På ett ögonblick kan livet förändras för alltid

Publicerat: 2011-07-18 Kl: 19:00:54 | I kategori: Allmänt

Det händer så snabbt, det bara blixtrar till. En sekund då fokus ligger på något annat än hästen/hästarna i din närhet.. Det är så otroligt lätt hänt, jag kan säga att bara för min egen del så har man bara haft enorm tur vid väldigt många tillfällen - tillfällen som inte ens kan räknas på mina båda händer.

Alla har tyvärr inte den turen.

Det kan hända den mest erfarna precis som den oerfarna. Den erfarna känner sina hästar och sin omgivning, tänker på annat, gör samma sak varje dag och känner sig säker på hästarna. Dessa fantastiska djur är dock flyktdjur och tänker inte innan de handlar.
Den oerfarne har inte lärt sig att hantera hästen korrekt ännu, kanske till och med är lite rädd för dem - vilket såklart ger dem övertaget i ett spänt läge. Hursomhelst så händer en olycka så enormt snabbt och när det väl händer hinner man inte tänka..

Som vanligt pratar jag ju iprincip dagligen med min bäste vän som bor på tok för långt bort.. Gårdagens samtal ger mig rysningar och det är något jag tänker på hela tiden jag är i hästarnas närhet. Hon berättade om en hästskötare till en familj de känner som i helgen blev mycket illa sparkad i huvudet då hon släppte ut en häst i hagen.
Finns ännu ingen information ute på tidningenridsportshemsida eller liknande, det vi vet är att hon fick föras i helikopter till Göteborg där hon (om hon nu klarat sig så här långt) hålls nedsövd. Tjejen är i ca 19 årsåldern och jag kan aldrig ens föreställa mig hur fruktansvärt det måste vara.


Man blir lätt hemmablind och för säker på hästarna, idag har jag verkligen tänkt extra mycket på detta och var noga med hjälmen på då jag "bara" skulle longera Navange några få varv på stallplanen. Hjälmen är en så otroligt lätt sak att sätta på sig som säkerhetsåtgärd - men hur många har den på sig då de hanterar sin häst??
Hur gör ni?
Själv har jag den då jag rider (vilket det fortfarande är många som inte gör) samt om jag ska leda hästar jag vet är stökiga som unghästar osv..
Hur lätt är det inte att bli sparkad då du borstar din häst i boxen eller då du leder den? Vilka är noggrana och ALLTID binder upp sin häst vid hantering?? Också ett väldigt enkelt sätt att göra situationen med hästen säkrare.

Hmm ja.. Detta är något jag skulle kunna skriva en hel novell om men ni läsare får gärna besvara mina frågor ovan och kanske ni har ett eget "nära döden/kunde hänt" ögonblick i ert hästliv..

- En dag vänder turen -


Bild ifrån Google

Åter till dagens händelser.. Rangun fick börja min dag med en härlig ridtur, planen var runt sjön då det regnat en del och då blir grusvägen inte lika hård men det blev en längre tur då Rangun inte ville gå den korta vägen hem.. Min lilla prins - han älskar verkligen att gå ut i naturen :)

Sedan fick Rocco sig ett ordentligt dressyrpass med mammas hjälp :) Tur att jag har en så duktig och bra mamma!!

Elton och Navange fick komma in och vila lite på em. Elton är fet som en julgris! Navange har verkligen "biffat" på sig och börjar verkligen bli riktigt snygg. Longerade honom på stallplanen och även mamma tittade på honom och vi är överens om att han är nog inte halt i ngt ben iaf utan som han rör sig msåte det vara ngt med musklerna som är lite ur fas, så det är nog toppen att vi ska till Monica på Hästrehab i Kolbäck på tisdag med honom för en riktig genomgång. Hon gjorde ju verkligen underverk med Ronjah så vi hoppas på det bästa!

Nu har jag alldeles nyss beställt mig en NY HJÄLM!!  Äntligen :) Hoppas den hinner komma innan nästa tävling..

Kram Madde

Kommentarer
Postat av: Emilia

Det finns en hästblogg jag läser, i juni hade hon sin häst uppbunden i boxen. Och innan hon skulle gå in till honom satte hon på sig hjälmen och västen utan att riktigt veta varför för jag tror inte hon alltid har det då hon känner sin häst väldigt bra. Men som jag förstod det fick han panik av något, och rev ner hela väggen och sprang över henne, med väggen (!!!). Hade hon inte varit skyddad hade hon säkert dött och hästen fick de avliva efteråt... Så tragiskt. Jag själv är jättedålig på att ha väst och hjälm när jag gör i ordning, åtminstone på sommaren. Blir svettig innan jag ens kommit upp på hästryggen... Borde bli bättre på det och det tänker jag på varje gång jag gör i ordning medryttarhästen, men som du skrev litar man ju på hästen om man känner den, även fast de är flyktdjur osv. Sen så känns det tryggare då han åtminstone inte kommer få panik och fastna, då det är såna där panikhakar han har i grimman.

2011-07-18 @ 20:25:05
URL: http://soautomatic.blogg.se/
Postat av: Christina

i know for a fact att våran allas Rolf-Göran börjat använda hjälm dagligen när han rider....hänt på tok för många olyckor i deras stall där folk ridit utan hjälm!! Det är en självklarhet för oss vanliga människor...men proffsen slarvar, tycker det är härligt att höra att även dom kommer till insikt!

btw, jag har berättat om den lilla tyska killen va?

2011-07-18 @ 22:05:13
Postat av: Anonym

Min förra ponny var den lugnaste och tryggaste häst jag någonsin känt. Trots detta hade jag honom aldrig lös i boxen då jag gjorde i ordning honom då det faktiskt är lika praktiskt att binda fast. Många andra i stallet tog också in honom tillsammans med hans hagkompis men jag gick alltid två rundor istället eftersom det är lätt att bli klämd annars. Det är de små sakerna som en dag kan rädda ens liv.

Att alltid ha hjälm och väst tycker jag däremot är svårt eftersom det blir så varmt. Men det är ju en självklarhet då man sitter på hästryggen/longerar/tömkör.

2011-07-18 @ 22:38:21
Postat av: Lotta

Imorgon 19 juli är en tung dag ivår familj. År 2002 blev min styvfar sparkad så pass illa i huvudet att han avled. Han skulle släppa ut hästarna en morgon ensam och kom aldrig in igen. En av dom 2 hundarna vi hade sprang hem och den andra fann min mamma liggandes vid hans sida.

Det regnade väldigt mycket den morgonen minns jag som igår trots att det gått 9 år. Vi funderade länge på vad som hade hänt och förstog inte varför. Det var visserligen en ny ponny min syster hade haft i 3 v men han verkade lugn och snäll. Livet kan vända fort och man ska aldrig känna sig för säker.

2011-07-19 @ 00:15:11
URL: http://www.stallvasterbo.com
Postat av: madde

Tack för alla kommentarer och jag känner verkligen med de som varit med om/ i närheten av en olycka.. Man glömmer så lätt bort hur mycket kraft dessa djur besitter.



Christina - du har inte berättat om nån liten kille??



Kram Madde

2011-07-19 @ 06:31:35
URL: http://holmqviststuteri.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0