Lukas o Lady Mikaela

Publicerat: 2011-09-29 Kl: 22:53:18 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Hejsan,

Länge sedan jag skrev i bloggen men då det kom upp ett inlägg om gamla godingar så tänkte jag berätta vad som hände med dem.
Lukas kom till vår ridskola då en annan privat ridskola utanför Strängnäs lade ner sin verksamhet. Jessica då Siikanen nu Knoester köpte honom till sin lillasyster som för övrigt bor kvar i Mariefred men själv bor Jessica i Karlskrona hoppas det nu blir rätt stad annars får jag däng av Jessica en dag kommer vi o hälsar på lovar!
Lukas var en mkt speciell herre korsning fjording/shetland barnen blev duktiga att driva med sätet annars bestämda han själv. 
När han blev äldre flyttade han hem till Ylva Ahlenius en mycket omtyckt instruktör här på ridskolan som nu driver egen hästverksamhet mellan Nykvarn och Södertälje. Där reds han av hennes barn fram tills dess han fick vandra vidare till de evigt gröna ängarna.
Lady Mikaela som för övrigt var en mkt fin renrasig New Forest ponny stannade kvar hos oss livet ut. Många barn har lärt sig rida på dessa fina ponnyer. Tror att Madde säkert har svar på exakt årtal.
Mikaela levde sin första del av livet som avelssto och kom till oss när hon var äldre köpte henne tillsammans med Fajans som var en mycket fin New Forestponny med mycket attityd. Väl mycket för att arbeta på ridskolan så han köpte Charlotte som nu har sin nästa häst Jacqueline hos oss.
Tyvärr lever ej heller Fajans då han förolyckades här på gården.
Sedan den dagen har vi aldrig haft hästhagar som direkt gränsar till varandra utan ett antal meter emellan.
Bonzo gick i ena hagen o Fajans i den andra de blev osams över staketet och Fajans skar av senorna i ett framben.
Tyvärr är det nog så med hästar och hästhållning eller allt man gör kanske att man lär sig den hårda vägen. Vet att en del har hagar så som vi hade förut men skulle själv aldrig våga ha mina hästar så längre.
Kan det hända en gång så kan det hända igen.
Hoppas att Madde kan få fram några fina bilder på ponnyerna.

Godnatt
Ann

Då var det avklarat!

Publicerat: 2011-09-29 Kl: 22:21:22 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Vet inte riktigt vad jag ska skriva eller var jag ska börja men enligt mamma ska så jag iaf vara nöjd med dagens prestation i debuten - MEN man vill ju alltid liiite mer :/ "Clear Round" enligt Siv som tittade när jag red, mamma filmade ju så då blir det lite svårare att se.
Fick tyvärr ett par regäla missar i galoppen, bland annat ett byte som inte blev korrekt då jag tappade honom och han bröt av vilket domarna gav oss 1,2 och 3 för.. Detta drar ju ned många procent i jämnförelse med en 6:a eller 7:a.. Nu blev slutprocenten 56,842 och jag blev iaf inte sist :P haha Målet var ju att rida på 60% iaf vilket vi nog legat på om vi inte haft de där missarna som kostade så många poäng.

Det blev tyvärr inga bilder tagna så jag tar en gammal istället..

För övrigt galet fin annläggning på Segersta!! Där skulle jag lätt kunna bo :)
Hittade lite pics på google.. Detta tjusiga hus låg precis på kortsidan av utebanan där tävlingen också hölls idag.
Ridhuset utifrån, det var kanonfint på insidan men hittade tyvärr ingen bild på det..
Skulle inte kalla det kafeteria men den användes ju som det idag :P detta är en del av "loungen" hmm stavas det så? på ovanvåningen i ridhusets kortända.


Innan vi for på tävling hann jag även med att rida Milleman samt Elton. Jag har faktiskt inte ridit Mille sedan MsvC:2 hos Gripen tidigt i våras :P Han var iaf riktigt fin och det hade nog varken jag eller Fia förväntat oss då hon påstår att hon tycker han är lite kärv och svår för tillfället. Jättefin iaf och Elton fick ett ganska lätt pass med mycket övergångar.


Jag och Mille vid tävling 2010..

Kram Madde

Vikten av träning

Publicerat: 2011-09-28 Kl: 21:57:23 | I kategori: Allmänt | 7 kommentarer

Jaha då tänkte jag nog ändå försöka mig på ett litet "träningsinlägg"
Jag hade ju i "Dagens fråga" tidigare i veckan frågan hur ofta ni tränar för instruktör för att se hur ofta ni läsare tränar.

Självklart vill vi väl alla träna för någon så mycket som möjligt (HOPPAS JAG?) och för de flesta handlar det mycket om pengar då det faktiskt kostar att träna - något som kan vara bra att vara medveten om om man har häst och har tänkt utvecklas som ryttare och även förbättra sin häst - INGEN kan träna på egen hand och som jag brukar säga så är de de på den högsta nivån som tar mest hjälp för de har kommit så långt att de förstått och inser vikten av hjälp ifrån någon på marken..

För det är väl ingen som tror på fullaste allvar att t.ex Rolf-Göran Bengtsson rider runt på egen hand bara för att han är rankad som en av de absolut bästa i världen?
Det är bara att titta på mina sex veckor i tyskland för två år sedan där Hans Rueben satt hela dagarna lång i rihuset och tittade på beridarna och elver.

För övrigt så är ju tyskland ett väldigt bra exempel på träning då de i stallet jag jobbade red lektoner runt 3ggr i veckan - men så är tyskland en stor dressyr och tävlingsnation. Finns en anldening till att de har så många bra ryttare och så bra hästar på den absolut högsta nivån. De avlar t.ex inte bara för avlandets skull dvs bara för att man har ett "gulligt" sto betyder det inte att man måste betäcka. I sverige avlar folk till höger och vänster utan att tänka på vad som ska bli av det som kommer ut.. Vilket ger många "dåliga" hästar.

Unghästar ska ridas och utbildas av rutinerade ryttare (sedan kan man ju dividera hur länge som helst om vad som ska anses som rutinerad ryttare - vilket inte var syftet med detta inlägget)
Med unghäst menar jag iprincip alla hästar under sju år.


"Jag vill ha en unghäst som jag kan utvecklas tillsammans med"
Ovanstående fras är något man hör alltför ofta bland hästfolk och jag blir lika förundrad och "rädd" varje gång jag hör det. Det fungerar inte så!! och ska man nu ändå prompt köpa en unghäst fast man inte är kunnig nog får man då vara beredd på att lägga pengar och tid på mycket träning för tränare eller att lämna hästen på utbildning hos någon.
Annars får man en häst som antingen kan bli farlig eller så blir det aldrig mer än en "medelmåtta".. Man ser så ofta fina hästar som det aldrig blir något med pga okunskap - SÅ det finns gott om vädligt fina hästar i vårt avlånga land, men tyvärr i "fel händer"..

Vad gäller själva träningsbiten nu så anser jag själv att man behöver hjälp minst en gång i veckan, dette beror väldigt mycket på var man är i sin och hästens utbildning också. För att ge ett ex så skulle jag aldrig vara där jag är idag med Rocco om jag inte fått så mycket hjälp av mamma dagligen.

Många är vi som inte har råd att träna ofta och då gäller det att verkligen ta till vara på och vara uppmärksam vid de träningspass man har för att kunna använda sig av det då man rider själv. Något som är mycket bra är ju att ha en familjemedlem, pojkvän eller kompis som kan följa med på träningen och se och lyssna för att sedan kunna komma med lite tips osv vi den dagliga träningen sedan. Man måste inte vara proffs för att kunna se om tex ryttaren sitter snett, har för bred handställning osv..


