Hur får man bra lektionshästar?

Publicerat: 2012-02-18 Kl: 13:38:14 | I kategori: Allmänt

Hejsan,
Med tanke på en fråga som kom på mitt inlägg hur ofta vi rider och utbildar våra lektionshästar tänkte jag mig att börja med ett inlägg hur vi gör här på Ekelund.
Jag har personligen misslyckats med vissa hästar i början och tycker nu att jag har koll på ett bra system.
Man får inte bra lektionshästar utan de blir som man förtjänar.

Alla hästar passar ej att gå på ridskola men en sak har jag lärt mig under alla år och det är det att de hästar som man är tveksam till att gå på ridskola för att de är för pigga och känsliga blir oftast de bästa men det krävs tålamod och långsiktig planering.
Ett exempel Uranos: Han var innan sin "anställning" på ridskolan min privata häst som jag utbildade upp tom LA i dressyr. Tidigt insåg vi att han ej skulle räcka till för de största klasserna och han påbörjade då sin inskolning på ridskolan. Trots att han då var väl skolad för sin ålder fick han första terminen ej gå ens varje dag på ridskolan.  (Tex 2-3 pass/vecka).De grupper han gick med i var det alltid samma ryttare som fick rida honom. Vilket betyder att trots att man går på ridskolan så slipper hästen i början alltför många olika ryttare på en och samma vecka. 
Fast  han var i god kondition när han började på ridskolan så fick han ej gå mer en ett pass per dag det första året.
Han var ju ändå ung och hästar måste få tid att vänja sig vid det arbete som de förväntas att göra. Hela tiden så reds han under denna inskolningsperiod då även av personal.
Idag är han den perfekta skolhästen alla kan rida på honom. Nybörjare-avancerade ung som gammal. Madde har ju i sin barn grupp på måndagar de är väl i 8-10 års ålder och han galopperar snällt runt med dem.

Nu när han sedan länge är inskolad på ridskolan så fortsätter ju vi (mesta fall jag själv) att rida igenom och att även vidarutbilda honom. Jag startade honom ett par ggr som unghäst i LC+LB. Men återupptog tävlandet här under hösten då jag förnärvarande haft lite dåligt med egna tävlingshästar. Sista starten blev en regional LA med placering!
Jag hoppas att jag kommer ha tid att ta ut honom på lite tävlingar under våren och målet är MSVC:1 + 2.


Här är en bild när Sofia rider honom på hoppmeetinget här hemma tror att han var 5 år då.

Uranos är uppfödd här på gården pappa är Troll 660 som var vår egna avelshingst här på gården. Mamma var Trischa som har stammen: Curacao xx- Iliad- Ural hon var nästan svart och ägdes av Lena Lööw som då bodde i Mariefred och tävlades framförallt i hoppning.
Trischa fick många föl ett innan hon kom hit och sedan en hel hög här:
Agrippina e: Anart (samma hingst som är pappa till Arro Bell)
Afrodite : Troll
Niobe : Troll
Pallas Athena: Troll
Elektra : Epson
Nike: Happy Day
Gaia:Troll
Totalt fick hon 9 föl. Uranos blev det sista fölet.

Ja det får räcka för idag återkommer igen i samma ämne om lektionshäst
Ann
Kommentarer
Postat av: Emilia H

Fina Uranos :) Var helt klart min favorit på ridskolan.

2012-02-19 @ 11:36:43
URL: http://soautomatic.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0