Tips ifrån tränaren

Publicerat: 2012-01-03 Kl: 20:36:51 | I kategori: Allmänt

Erik Berggren som vi hopptränar för varannan vecka på Ekelund har ordnat sig en riktigt fin hemsida och sa att vi gärna fick kika där och även kopiera tipsen om vi ville - så här kommer hans träningstips!

Tips, tankar & övningar

Här kommer det att dyka upp en del tips, tänkvärda tankar och exempel på övningar du kan träna på hemma.  Håll utkik!


Bra att tänka på under träning i grupp:

*Särskilt när det är kallt är det viktigt att hålla igång hästarna så dom (och ryttaren) håller sig varma. Skritta och rör på dom lite men se till att du inte är i vägen för någon annan. Lägg gärna ett täcke bakom sadeln. Man får räkna med att ibland behöver du eller någon annan lite extra hjälp, då kan väntan bli lite längre, men var ändå beredd på din tur. Det är ungefär samma förhållande på tävling, ibland så kan du få vänta flera minuter på din start (stå vid insläppet och i collecting-ring, vänta på din tur inne på banan, ibland 2 ryttare som väntar på banan) så det är bra träning att lära sig hålla igång hästen utan att vara i vägen samt att kunna starta upp för att göra sin övning eller bana.

*Om jag glömt säga en ordning som ni rider i eller om du glömt bort den så fråga mig. När den som är före dig gör sin övning så förbereder du dig så att du kan starta direkt efter eller när jag säger till. Fungerar detta så gör det att väntetiden minskar, hästarna är mer igång, träningen flyter på bättre samt att vi vid behov kan hinna göra fler saker. Särskilt om det är kallt är det viktigt att vi är effektiva.

* Var uppmärksam på den som hoppar så du inte hamnar i vägen och de ev blir störda. Rid aldrig i närheten av hindren som ska hoppas eller vägen före och efter. Det är lätt att tappa koncentrationen med andra hästar som är i närheten. Prata gärna med dina kompisar när du väntar men du ska ändå vara uppmärksam på den som rider. Du kan också lära dig en hel del på att lyssna och titta på den som gör en övning.

* När du är klar med träningspasset och vill klä på din häst täcke och dig själv ytterkläderna så se till att du inte är i vägen, stå inte vid kortsidorna/läktare, spåret behövs för att rida på, utan gå hellre in i mitten av stora volten som ofta är en bra plats där man inte är i vägen. Det är lätt att glömma dom som är kvar att rida när man själv är klar.

* Och som vanligt, fråga gärna om du undrar något eller inte förstod något under träningen. KOM IHÅG ATT HA KUL!!!! Ibland går det lite sämre (även för världstjärnor blir det fel ibland) då försöker vi rätta till det, det kanske inte känns 100% just den här träningen men då jobbar man vidare hemma så blir det bra till nästa gång. Tänk positivt och fokusera på det som ändå var bra, även små detaljer, många bra saker blir en bra helhet. Om något gått dåligt, konstatera att det inte var bra, tänk vad som ska bli bättre och hur det ska bli bättre, sen släpper man det i tanken och tänker på det som är bra!


♦Vi ska inte bli förvånade om hästarna får lite ont ibland, även om vi gör vad vi kan med rätt ridning på bra underlag och i takt och balans. Med tanke på att det är flera hundra kg som ska tryckas upp i luften över hindren och flera tons tryck som landar efter.

En idrottsman på elitnivå borde ju träna sig på rätt sätt men även dom får ju lite ont och småskador då och då.

Så vi borde bli mer förvånade att hästarna håller i stället.

Var noga med att känna av din häst. Känns det inte som det brukar kanske hästen ska vila eller kollas upp, även om favorittävlingen är i helgen.

♦ “Den förblindade lusten får inte styra över det sunda förnuftet”

____________________

♦Tänk på att jobba med dig själv och inte bara med hästen. En häst kan inte bli bättre än vad du själv är, inte i längden i alla fall. Jobba med sitsen, balansen, koordinationen så får du en stadig, stilla sits och kan ge tydliga hjälper till hästen. En ostadig sits ger för många otydliga signaler och hästen får svårt att förstå.

Vad gäller hästen så jobba med grunderna: start, stopp, öka, minska, svänga, flytta undan. Detta räcker långt men se till att göra det bra!

Hitta ett system/ha en plan som fungerar för dig och din häst. Är det okomplicerat fungerar det på de flesta hästar.

____________________

♦ “Det mest komplicerade med ridning och hoppning är att göra det okomplicerat”

____________________

* Tänk på att det ska finnas ordentligt med plats mellan mungipan (bettet) och nosgrimman. Väldigt ofta sitter nosgrimman för lågt vilket gör att mungipan kommer i kläm mellan bett och nosgrimma när man håller i tygeln. Att ha nosgrimman en ” fingerbredd” under benet på huvudets sida är ofta lagom. Blir det ändå för lite plats finns alternativa nosgrimmor, tex remontgrimma (som inte får sitta för lågt så den hindrar andningen) eller pullarnosgrimma (”kryssgrimma”, som kan ev trycka på benen på huvudets sidor. Kolla det!)

Pullargrimman är att föredra när man använder ett Gag-bett, då det behövs ännu mera plats mellan bett och nosgrimma, eftersom Gag-bettet löper på sidostyckena.

Tänk också på att inte dra åt nosgrimmorna, 2 fingrar mellan nosrygg och läder gäller fortfarande. Jag brukar tänka att om nosgrimman är så hårt åtdragen att hästen inte kan röra något på käkarna får du även en stum mun. Men om hästen kan röra lite på käkarna, blir mer avslappnad, så får du en mer rörlig och mjuk mun på hästen.

____________________

*Använder du ett bett med kedja, tex Pelhambett, kan ibland mungipan komma i kläm mellan bett och kedja. Om bettet är “lite för långt” blir det inte så men för att undvika ett för långt bett men ändå inte få mungipan i kläm kan man trä kedjan genom bettringen.

Från hästens högra sida trä kedjan utifrån och in genom bettringen. På den vänstra sidan där du ska fästa så trä kedjan inifrån bettringen och ut och fäst kedjan i kroken, på utsidan av bettet.

____________________

* Det är lätt att dra sadelgjordar för hårt, särskilt gjordar med resår och speciellt när resåren börjar bli gammal och uttöjd.

Gjorden ska sitta väl spänd om hästens mage men inte  HÅRT. Är resåren för uttöjd blir det lätt att man drar för mycket. Lämna in gjorden till en Sadelmakare så byter dom resår.

Jag har vid flera tillfällen under träningar sett hästar som haft “kolik-symptom”, oroliga, svettats, skrapat. Alla dom gångerna har vi lossat på en alldeles för hårt åtdragen sadelgjord och hästen har blivit som vanligt igen.



Mycket bra läsning tycker jag själv!! Mycket av detta vet man egentligen redan men man är aldrig fullärd och man kan aldrig repetera något för många gånger :D


Erik och hans gamla nu avlidna stjärna Passepartout..

Kram Madde
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0