En gräslig bild med mig på Aminov vid en dressyrtävling för typ "300år" sedan. Ser ni hur fruktansvärt snett jag sitter?? Detta var något som hände när jag var i 13-14årsåldern och fick slita mycket med för att komma till rätta med, jag är medveten om att jag än idag kan sitta snett på hästryggen :/

För ett tag sedan hittade jag min lilla "ridbok" där jag 2003-2004 fyllde i vilka hästar jag red varje dag - något som är superkul att titta i  nu :) Här får ni ett litet smakprov..


The book! :)

Första anteckningen.. Kanske ska skriva lite om hästarna:
Moonbeam var en kanonfin dressyrponny jag fick rida åt Lillemor Walde
Uranos var ju där bara tre år..
Anirco var mammas första "riktiga" dressyrhäst som jag tre år senare kvalade till JSM
Gumman var en av våra ridskolehästar drygt 150cm appalosakorsning

Athena var en egen uppfödning som där borde varit ca 5år och "K:et" efter hoppningen står för att det var hoppträning för Kina (Katarina Hedman fd. Marke)
Gaia var väl då fyra år gissar jag på

Själv borde jag väl varit typ 15år 2003 :)


Många hästar per dag blev det - här gick jag väl i nian eller åttan - matte är inte min starka sida. jag gick inte ut skolan med toppbetyg men jag var godkänd i alla ämnen hade ca 5 VG och två MVG.
Vad gäller hästarna på denna bilden så är "Gent" vår ridskoleponny nu
Kalypso minns ni väl - ridskolehäst vi sålde för snart 1 år sedan
"G:et" betyder Gunilla träning
"A:et" betyder Ann - alltså MAMMA!
Helios är ju min gamla stjärna
Robin var en ridskolehäst vi hade


Gentis är Lidens Gentleman en kanonfin dressyrponny jag fick låna av Fam. Blom

Aramis var halvbror till vår fina Athos och var omtyck av många och speciellt mig, jag hade med honom på minridinstruktörskurs i tre veckor på Strömsholm 2007
Afrodite var också en egen uppfödning hmm född 97 om jag minns rätt blev bland anant BIS på fölmönstringen
"M:et" betyder "Maggan" Margareta Blom - programridning

Detta är också från 2004

På några av bilderna är det = tecken med en siffra vilket är antalet ridpass jag gjort under mån-sön.

Vad jag vill visa med detta är att det krävs otroligt många timmar i sadeln och att man verkligen har VILJAN..

Som hoppryttaren Peder Fredricsson sa:
" Varje val du gör - varje dag - ska leda till ditt mål"


Är ditt mål tex att en dag rida GP (hoppning eller dressyr) ska detta synas på alla dina val.Har du tex en träning inbokad men så dyker det upp något annat typ bio/fest/ osv så ska valet vara självklart - TRÄNINGEN.
De dagar du är ledig ifrån skolan/arbetet - vilka val gör du då för att nå ditt mål?
Tar du sovmorgon? Låter hästen vila? Du har ju hela dagen på dig att rida och umgås med hästen, du kan till och med rida två pass..

Ett annat mycket bra "träningstips" är att TITTA PÅ SÅ MYCKET RIDNING DU KAN!
Man lär sig extremt mycket av att se andra rida och att lyssna på när folk tränar/rider lektion, OCH det måste inte vara ett ekipage på hög nivå - man kan få ut mycket av att se även mer orutinerade ryttare och hästar för att få tips ideer osv..

Nu orkar jag inte knappa på tangenterna mer!
Hoppas detta kan vara läsvärt - kom gärna med kommentarer eller frågor om något verkar oklart :)

Kram Madde

Nu är det bara timmar kvar..

Publicerat: 2011-09-28 Kl: 20:32:42 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Tills vi gjort vår debut i FEI's Prix St:George, jag och lillprinsen Rangun.. Hmm är inte nervös men känns ändå på nått vis..


Katrineholm i vintras..
Jag ska ju även få rida med hatt och frack igen - vilket jag inte gjort på flera år!! Skulle provat fracken för jag tror den behöver sys in men men..

Programirdningen gick ganska bra med Ragun, serierna blev kanon och högerpiruetten fick vi också ordning på riktigt bra. Det svåra är travdelen :/ Måste tänka lite "passagetrav" för jag FÅR INTE rida på honom för mycket då blir han hastig och fåt lätt taktmissar i skolor och längningar..

Red även LB:2 på Rocco, då jag ridit fram och kom till galoppen insåg jag att det nog ändå var dags att länga läderna ett hål. Jag har ju haft dem "lite för korta" pga att han är så ung och spinkig - obalanserad /eller jag blir obalanserad. Nu har jag dock kommit framåt så pass i galoppen att jag känner att jag behöver lite längre läder för att hålla igång honom i galoppen där han lätt bryter av då det blir jobbigt.
Kände direkt att det blev lättare med galoppen - däremot blev det svårare med balansen i traven :/ Något som dock snabbt ändrades då jag hade ridit en stund och kom igång i programet! Vilken känsla och som jag faktiskt kunde RIDA :D!! Men som sagt: Han är den finaste men också den absolut svåraste hästen jag någonsin suttit på!!

Hämtade aldrig protokollen så ni får veta poängen imorgon :P

ROCCAN!!!

Idag på morgonen red jag våra "småbebisar" först ut var Poseidon som gick som spjutet i ridhuset - vilken fin häst! Har ju ärligt haft ett ganska stort motstånd angående den hästen väldigt länge men det börjar verkligen ändras.. han är mycket stadig och har verkligen börjat hitta sin egna balans :)

Demeter var också fin, över förväntan faktiskt, hade förberett mig på lite jobb med högervarvet där hon tränger bogen inåt men hon gick överlag väldigt bra och jag avslutade med att rida igenom LB:2 programet vilket även det flöt på :)


Demeter vid ett regnigt hoppass i sommras..

Kram Madde

Debut på torsdag

Publicerat: 2011-09-27 Kl: 22:47:04 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Här kommer de preliminära startlistorna inför min och Ranguns georgedebut i Segersta på torsdag!
Segersta SR 2011-09-29
EQUIPE datasystem: Senaste startlista 2011-09-27 kl. 08:45
Klass 2 - Dressyr FEI Prix S:t Georges
Klass 1 - Dressyr Intermédiaire I B

Klass 2 - Dressyr FEI Prix S:t Georges Preliminär
18 anmälda
Överdomare: Lena Svensson
Tävlingsledare: Maria Attvik
Domare H: Lena Svensson
Domare C: AnnaBritta Olden
Domare M: Eva Brink
StartnrRyttareHäst
StarttidUppfödareHärstamningHästnr
1 Emelie Eklund Merlin
14:00 Segersta SR Cortus - Magini 14
2 Jennifer Andersson Zorino
14:08 Arboga RS Maraton - Strong Statement xx 2
3 Camilla Ivarsson Tubular Bells
14:16 Segersta SR Mondriaan - Widor 28
4 Anneli Morberg Top Secret
14:24 Strömsholms RSF Lucky One - Stanford 39
5 Sara Lord Nobel
14:32 Djursholms RK Napoleon - Strauss 37
6 Isabelle Lowther Gonzalo
14:40 Waxholms FRK Guinness - Kennedy Road xx 38
7 Ann Holmqvist Arro Bell
14:48 Mariefreds RK Anart - Stove Friend xx 23
8 Mads Hendeliowitz Hit Master
14:56 Segersta SR Diamond Hit - Sandro Hit 19
9 Ilona Claesson Schwarzgold
15:04 Wallstanäs RF Stakkato - Julio Marine 9
10 Gunilla Byström She´s a Lady
15:27 Enköpings RK Sandro Hit - Rohdiamant 7
11 Jeanna Högberg Fidelio
15:35 Segersta SR Fener Graf - Gletscher 27
12 Lamina Boltjes MidiMix
15:43 Kärsgatans RS Midt-West Ibi-Light - Ciceron 3
13 Emma Byström Don Q
15:51 Enköpings RK Don Primero - Matador II 5
14 Madeleine Holmqvist Rangun
15:59 Mariefreds RK Rosentänzer - Panchero x 24
15 Mads Hendeliowitz Jimmie Choo Seq
16:07 Segersta SR Sandro Hit - Don Schufro 22
16 Elena Garcia-Peterson Casino
16:15 Sjövillans RK Pomme Royal - Bayard 16
17 Anna Hedbys Sinorea
16:23 Hogsta DR Larix - Indiaan 18
18 Jeanna Högberg Darcia
16:31 Segersta SR Danone - Don Schufro 26
till toppen

