Då var det dags igen?!

Publicerat: 2010-05-30 Kl: 20:27:17 | I kategori: Allmänt

Mamma har ju sagt att vi inte ska betäcka nått sto igen utan att det nu får vara nog för några år.. men hon tycker att det är så kul! Ja det tycker väl vi alla men ekonomiskt sett är det inte bra att föda upp hästar.. Kostar massor att betäcka och sen ska man föda stoet 11månader och sen både föl och sto, får man sen som vi fick i år ett föl med lite krokiga ben vid födseln så blir det MYCKET extra jobb då vi lindar i det här fallet båda bakbenen med tidningspapper och silvertejp för att benen ska räta upp sig varje dag innan vi släpper ut fölet.. Sen tar vi av det igen när hon kommer in. Så det är alltså mycket krävande både ekonimiskt och arbetsmässigt, och har man otur så kastar stoet eller att fölet dör under eller efter födsel. De kan även ha medfödda fel som gör att man måste avliva dem och att ha ett skadat föl kräver ofta mer jobb än en vuxen häst då de ej är så tama utan man måste vara flera stycken som hjälps åt.

Nedan kommer utdrag ur en artikel i tidningen Ridsport för några nummer sedan:

Dyrt föda upp hästar

Få kan leva på uppfödning av hästar. Enligt en uträkning som tidningen Ridsport gjort blir det ofta rena svältlönen kvar vid försäljning av ett halvblodsföl.

Tidningen fann att normalpriset på ett halvblodsföl är 40 000 kronor plus moms.

En någorlunda rimlig kalkyl visar att det kostar omkring 37 000 kronor exklusive moms att ta fram fölet. Räknar man med 130 timmars jobb med tillsyn, fölvaka och resor blir timlönen 22 kronor.

Ska registreringskostnad plus anskaffningskostnad och avskrivning för stoet tas med går affären back.

Jag vet dessutom att det är många som reagerat på denna artikel och menar att det är väldigt lågt räknat!! Glädjeräkning kallar de det..

Sen beror det också mycket på var man har sitt sto uppstallat samt vilken hingst man väljer.. Att ha ett sto stående på en så pass stor anläggning som vår blir väldigt dyrt - vi måste ju se till vad vi istället skulle kunna få in genom att ha en inackordering i boxen t ex.. Hingstarna kostar också och speciellt om man vill ha någon riktigt bra och känd hingst. Jag har för mig att jag läste att dressyrkungen Totilas kostar det minst 50 000 att "betäcka" med, nu var det också så att det var även bara vissa utvalda ston som fick chansen till just denna hingst.

Moorlands Totilas

Kommentar om uppfödning av hästar tagen ifrån en artikel på nätet:

-Ett vanligt pris för en fyraåring är 75 000 och då går du plus minus noll. Man får aldrig betalt för sin tid utan bara för sina omkostnader, säger Marianne Hedberg, uppfödare, till DN.


Mamma verkar nu alltså sugen på att betäcka Gaia igen, inget bestämt ännu, och hon vill då hitta en högrest hingst eftersom Gaia är överbyggd bak.. Vart rekomenderad hingsten JJ Rayban av en god vän och uppfödare..





f. 2006, 169 cm, exteriör 41 p.
AB-premierad 2010.
Bästa 3-åriga gångartshingst 2009.
Bruksprovssegrare dressyr 2010.





JJ RayBan blev bästa 3-åriga gångartshingst 2009 och blev Bruksprovssegrare dressyr 2010. Han är en högställd, ädel och långlinjerad hingst med uttrycksfullt huvud, lång, välformad hals, liggande bog och långt välmusklat kors, 9 på typ. Omdöme gångarter: skritten är ren, taktmässig, avspänd och energisk. Traven är energisk, välbalanserad, med god bakbens-aktivitet. Galoppen är ren, energisk, lätt, bärig och välbalanserad. Omdöme från testryttare: ”Fantastisk häst, superbalanserad, i uppförs-backe, härligt framparti, fin mun. Alltid öronen framåt – Alltid avspänd.” Betyg 9,5 – 9,0.
Fadern Rascalino (e. Rotspon) representerar Rubinstein-linjen i tysk avel. Rascalino blev bruksprovsvinnare 2004 med rekordhöga 153 i dressyrindex och tog en 4:e plats i Unghäst-VM i dressyr för 6-åringar 2007. JJ RayBan tillhör Rascalino´s första fölårgång. Modern Lorena har Londonderry kombinerat med Weltmeyer i stamtavlan och det finns utan avbrott 8 generationer med statspremieston i JJ RayBan´s mödernelinje. JJ RayBan är även godkänd i Hannover, Tyskland, där han blev ”Prämienhengst” 2008 och gick 30-dagarsprovet 2009, samt i Norge, där han blev bästa 3-åring i Norsk Varmblod 2009. Dessutom godkänd i Danmark 2010.









Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0