Fredag igen..

Publicerat: 2012-05-04 Kl: 22:17:38 | I kategori: Allmänt

Vilken dag, lite kallt och mycket blåsigt = småknäppa hästar :P Det blir aldrig riktigt som man planerat när man håller på med detta inte..

Projektet-tjejerna var verkligen duktiga nu på eftermiddagen där jag hade dem i två grupper och sedan fick mamma ta över och köra lite teori. Vi red dressyr och det var hörnpasseringar som stod på schemat, tänk att det ska slarvas så med dessa?? De är ju sjukt viktiga och man tjatar och tjatar men så fort man ställer en kona i hörnet så rider de minsann.. Man får ju inte ut så mycket av att rida hela kortsidan som nån form av halvvolt :S
Kul att se hur mycket de utvecklats på denna termin då de får denna extra ridning!

Dagens stjärna "i min bok" är Navange (!) Så himmla fin kille och trotts att det inte känns som jag hunnit med att rida honom så mycket den senaste veckan så gick det riktigt bra och jag tror att gårdagens hoppning var sjukt nyttig för "Herrr Långben". Trot eller ej men jag red faktiskt den förvända galoppen som den går i MsvC:2 (prövade detta för ca 2-3v sedan och då gick det INTE) vilket gick riktigt bra. Blir lite sugen på att rida honom här hemma den 20 maj i MsvC men det är för tidigt - han måste bli starkare och få mer rutin.

Nu är det ju lite skillnad på hoppning och dressyr - går man upp för fort i klasserna i hoppning kan det resultera i fullständig katastrof både för häst och ryttare. I dressyren handlar det väl oftast om att man gör ett dåligt resultat och får en låg procent. I hoppningen kan man verkligen "knäcka" en häst genom att ta upp den för fort på högre höjder dvs att hästen blir skraj/försiktig och stannar eller liknande, det handlar ju även om ryttaren här. Går det inte bra försämras självförtroendet och känslan - man kan ju till och med bli rädd om man t.ex krashat illa i ett hinder.
Så jag anser att det är väldigt viktigt att gå varsamt fram/upp i klasserna, även om man har en rutinerad häst som gått högt så behöver man själv som ryttare få rutin osv. Innan man går upp en nivå tycker jag att man ska ha ridit i hoppning felfritt och med ev placeringar ett antal gånger - i dressyren ska man rida på godkända poäng vilket är 60%. 60% räcker dock sällan till nån placering och även om man inte är en "rosettjägare" så tävlar man ju ändå för att få bra poäng så man kan placera sig :)
Rocco 2:a!
Med detta menar jag att det blir ju inte lättare ju högre klass du rider = svårare att rida felfritt/bra procent så det är viktigt att verkligen ha rutin och känna sig trygg på en nivå man är innan man byter.
Man brukar säga i hoppningen att för att t.ex vara redo att starta 1.10m ska man kunna rida på minst 1.20m på träning - och då handlar det ju såklart inte bara att ta sig över utan man ska ju få till bra rundor också. Detta både för att ge dig själv och din häst de bästa förutsättningar för ett bra resultat - ingen tävlar ju för att man vill att det ska gå dåligt och hamna längst ned i resultatlistan.

Elton fick hoppa på utebanan i blåsten, han var som "en fjärt i en pappers påse" som Carina E brukade säga om pigga hästar. Inte helt pålitlig kan jag säga, kastade sig för småfåglar osv men det blev mycket bättre efter att han fått jobba på en stund :)

Mamma & Fia var på em iväg med de "gula fröknarna" på löshoppning på Finntorp utanför Flen, vilket tydligen gick kanon! Så kul :) och de hade hoppat högt också 1.30m pratade mamma om!

Nu måste jag sova så jag orkar med Sthlm imorgon kväll/natt, min vän Karin  verkar tro att jag ska palla ända till morgonkvisten - något jag själv inte tror på :/ Börjar man bli gammal kanske.. Hehe.

Trevlig helg!

Kram Madde
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0