Klass 1 - Dressyr Intermédiaire I B Preliminär
6 anmälda
Överdomare: Lena Svensson
Tävlingsledare: Maria Attvik
Domare H: Lena Svensson
Domare C: AnnaBritta Olden
Domare M: Eva Brink
StartnrRyttareHäst
StarttidUppfödareHärstamningHästnr
1 Linda Söderberg Marshall ALB
17:20 Hogsta DR Mago xx - My Sherif 50
2 Peter Lilja Lucky Boy
17:28 Hogsta DR Lucky Light - Dammen 35
3 Ylva Odelberg Champion
17:36 Björklinge RF Solos Carex - Bartok 41
4 Cecilia Alpe Rivaldo
17:44 Djurgårdens RK Rouletto - Prince Thatch xx 1
5 Amanda Eklund Germanicus
17:52 Segersta SR Gauguin de Lully - Grandsudan F 13
6 Jeanna Högberg Kataleis Vilja
18:00 Segersta SR Cortez - Libretto 25


Kram Madde

"Stolpskott!"

Publicerat: 2011-09-27 Kl: 21:41:10 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Ja ibland undrar jag vad jag egentligen håller på med när jag rider - hoppar. Hoppträning idag på em/kväll för vår duktiga B-tränare i hoppning Erik Berggren.. Till att börja med kör vi lite bakgrundsfakta på Erik tycker jag!

Erik och Passepartout (Google)
Har tävlat den godkända hingsten Passepartout 832 i svår hoppning, SM-finaler, tillhört landslaget, deltagit i åtta Samsung Nations Cup i Europa, Falsterbo Grand Prix 2000.

Erik har även tävlat i dressyr upp till Intermediere på den godkända hingsten Tabbac. Som Young rider visade Erik sin mångfald som ryttare genom att rida sin första stora häst Gilbert i MSV hoppning, DM-seger i fälttävlan och MSV-dressyr.

Har arbetat på ridskola, varit beridare i Tyskland för både dressyr- och hopphästar, på stuteri som unghästutbildare, utbildat hingstar till bruksprov. På Strömsholm var Erik stallchef, unghästutbildare, hopplärare, lärare i undervisningsmetodik för instruktörer i hoppning, medförfattare till boken ”Strömholmsmetoden”.

Vi är väldigt tacksamma och glada över att Erik kommer och har träningar hos oss och det tog många års "tjatande" av min mor på honom innan det till slut blev av och nu har han haft träningar kontirnuerligt hos oss i många år.

Back to ME! Jag red alltså Demeter på träningen som idag bestod av en bana uppdelad i tre delar med först små lydnadshinder på ca 50cm därefter en bana med "vanliga" hinder och sedan in på lydnadsbanan igen - MYCKET NYTTIGT! Jag anser själv att jag till en början red som en kratta, Demeter är så svår när hon blir het och ligger på, jag faller framåt och blir som stelopererad speciellt i mina armar. Det värsta är att jag är så galet medveten om det själv och ÄNDÅ läter jag det hända.. Bara att kämpa vidare och sista rundan blev verkligen kanon!

Har idag hunnit med att rida fem hästar och mamma kikade på mig och Elton vid morgonens dressyrpass och hon tyckte han var jättefin och nu fått ut steget - det är ju det jag sagt hela tiden "han är en fin häst".. Tror han kommer kunna länga traven riktigt bra när vi fått ordning på lite mer ork/styrka :)

Kram Madde

Full fart i starten av ny vecka!

Publicerat: 2011-09-26 Kl: 21:31:48 | I kategori: Allmänt | 3 kommentarer

Ja då var jag nyss inkommen ifrån stallet, sover på Ekelund idag eftersom vi ikväll haft vår första programridning för lektionsryttarna. Det var jag själv som kom med ideen i sommras och vi har ju hela tiden velat utveckla vår verksamhet åt ett med tävlingsinriktat håll så nu har vi en gång på våren och en gång på hösten programridning samt banhoppning i tävlingslika former. En kväll för varje "riddag". Idag var alltså premiären som gick mycket bra och upplägget just ikväll såg ut som så att mamma skötte framridningen medans jag fick aggera domare och döma alla duktiga ekipage.

Detta är dessutom ett utmärkt tillfälle för mig att träna och utvecklas då jag är intresserad av att utbilda mig till dressyrdomare, där är dock åldersgränsen 25år så jag får vänta ett tag till.

Förhoppningsvis ska vi nu kunna locka fler ryttare att framförallt våga delta i KM och även andra klubbtävlingar.

Att tävla är kul och framförallt väldigt utvecklade för ryttaren. Man måste inte vara jätteduktig eller ha ambitioner att tävla på hög nivå. De flesta tävlingsryttarna är på den "lägsta nivån" alltså att man tävlar lätt klass. I just dressyren är det då LC, LB och LA (där LA faktiskt inte är så himmla lätt)
På bilden ser ni ett "gammalt" ponnyhopplag i div III. Från vänster: Sofia Holmqvist på Samantha (ridskoleponny som nu betar på de evigt gröna ängarna), Angelica Porsin på Nejlika (ridskoleponny som vi sålde i mars 2011), Olivia Eriksson på Benny och Alva Åbrant på Gordgeous Boy "Gordon" som fortfarande finn kvar hos oss på ridskolan.

Idag har jag iaf hunnit med att RIDA massor av fina hästar :D Vi har denna samt nästa vecka extra hjälp i stallet då vi har en praktikant ifrån Öknaskolan. Hon var även hos oss på ridläger tidigare i somras så hon har redan bra koll på hästar och var all utrustning finns osv.
På fm red jag Rangun och Rocco, båda gick bra men speciellt Rangun gjorde många bra saker ut "George-programet"

Efter lunch red jag först "Runt sjön" på Demeter, måste se till att ut och cantra med henne för att få bort den där magen som bara vägrar att minska i omfång.. Imorgon blir det Erikhoppning med henne igen :)
Red även ut en kort sväng på Poseidon, för första gången helt själv - han skötte sig exemplariskt och hade energi för två!

Elton hoppade jag lite småhinder på utebanan vilket gick bra men även han har ju en "klotmage" som inte vill ge med sig, man kan ju inte bara plocka bort fodret :/ och samtidgt vill man ju inte jobba ihjäl en fyraåring som både han och Demeter är..

