mille fick ju faktiskt syster Fia ta över som hopphäst i början av året då vi insåg att det inte var rätt tid att vidareutbilda honom med bytena under vintern, han är ju en häst med mycket egen vilja och vi ansåg att han skulle må bättre av att få hoppa och jobba vidare med bytena i det arbetet istället - mycket smart drag för nu går det bra och han har utvecklats enormt i hoppningen där han har flertalet placeringar under året med Fia.
Mille gick som en klocka och vi fick nästan 65% vilket gav oss en fjärde plats. Rangun gick ihop drygt 66% och andraplatsen i klassen :)


29 maj var det dags för final i div 1 hos Katrineholms RF. Jag red Mille i MsvC:2 på 59,77% - han var riktigt fin men det var inte många som kom över 60% i klassen :/
Rangun fick jag katastroflåga 55,21% på i MsvB:4 även han kändes bra, inte alls i närheten av vad vi kan men absolut en godkänd ritt. Var två ryttare som kom över 60% i denna klassen, bland annat Fia och Arrobell på exakt 60%, så tråkigt med dessa tråkiga domare - eftersom det var final så var det dessutom tre.
Det "positiva" är ju att det är lika för alla men det ser vädligt trist ut i resultatlistorna :/ Det ena laget blev iaf 2:a

Från v. jag, mamma, Fia, Maria G och Dorthe P samt guldhästen Arrobell

2 juni åkte vi långväga till Ekängens DR för en start i MsvB:4 med Rangun, tyvärr många missar men domaren gillade honom vilket alltid är kul och av 18 starter blev vi åtta på drygt 61%. Även detta ridhus var lite annorlunda och framridningen var superdammig och bitvis mycket djup :/


6 juni red vi på GP banan på vackra Strömsholm! Även här en MsvB:4 med Rangun och han gillade inte alls banan, livrädd för alla blommor och vi startade med att "hoppa/halvsken" in på banan emellan två blommlådor :/ Supertrist för även denna tävling fick jag mycket positiv kritik ifrån domaren.. Vi red ihop drygt 58%


2 juli var vi hos Gnesta RK för att i extrem högsommarvärme starta en MsvB:4 på Rangun. Jag kände mig inte supernöjd efter ritten men domaren gillade vad hon såg och vi fick drygt 65% och en 8:e plats


8-10 juli hade vi vårt stora sommarmeeting med klasser ifrån Msv:B till GP och jag red Rangun alla tre dagarna i MsvB:2,3 och 4 :) Hade lite otur och stople ut alla starterna då jag blev iprincip första utanför placeringarna varje dag, nu är det ju inte rosetterna som är det viktiga men det är alltid kul med placeringar och det är ju framförallt bra resultatmässigt om man tex ska sälja hästen i framtiden. Han kändes iaf väldigt fin genom hela tävlingen :D
Tyvärr blev det inga bilder tagna på oss under den tävlingen i år :/
Men filmat blev det valde ut MsvB:3an där jag fick högst procent under helgen med drygt 67%


5-7 augusti hade Gripen sitt årliga metting och jag red Rangun även här i MsvB:2,3 och 4. MsvB:2 på 64,88% MsvB:3 på 63,95 med en 3:e plats och MsvB:4 på 64,78% och blev där första utanför placering som vanligt detta år.. Blev iaf totalt 4:e placerad i cupen :)


27 augusti var jag för första gången på Årsta Runstens fantastiskt stora anläggning med Rangun och återigen MsvB:4. Han var sjukt spänd och jag höll på att inte ta mig in på banan pga stora blommarangemang vid ingången.. Lite spänt igenom programet och jag var inte direkt nöjd men domaren gillade vad han såg och det var tydligen många hästar som "spökat" ut sig så vi blev femma och fick en enorm grön rosett med oss hem. 63,69%


9 september var jag på min första hopptävling på många år. Var med skräckblandad förtjusning mest skräck tror jag :/ Demeter vår snygga fyraåring och jag debutarade en LD och jag är väl hyfsat nöjd med vår prestation trotts att vi inte tog oss runt hela banan. Hon kommer inte ha några som helst problem att gå på hoppbanan för hon är inte speciellt tittigt men det var kraft och styrka, på oss båda, som saknades för att genomföra hela banan.