Jag han även med Ture ett litet dressyrpass på utebanan, måste ju jobba honom lite inför helgens LA:3 på hemmaplan :) Mamma red samtidigt Nisse och var helt "förskräckt"/Förvånad över hur fin  han faktiskt är. Hennes kommentar var "- han är den av våra lektionshästar som är lättast att få att jobba på tygeln korrekt" viliket jag förvisso sa redan förra veckan ;P
Man kan "lägga" honom precis var man vill han bara går och så mjuk och fin, fantastisk häst!

Mina måndagsbarn fick idag rida ut i skogen och på grusvägen, passade på då det verkligen var kanonfint höstväder och det snart är både för mörkt och kallt för att kunna rida ut.

Snart är det vinter igen! Ser man på denna bilden så känns det kanske iof inte så jobbigt men jag avkyr kylan och blasket vintertid och det absolut jobbigaste tycker jag är MÖRKRET. Det går väl ann att det blir mörkt redan på eftermiddagen men på morgonen när man ska upp vill jag att det ska vara ljust ute.. Nån som känner som jag?

Kram Madde

Dagens fråga

Publicerat: 2011-09-26 Kl: 10:00:00 | I kategori: Dagens Fråga | 9 kommentarer

Hur ofta tränar du/rider lektion för instruktör?Tänkte ha ett inlägg med detta som tema senare i veckan :)

Kram Madde

Sådär kul :/

Publicerat: 2011-09-25 Kl: 22:36:38 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Att skära svamp i nästan fyra timmar!!

Allt innan jag körde igång strax efter fem..

Ja det var då läggdags inom kort, imorgon väntar en ny vecka som kommer att avslutas i "halvkaos" känns det som då jag ska starta hela 6 hästar i vår lokala dressyr på söndag :P

Kram Madde

Kilovis med svamp!!

Publicerat: 2011-09-24 Kl: 22:00:15 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Efter hemkomst på Ekelund efter vår 23h kryssning, ja, Anders, mamma och pappa, blev det äntligen lite svampplockning i skogen!! :) Jag fick nog ändå ihop mest svamp och jag och Anders har nog tillsammans plockat drygt en ICA papperskasse tillsammans.. MUMS!! nu står allt på balkongen för rensning av allt får vänta tills imorgon.. Jag plockade gula kantareller, svart trumpetsvamp, taggsvamp och massvis med höstkantareller..

Vi var tillslut tvunga att ge oss innan det blev mörkt och det är fortfarande massvis med svamp kvar i skogen..

Taggsvamp (google)
Gul kantarell (google)
Höstkantarell (google)
Svart trumpetsvamp (google)

Hästarna mina vilar idag och imorgon eftersom det var planen innan 50årfesten blev inställd.

Kram Madde

Helt gaaalet!

Publicerat: 2011-09-22 Kl: 20:55:25 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Var inne på tdb idag för att kika lite på tävlingar framöver och kollade då in Södertäljes lokala dressyr i oktober som jag anmält mig till som reserv, visste inte att det redan var fullt då jag anmälde mig 50min (!) efter att anmälan öppnats.
Klasserna de ska ha är LB:3 och LA:3 - idag var det 77 reserver i LBn och 56 reserver i LAn, detta alltså utöver de 40 stycken som klasserna är maximerade till!!! HELT GALET med andra ord..

Helgens tripp till Jönköping för att fira min mammas morbrors 50års dag blev alldeles nyss inställd då han blivit mycket sjuk med feber osv.. TRIST! Vi hade verkligen sett fram emot denna helgen, träffa släkt och även vara HELT häst och stallfria.. Men vad gör man? Nu funderar vi på en kortkryssning bara familjen men vi får se..

Annars kan man ju alltid stanna hemma och RIDA en hel hög med hästar!! :)

Jag och fina fyraåringen Demeter vid hennes första hopptävling för ett par veckor sedan..

Rocco red jag helt själv idag då mamma var iväg och klippte sig på em. Han var så fin - "to die for!!" Känner mig mycket nöjd speciellt över mig själv då jag själv lyckades rida utan en enda instruktion av min käre mor och han gick som en klocka, eller ja han testade ju självklart men jag hade verkligen bestämt mig redan innan att idag skulle jag RIDA VARJE STEG - något som är ett MÅSTE på honom, annars blir han snabbt uttråkad!

Har ridit ut på några hästar idag och sett massvis med svamp men han inte plocka dessa nu på kvällen som jag tänkt så vi får se om det kanske kan hinnas med imorgon. Jag älskar att plocka svamp men har ju såklart aldrig tid att plocka nuförtiden..

I gårdagens fråga fick jag en del svar och tänkte nu själv försöka svara på vad jag mest behöver i stallet:
- Vid ridning så är jag väldigt beroende av ett par bra ridstövlar, älskar mina vardags stövlar av märket Petrie som jag "snubblade" över i en butik i vintras. Har även ett par Cavallo till vardags men de är inte alls lika bra och ett par storlekar stora speciellt runt vaden - bra att ha med tjocka sockor på vintern dock!
På tävling har jag ett par stövlar av märket Königs som också är super.

Jag anser att stövlarna är väldigt viktiga för ryttarens balans och stadga i skänkeln. Kan för mitt liv inte förstå ryttare som rider i bara skor utan varken chaps eller stövelskaft. Det värsta som jag ändå anser, som ni fom följt bloggen ett tag redan vet, är den förbaskade "gummiridstöveln" som är en kastastrof då det inte är gjorda (enligt min mening) att rida i. De stackars barnen kan överhuvudtaget inte trampa ned sina små hälar för stöveln ta emot runt vristen.
Nu menar jag inte att man ska köpa dyra läderstövlar till barn som växer en storlek per temin utan ett par bra skor och chaps anser jag är det bästa.

Handskar är något jag heller aldrig rider utan men nu var det ju EN sak :/

I stallet är en lite svårare fråga.. Men bra borstar att kunna rengöra skitiga höstleriga hästar med är viktigt - en bra rycktborste för finputtsen också. SAX - avskyr ofriserade hästar!! Jag har en sax jag haft sedan ponnytiden, nu har min lapp fallit bort i sommras tror jag det var men satte en lapp på handtaget när jag var i tonåren fär det stod:
"Maddes PRIVATA - Används endast vid frisering av man/svans på hästen! hehe

Kram Madde

Dagens fråga!!

Publicerat: 2011-09-21 Kl: 20:27:53 | I kategori: Dagens Fråga | 7 kommentarer

Vad skulle du INTE klara dig utan i stallet/vid ridning?

Det lär väl självklart finnas mängder med saker men försök att välja ut EN :)

No more Nejlikan!

Publicerat: 2011-09-21 Kl: 20:18:03 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Hu vilken fullspäckad dag! Pricken över i'et kom då ja äntligen kom hem :/ På vägen stannade jag först till i Mariefred hos Perssons för att hämta ut två regntäcken ifrån DHL sedan vidare i full fart till Bidermans för att hämta ut jodphurs till mamma och Fia, blev ett tre delat bett också - är urless på att hålla på och flytta runt betten då vi saknat bland annat ett 12,5cm bett. Anders fick bestämma att det blev hämtmat och även att vi skull hämta ifrån Nejlikan - en kanonfin lite lyxig nästan pizzeria ca 150m ifrån där vi bor. När jag kommer berättar Anders att det var 30min (!) väntan och ja sa då "-mm troligt det lär ta längre tid"
Mycket riktigt hela 50min senare går vi därifrån, jag är ju såklart galet hungrig och var hunrig redan vid tre på eftermiddagen. Väl hemma öppnar jag pizzakatrongen och inser att det inte är rätt pizza!! Grr åt ändå ungefär halva pizzan men den smakade inte alls speciellt bra, kan sedan tilläga att dessa pizzor kostar betydligt mer än på en vanlig pizzeria :/


Idag har regnet återigen "pissat" ner över oss utan några längre uppehåll. Red Rangun direkt på morgonen och i uppvärmningen kändes det allt annat än bra men sedan föll poletten ner och han gick som tåget haha.. Sjukt fin blev han iaf, formen kom på plats och traven som kan bli lite sådär var verkligen super!
Avslutade ned att rida igenom FEI's Prix St: George då det är debut redan nästa vecka!! mamma kollade och vi ansåg att galoppdelen var klart bäst, jag satte båda serierna - raka fina byten och även halvpiruetterna blev bra :)

Finprinsen..

Ja orkar inte skriva om resten av dagen, den har väl varit ungefär som alla andra dagar egentligen :P

Kram Madde

Kvällsmöte

Publicerat: 2011-09-20 Kl: 21:39:55 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Jaha då var just ett kvällsmöte avslutat, MRK's styrelse, TK samt MaskUS deltog. Vi har framför allt disskuterat tävlingarna för 2012. Får skriva mer om detta vid annat tillfälle för jag måste hinna göra lite justeringar på hemsidan innan det är dags att krypa ner i sängen.

Alla hästar har fått sin dagliga motion/utbildning idag också, så himmla skönt när man har gott om tid på sig att hinna med alla.
Demeter och Poseidon red jag och Fia ut med på morgonen och de skötte sig bra, Demeter var lite tittig men Poseidon klev på så snällt.

Jag har idag också ridit Nibson "Nisse" en kort stund på utebanan innan lektionerna och han var SÅ fin :) Han är ju kanske inte en av de finaste hästarna vi har på ridskolan men han är kanon då han kan gå med alla typer av elever och är superbra med nybörjare. Verkligen superlätt och okomplicerad häst.
Nisse på grönbete..

Mamma hjälpte mig en stund med Rangun, blev fokus på piruettarbetet i galopp vilket fungerade bra. Svårt i början då jag inte ville ha formen så hög som det tydligen skulle vara för att bli bra. Himmla svårt det här med dressyr!! :P

Kram Madde

 

Duktiga dressyrfjantar!!

Publicerat: 2011-09-19 Kl: 20:47:22 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Idag var mina dressyrspecialare väldigt duktiga och ambitiösa på lektionen :) Vi började med galoppjobb, skritt-galopp-skritt övergångar. Sedan övergick vi till att jobba på volterna och att utmed långsidorna "länga" galoppsprången. Egentligen fel ord med länga då man inte alls vill att hästen ska bli lång utan snarare tvärtom fast med större galoppsprång :) Detta är ju något som är mycket svårt, ja inte själa längningen utan UPPTAGNINGEN då hästen lätt lägger sig i ryttarens hand eller bryter av. Såsmåningom fick iaf alla tre till det riktigt bra och fick nog alla en liten "aha-känsla" :)

(google)

Idag har jag bara hunnit med att rida två hästar, visserligen gör det inte så mycket att Demeter inte gick idag heller likaså Elton som jobbat så bra senaste tiden. Jag hade däremot gärna hunnit med Poseidon men det får bli imorgon :)
Rocco fick ut och galoppera runt sjön och vi tycker nog redan att han börjat få lite bättre kondition! Han gjorde ett par klockrena byten i glädjen att få komma ut, något han visat upp så fint tidigare också. Bådar gott inför kommande galoppombyten så fort han blivit tillräckligt stark i sin galopp.

Rangun gick ett dressyrpass i ridhuset och började kanonbra och lagom till min lilla skrittpaus ringde en spekulant på Poseidon vilket jag tror blev ett lite för långt break för sedan blev han inte riktigt lika fin igen efter samtalet..

Nästa vecka kör vi igång med första programridningstillfället också! mer info om detta på hemsidan!!

Kram Madde

OMG - ROFFE!!

Publicerat: 2011-09-18 Kl: 20:04:08 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Fan (ursäkta men det måste skrivas) vad GRYM han är! Vår alldeles egna Rolf-Göran Bengtsson och hans fantastiska Ninja La Silla!!!

EM GULD till SVERIGE!!!

Soovmorgon var det här!

Publicerat: 2011-09-18 Kl: 12:37:52 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Ja jag har inte sovit ända tills nu men bra mycket längre än vad jag brukar..
Fick dock kämpa ngt för att inte gå upp då jag egentligen vaknade tidigare men valde att hålla ögonen slutna och somna om :) kl.10 ringde far och "väckte" mig.. Kan inte minnas senast jag som såå länge..

Igår hade jag varken kraft eller lust att skriva i bloggen och ifredags var jag ju på Ekelund vilket betyder full fart till middag som intogs halv nio (!) på kvällen och sedan stupa i säng..

Lördagen var iaf en mycket effektiv dag, riktigt nöjd med mig själv :) Gick upp kl. 06.00 och satt sedan på första hästen, Rangun, strax efter sju. Jag red ett dressyrpass men valde att prova med ett bridongbett med lösa ringar istället för det med fasta jag ALLTID ridit honom på på kandaret, vet inte om det var en tillfällighet men stor skillnad blev det - får testa flera pass och se. Tycker ju han blivit så trist i munnen och det berodde inte på något fel med tänderna då Tove kollade honom i fredags.

Min "normala" betsling på kandaret..

Efter Rangun så var det Roccos tur och han var kanonfin även han!! Mycket galoppjobb med massor av övergångar för att stärka honom i galoppen som jag just för tillfället ser som det viktigaste och tuffaste jobbet med honom, han orkar inte bära sig helt ännu.
När jag var klar med Rocco räknade jag med att alla andra hästar redan var utsläppta men då jag fick syn på Carina L med Elton på väg mot hagen gick jag efter en snabb tidsräkning i skallen ut och tog honom :) Det fick bli ett kort dressyrpass på utebanan i morgonsolen.. belive it or not men då jag fattade galopp hann jag inte galoppera många språng innan jag insåg att shit han ger mig gåshud!! Vilken grymt cool häst jag hittat!! jag kan för mitt liv inte förstå hur han kan ha så lätt för sig med sin märkliga kroppsbyggnad och unga ålder, han är ju iprincip bara riden sedan i maj.. Innan vi köpte honom så var han ju såklart inriden men inte mycket mer och framåtbjudningen var ju lika med NOLL då han kom..
Första gången mamma red honom var hon helt förskräckt och jag kände mig smått berdövad över situationen, MEN jag har trott på den lilla skimmeln ändå och den "fula ankungen" håller på att bli en vacker svan!!!

Efter ridningen han jag mocka åt fem hästar innan en lunch på knappt tio minuter innan jag skulle ha lektion för mammas lördagsgrupp eftersom hon var med Fia på hopptävlingen som pappa skulle kört på men han var ju tvungen att köra in vårt foder.

lektionen gick kanon och det var programdelar på schemat, han sedan mocka resterande fem boxar och lite städning i vårt stall innan lektion för först Bella och Alicia och sedan hopplektion för Ebba & Gordon.. Gordon var superpigg och Ebba fick "smaka på gruset" hehe.. NU hoppas jag på en god tårta vid nästa ridpass :)

Jag och Mille

Kram Madde

Placeringar för Fia och Kolibri!

Publicerat: 2011-09-17 Kl: 22:25:41 | I kategori: Allmänt | 3 kommentarer


5:e plats i debuten i 1.10m

4:e plats i debuten i 1.15m

Duktiga!!

Med Mille fick hon tyvärr ett litet "skitpet" i både 1.15 och 1.20.. Bådar gott :)

Madde

Höstrusk!