4 september var jag hos Kungsörs RK med Ture. Här skulle jag startat Rocco men vi kände oss inte redo riktigt ännu och därför fick Ture följa med istället. Han kändes helt ok genom progamet, LB:2, men han har ju gått bättre. Tyvärr gillade inte domaren honom över huvud taget :/ Vissa gillar ju inte hans ras (P.R.E) Tråkigt att det ska vara så hon är ändå en ganska högt utbildad domare som får dömma högre klasser. Vi fick drygt 55% och jag fattar fortfarande ingenting, så synd att mamma inte filmade ritten.


11 september åkte vi till Järna RK och red en LB:0 på Rocco och Demeter. Rocco gick här sin första tävling och det kändes helt ok och vi fick fina siffror och lovord - resultatet 67,81% och en 7:e plats. Demeter gick även hon sin dressyrdebut och var fin på framridningen men blev lite trött och därav hastig i galoppen inne på banan - 62,5% (mamma vann klassen på skolhästen Uranos på typ 72%)


29 september var det dags för Ranguns debut i St: George!! Vi åkte till Segersta SR, kanske inte optimala debutplatsen med tanke på att det var många "dressyress" med men så blev det. Han skötte sig bra men blev tyvärr väl spänd på flera ställen i programet då det var en del störande moment utanför banan. Resultatet blev 56,84% - målet var ju att jag iaf skulle rida på 60% men att få bland annat 0 på en bedömningsgrupp gör ju extremt mycket på procenten men nu kan det ju bara gå BÄTTRE!!
Här har jag inte heller någon bild så vi kör på filmen

2 oktober spräckte jag årets tidigare "rekord" då vi hade hemmatävling där jag startade hela 6 gånger på 6 olika hästar fördelat på två klasser LB:2 och LA:3
Elton debuterade på dressyrbanorna i LB:2 men han var smått skraj för framförallt domarbordet och det resulterade i låga poäng på alla moment där man var nere vid C men drygt 55% iaf
Lady Ash gick bra men inte alls så fin som hon kan vara och domaren var nog inte så förtjust i henne tyvärr så där blev det drygt 61% i LB
Rocco var fin på framridningen men blev lite trött och istadig inne på banan så där fick vi 62% i LB
Demeter var en liten djävul på framridningen men jag lyckades på något vis få henne runt banan ändå och domaren gillade henne, enda 8:an under dagen fick jag på henne, resultatet 58% i LB
Ture gick LA:3an på 64,51 och Mille som jag knappt ridit under året men vi tyckte att det var klart han skulle gå när det ändå var hemma, och Fia ville ju inte rida själv. Han var inte helt på humör utan gnisslade tänder igenom hela programet samt ett par bakutsparkar som gav oss 62,9%
Denna dagen var det så mycket att det blev dåligt med bilder med min kamera men Isabella Lindström, rider i min dressyrspecial, tog lite bilder på Rocco iaf!


9 oktober var det dags för DM hos Katrineholms RF, MsvB:4 på Rangun. Återigen första utanför placering efter ett par mycket onödiga missar bland annat ett omslag i den förvända galoppen 63,91%. Syster fick stå för framgångarna då hon och Arrobell blev trea i både klassen och DMet


13 november åkte vi till Sorunda RK för årets sista tävling. En tävlingsplats jag varit på en gång tidigare - 2005 debuten på Arrobell som också gav oss en blågul rosett med hem!
Supertrevligt ställe men inte överdrivet bra banor, fina priser har det också :) Vi alsutade tävlingsåret 2011 med flaggan i topp - 66,6% gav oss en 4:e plats i MsvB:1


Det var årets tävlingsresultat och alla bilderna år tagna vid tävlingstillfället :)

Får ta ett inlägg senare om lite mer info som kan vara läsvärt ifrån det gångna året för detta inlägg har jag knepat på i ca 3h!! med lite pauser ibland..

Kram Madde

RSS 2.0