Publicerat: 2011-09-15 Kl: 21:05:57 | I kategori: Allmänt | 3 kommentarer

Fy vilket trist och tråkigt väder det är.. Har visserligen inte direkt regnat idag sånär som på en liten liten skur men det är blåsigt, kallt och löven faller av träden :(

Igårkväll pysslade jag en del med vår hemsida där jag bland annat ändrade förstasidan för att göra den lite mer "levande". Där ska jag nu uppdatera efter varje tävling eller annan intressant händelse. Vad tror ni om det? Ni får gärn komma med tips om det är något ny tycker saknas eller så :)


På Ekelund finns kunskaperna för att ta Dig till en högre nivå - på egen häst eller våra fina skolhästar

Så här ser en del av första sidan ut!!

På bilderna är det ifrån vänster, Ann & Arrobell, Ebba på Grappan och jag i superdunjacka, Bell's Melete, Gordon och jag, Rangun och sista bilden är på mig och Rangun..


Elton fick hoppa lite idag på utabanan och han har verkligen förändratspå kort tid. Han har nu massor av egen energi och jag fick hålla igen honom flera gånger under dagens pass, men inte för mycket jag vill att han ska tycka det är kul så det är viktigt att inte börja bromsa för tidigt nu när han fått sån egen framåtbjudning!

Vi hoppade förutom några enkelhinder en trestudds - vilket han aldrig hoppat tidigare.

Mamma hjälpte mig då jag skulle hoppa lite studds med Navange - mycket bra med tanke på att han har lite svårt för flera hinder på rad vilket gör att bommarna flyger. Jag är ändå nöjd med dagens pass och fortsätter vi nu med detta styrke och lydnadsarbete med små hinder, studds och serier flera gånger i veckan så tror jag nog att han kan bli riktigt bra med tanke på hans hoppkapacitet i övrigt :)

Jag och mamma red ut på morgonen på Poseidon och Arrobell. Berättde ju aldrig att jag fick lite markkänning i ridhusspånet igår morse då jag skulle rida Poseidon :P hehe bara upp och på´t igen!!

Insåg då hur enormt viktigt det är att ha trillat av mycket, speciellt i unga år, då jag verkligen inte slog min nångon stans. Idag kände jag av en möjlig liten sträckning i ena armen - that's it! Faller man av mycket lär man sig att trilla rätt och även "var" man ska falla för att inte få hästen på sig. Det absolut sämsta man kan göra i ett fall är att föröska ta emot sig med tex händerna - detta resulterar ofta i frakturer.


Skräckbild ifrån Google..

Vi hade en duktig tjej som jobbade hos oss i stallet och som ridlärare då jag var liten/ung som hade en egen häst som inte var speciellt "rolig". Hon föll av och skadade först höften eller bäckenet - en spricka, hon fick då ridförbud men som ni vet så är det ju inget som avskräcker oss galna hästmänniskor utan så småningom var hon ute och red på sin stora fux igen. Självklart blir det "rädd", har för mig att det var i backen utanför vårt hus ner mot gräshagarna, eftersom hon visste att hon absolut inte fick slå i höften tog hon emot sig med båda händerna vilket resulterade i kraftiga frakturer och hon fick gå länge med ställning som ovan på båda handlederna. Läkarna gjorde dessutom något fel med gips eller operation och hon är än idag inte helt återställd i sina handleder då de inte växte ihop korrekt om jag minns rätt.

Hmm det var visst ett litet sidospår där :P haha

På em hade jag två privatlektioner, först Åsa på Lady -en hopplektion ute i blåsten som gick mycket bra. Har aldrig sett Lady så pigg och på G! Sedan Emma K på sin Sixten som har haft en lite kämpig vecka då Emma var lite missnöjd redan på lektionen i måndags. Efter en stunds kämpande idag bar hon sedan mig att sitta upp och prova, han är ju inte världens lättaste ponny i dressyrabetet. Superkul att rida en liten C-ponny :) Så mycket enklare än de stora "öken" vi har ;P Emma satt sedan upp igen och nu fungerade det mycket bättre. Vi red igenom Debutantprogramet för fälttävlan då Emma ska debutera på en fälttävlanstävling nu i helgen. Spännande!!

Imorgon kommer "Hästspecialisten" Tove Björksten för lite olika uppdrag, bland annat röntga Poseidon och jag insåg tidigare i veckan när jag skulle tränsa Rangun att hans tänder måste kollas då jag tyckte de var väl vassa och han hade mycket foderresten i munnen. Vi ska kolla över alla hästarna senare i år hade vi redan bestämt men Rangun får nu lite förtur, kan ju mycket väl vara därför jag upplever att han är kärvare i munnen än vanlig på sista tiden.

Kram Madde

Photos by Angelica Porsin.

Publicerat: 2011-09-14 Kl: 22:12:50 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer

Ange en av våra duktiga fotografer hade med kameran i högsta hugg vis hopptävlingen i Strängnäs förra helgen :) Nu har jag lagt beslag på några av dessa fina bilder och hoppas ni gillar dem lika mycket som jag!

Demeter f.-07
hmm korsgalopp var det här!

Jag svänger möjligtvis lite väl tidigt med hela mitt överliv :/

Högt över med frambenen!

Mamma och skolhästen Bosson

"Kollan" "Birdie" - Golden Kolibri!!

Fokuserat ekipage..

Kanonfina bilder ANGELICA PORSIN!!!!

Kram Madde

Full storm!

Publicerat: 2011-09-14 Kl: 21:02:25 | I kategori: Allmänt | 3 kommentarer

Vi blåser bort :/ saker har idag flugit vilt ikring på Ekelund, sånt här väder skapar självklart lite "småvilda" pållar men tycker ändå att de flesta hållt sig i skinnet under dagen..


Vildhäst! haha hittade denna på Google. Inte helt ovanligt att de kan reagera såhär i kraftig blåst!

Jag tänkte börja med att "svara" på en ganska sur kommentar jag fick angående ett inlägg tidigare i veckan då jag "beklagade" mig över att det var jobbigt med mockningen efter helgen.

"Jag ber om ursäkt om jag klev någon på tårna men jag menar inte någon specifik vi har alltid mer jobb på måndagar och som jag skrev är det fullt förståeligt och faktiskt något vi själva "valt" då vi har stalltjänst som en del i uppstallningen. Vi har ju stalltjänsten av många anledningar, mycket för att uppstallningskostnaden ska kunna hållas nere men även för att underlätta helgerna för oss själva då vi jobbar ALLA dagar i veckan, även då vi inte är i stallet.
Vi anser även att stalltjänsten är ett mycket bra sätt för de uppstallade att lära sig mer och även se hur sin häst beter sig den tiden man inte är i stallet, tex vid morgonfodringar osv.
Hoppas att ni förstår detta och varför jag skrev som jag gjorde - det var INTE menat som kritik emot någon."

Åter till dagen då jag fotade våra fina unghästar på vägen hem i kväll.. Såhär ser de ut nu efter en hel sommar med massa gräs!
Hehe - ganska runda o maaagen!
Från vänster Bell's Hera (2,5), Bell's Melete (1,5) och Bell's Thaleia (2,5)


Thaleia ville mer än gärna hälsa

Thaleia e: Arrobell u: Trocea
Hon är ju lite mindre än sin sin jämnåriga Hera och har ettåriga Melete är nästan i samma höjd.

Melete e: Arrobell u: Gaia ue: Troll

Hera e: Arrobell u: Leukothea ue: Briar


Hera

Thaleia mumsar äpplen och Hera letar efter ett eget :) Fanns ett lite äppelträd utanför staketet som de försökte nå alla äpplen på. Tur att det inte stod i hagen för då skulle de väl få ont i magen!

Runda om magarna är de iaf - som små "julgrisar" haha..

Ska bli intressant att sätta igång så smått med inridning av dessa under hösten, men för att hinna med dem så skulle vi ju verkligen behöva sälja några av de andra hästarna eller kanske någon av dessa. Vi har faktiskt några som hört av sig om att köpa en "gul" unghäst.. Så vi får se om vi får ngt napp, de är verkligen supertrevliga individer alla tre :D


Heras mamma - Leukothea som vi sålde i höstas då fem år gammal.

Idag har även Jimmy varit hos oss på em "Sadeldoktorn" vi har gått igenom alla lektionshästar och även kollat Fias hoppsadlar där Kolibris behövde justeras lite så han tog den med sig.
Vad gäller lektionshästarna så såg det ut ungefär såhär:
Athos:
Dressyrsadeln böts ut emot en annan, han har nu en brun (Milles gamla sadel så den är riktigt fin)
Nisse:
Den fick lite mer stoppning då omstoppningen Jimmy gjorde förra året nu satt sig lite och behövde fyllas på.
Nisse har bara en hoppsadel.
Tuareg:
Dressyrsadeln låg kanon men hoppsadeln fick Jimmy justera lite.
Bosson:
Hoppsadeln låg kanon. Han har bara en sadel.
Ronjah:
Hon har bara hoppsadel och den låg perfekt (trotts magen) ;P
Jacquline:
Dressyrsadeln låg bra men vi fick byta hoppsadeln till en annan som vi inte använde på nån häst, en Stüben.
Gent:
Han har bara hoppsadel och den låg kanon.
Jolita:
Allroundsadeln låg bra och hon har ju tidigare bara haft den men då Athos "gamla" dressyrsadel nu inte hade nån häst provade vi denna på henne och den låg som ett smäck!! Så nu har hon en fin Appalosa dressyrsadel också.
Uranos:
Vi böt ut hans bruna Prestige hoppsadel emot en svart Pessoa då den låg perfekt medans den bruna hade behövt lite justeringar för att passa optimalt. Dressyrsadeln låg kanon.
Grappan:
Hennes sadel låg okej men behöver snart stoppas om men eftersom Jimmy har fullt upp en tid och vi inte kan avara sadeln så länge så har hon nu fått en teddypadd tills han kan fixa till hennes sadel :)
Karaat:
Han har en allround Keiffer sadel som låg perfekt.
Gordon:
Han har ju en hoppsadel som egentligen ligger bra Jimmy har kollat den flera gånger tidigare då vi upplever att eleverna får mycket svårt med sittsen i den. Nu har vi bytt sadel så han har nu en svart hoppsadel istället. Plus att Cobran (dressyrsadel) vi skickade med Jimmy förra gången som vi inte använder längre och det är dumt att ha en så fin och dyr sadel bara hänga i sadelkammaren ville såklart Ebba ha på "sin" fina Gordon så de har nu köpt den. Ebba blev ju jätteförskräckt då jag berättade att vi int hade den kvar för några veckor sedan :/ haha.. Ebba lånade ju den då hon red Gordon för mig :)
Jazza:
Hennes hoppsadel låg perfekt.

Det var alla!! Känns kul att vi nu börjar få till det så att flera av hästarna har två sadlar då det verkligen gör stor skillnad på ryttarens sits att rida dressyr i en riktig dressyrsadel.
Dressyrsadel!!!

Kram Madde

Dags för DM

Publicerat: 2011-09-13 Kl: 22:35:43 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Nu har anmälan släppt för årets dressyr DM (sörmland) i Katrineholm. Det blir Rangun som ska gå DM klassen en MsvB:4 :) 9 oktober.

:)

Får se om syster ska vara med på Arrobell också..

Fia & Bellhästen!

Kram Madde

Video - Järna RK

Publicerat: 2011-09-13 Kl: 22:02:11 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer


Demeters dressyrdebut!
Som ni ser blev det lite sådär i galoppdelen men är ändå mycket nöjd med hennes prestation, hon är ju bara FYRA år :)

Vinnar-ritten:


Mamma och Uranos - nästan 72%!!


Tjooohoo!

Publicerat: 2011-09-13 Kl: 21:58:22 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Vad gör ni alla läsare är så "tyst" i bloggen.. :S

Saknar ni något i mitt skrivande?

Well igår blev det inget inlägg då vårt modem hade fnatt och inte fungerade, idag har det dock "återuppstått" - all denna teknik.. :/

Då flera reagerat negativt och inte riktigt förstått texten jag tidigare hade här i detta inlägg väljer jag nu att ta bort den för att inte skapa mer missnöje, vilket inte är syftet med mitt skrivande som jag för det mesta tycker är superkul... (fredag 16/9 kl.06.25
/Madde)

Jag hann iaf med och rida ett dressyrpass på Elton också innan lunchen och han var bara SÅÅ fin. Han ser ju kanske inte mycket ut för världen då man ser honom i boxen/hagen, smått överbyggd bak ännnu och ofta ganska lortig då han gillar att rulla sig i leran..
Det börjar dock hända mycket rent ridmässigt och det ska bli superkul att se vad han kan visa på tävlingsdebuten här hemma den 2 oktober!

Lille skrutten!

Idag har jag också anmält mig på ännu en häst till våra tävlingar då Åsa gärna vill att jag ska starta Lady. Klassen var full men det brukar ju alltid bli ngn stryckning så jag hoppas att jag kommer med ändå :)
Vilket betyder att jag nu är anmäld till hela sex starter den dagen, är ju inte säkert att jag rider alla men nu är de anmälda iaf!
I LB:2 är jag anmäld på Demeter, Rocco, Elton och Lady. I LA:3 Tuareg och Mille, Fia tyckte det var onödigt men jag tycker det bara är bra att starta honom lite i dressyr också - det är ju ändå på hemmaplan.

Jag och Milleman i katrineholm i vintras, innan syrran tog över och började hoppa :P

Igår var även Gunilla Åkerman hos oss och jag red Rangun, hon tyckte han var fin och utvecklats en hel del sedan hon såg honom senast :)
Hade även lektion för Åsa och sedan mina måndagsbarn och till sist dressyrgruppen - kämpigt för min sjuka hals..
Nu är de bara tre i min dressyrgrupp då Stella bytt för att hon inte hinner ifrån skolan :/ Så jag letar nu efter en ny dressyrelev att fylla den sista platsen i min härliga grupp!!

Idag har det varit halft storm på em/kväll, vi höll nästan på att blåsa bort på hoppträningen för Erik Berggren. Jag valde idag att rida Navange då vi bestämt att Demeter ska få vila ett tag efter en ganska intensiv period med lite tuffare träning och tävlingsdebut på både på hopp- och dressyrbanan. Han skötte sig faktiskt riktigt bra och Erik hade en lydnadsbana idag som var kanon för oss två :) Fick många bra och nyttiga tips med mig ifrån Erik och jag känner verkligen att den här hästen är kanon för min "hoppridning". Jag faller ju lätt lite framåt och gör jag det på honom så går det väldigt fort och han hamnar direkt i framvikt.  Nyttigt!

Jag och Navange i början av sommaren :)

Kram madde

Lång tävlingsdag i Järna

Publicerat: 2011-09-11 Kl: 21:58:22 | I kategori: Allmänt | 3 kommentarer

Idag har jag genomfört två tävlingsdebuter på fina hästar!

Jättesvårt dock att planera tiden då arrangören valt att inte använda sig av fasta starttider. Så först trodde vi att vi var supersena och åkte utan att knoppa Demeter, för att göra det på plats istället. Då vi kom fram stressade visade det sig att vår klass inte ens börjat ännu :/ hann då titta på ett par ekipage innan det var dags att börja med Rocco. Han var ganska "yvig" då jag började, föst svår att få till framridningen och sedan höll han nästan på att dra in i två hästar väl inne på banan. Efter ett tag lugnade han sig dock och showade runt på framridningsbanan :) Tyvärr inga bilder eller film på honom då mamma skulle starta bara fyra ekipage efter mig.. TRIST!!

Dumt av mig att ta ett par andra sporrar mot vad jag brukar ha, valde idag ett par som är ca 15mm med kula i änden istället för de raka 2cm jag vanligtvis rider med. jag tänkte mig att han skulle bli lite överladdad, vilket han visserligen var till en början, men då jag kom in på banan så "säckade" han ihop lite och de sporrar jag hade gjorde varken till eller från med tanke på att mina ben är ganska långa på honom :P Så nästa gång kör jag på de vanliga sporrarna så jag lättare kan förstärka skänkeln om det behövs.

Han var iaf ganska fin igenom programet en del missar och som sagt han blev lite matt/lång stundtals men många fina poäng och slutprocenten blev hela 67,81% och en 7:e plats :D


San Roccos första bedömning!

Sedan var det alltså mamma och vår fina ridskolehäst Uranos tur att visa upp sig och det var något de gjorde så pass bra att de belönades med hela 71,88% och en blågul rosett! Domaren, Jonas Andersson, berömde Uranos vid prisutdelningen och blev smått överaskad när mamma förklarade att han är en ridskolehäst. Inte många ridskolor som har så fina hästar och ponnyer som vi faktiskt har!

Innan start i "collecting ring"

Snygging!


Många sjuor och en del åttor!!

Han vägrade att stå still på kort tygel därav den "tråkiga" bilden :P

Fin eller hur?

Till slut var det äntligen dags för sista hästen, jag hade ju sista starten i klassen med Demeter. Hon var fin på framridningen men med tanke på att kraften tog slut vid hopptävlingen i lördags så ville jag inte rida för länge och hårt vilket var ett "mindre bra" beslut då hon inne på banan blev hastig och stark/pigg i speciellt galoppdelen. Jag är iaf väldigt nöjd med hennes första dressyrstart och vi red ändå ett klart godkänt program på 62,5%

På framridningen.. Som vi hade helt för oss själva eftersom jag startade sist :)


'
Finfin fyraåring :)Inte så tokigt och som ni ser så fick vi ju en del låga siffror där det blev lite missförstånd så det kan nu bara bli BÄTTRE :) Och det verkar på domarens kommentar längst ner att han verkligen gillade henne.

Kram Madde

Lång lördag i stallet

Publicerat: 2011-09-10 Kl: 21:14:47 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Ja imorse tog jag mig faktiskt lite sovmorgon, till nio lyckades jag ligga kvar i sängen men var såklart vaken ganska långt innan..
Frukost och sedan ut och ställde Rangun på skritten och så gick jag under tiden "Unghästrundan" med Rocco för att han åtminstånde skulle få komma ut och se något annat än bara ridhusspånet.. I början släpade han benen efter sig men ju längre vi kom dessto fortare gick det och jag fick pinna på bra för att hänga med sista biten hem sen :P

Ebba red hopplektion på Bosson kl.11-12 vilket gick super så nu ska vi nog allt klara av en distriktsfinal i Ridskolemästerskapet :) Sedan lunch innan nästa privatlektion kl.13-14.
Vinnarna av Distriktsfinalen 2009!
Elin Friberg på ponny - Ronjah och Emma Åkesson på häst - Athos. De fick sedan rida SM för ridskoleryttare :)
Vi har tidigare haft (2008 tror jag) en till SM finalen då på häst - Maria Granberg.

Därefter red jag först Rocco och sedan Rangun, Rocco fick igår ett nytt träns då Annalena ifrån Nykvarns Ridsport var här vid klubbhoppningen :) Så nu har han ett snyggt matchat träns till sin fina sadel.

Rangun gick kanon, lite kärv i början men kom igång förvånansvärt snabbt och jag gjorde två seriebyten först fem i var 3:e och sedan fem i vart annat - dessa gick toppen så jag gjorde inga fler :)

Fia och Mille har idag varit och hopptävlat i Eskilstuna. De blev placerade i 1.10m (7:a) och fick sedan 12 fel i 1.20m Mycket bra jobbat av dem båda!

Imorgon är det dags för mig och mamma igen. Klassen startar efter lunch har vi räknat ut, helt värdelöst med dessa klubbar som fortfarande inte använder sig av fasta starttider - SÅ mycket lättare för ALLA att planera :/ Men men.. Jag och Rocco är först ut och sedan mamma/ Uranos och sen startar jag nog nästan sist i klassen på Demeter. Blir alltså tävlingsdebut för både Rocco och Demeter imorgon, Demeter var ju visserligen på hopptävling förra helgen.

Jag hoppas vi kan få med oss min duktiga elev Ebba som hästskötare då det känns lite småbökigt att bara vara två med tre hästar..

Kram Madde

Klubbtävling - hoppning

Publicerat: 2011-09-09 Kl: 20:56:51 | I kategori: Allmänt | 3 kommentarer

Go' kväll..

Idag har jag hoppat (!) hela tre hästar. Elton skulle jag rida ut på men han hade tappat en baksko så han fick sig ett hoppass på utebanan istället.. Superduktig pålle var han, tror den ena oxern låg på iaf 75-80cm och så hoppade han ett "murräcke".

På klubbhoppningen hoppade jag först Demeter, full fart från start till mål och det blev en del inte alltför "snygga" språng men runt kom vi och en liten rivning blev det. Navange var nästa häst ut men var smått stressigt då jag bara hade tre hästar emellan så när jag väl kom upp på honom efter sadelbyte ropades jag in på banan. Carina O hade ju skrittat honom iaf 30min så jag hann trava nått varv och tog sedan två skutt över det lilla krysset innan jag red in på banan. Vi kom också runt hela banan, kanske inte heller lika snyggt men nu kan det ju trotts allt bara bli bättre :D Hoppa högt över hinderna kan han iaf!

Pappa har idag fått "klistra ihop" Ranguns ena framhov då han lyckats dra av sig en sko igår i hagen, pappa gillar inte hans hovar då de blir så trasiga så nu har han satt små skruvar i hovväggen för att lagningsplasten ska sitta fast bättre :)

Nu är det middag för min del! Trevlig helg :)

Kram Madde

Blött!

Publicerat: 2011-09-08 Kl: 20:10:19 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

HU vad det regnar!! Efter lunch blev det sedan kanonväder, typ var 10:e minut. Ena stunden regn nästa värme och sol, superjobbigt för det är svårt att veta hur man ska täcka hästarna.

Idag har jag iaf hunnit med fem hästar och en privatlektion för Åsa på Lady imorse..
Rangun fick återigen ett dressyrpass med tränset på och sedan red jag och mamma runt sjön på Arrobell och Poseidon, det var Poseidons första långa tur utomhus och han skötte sig över förväntan - Superduktig pålle!! Väldigt nyttigt för honom att komma ut och galoppera på framåt så som idag :)

Nu ska vi bara lyckas hitta ett bra hem till den här fina hästen :)
Finns det någon läsare som är intresserad så får ni mer än gärna höra av er till mig - antingen maila: madde_8813@hotmail.com eller ring: 076-307 19 46

Efter lunch startade jag med Demeter i ridhuset och red bland annat igenom LB:0 programmet två gången och andra gånger var stor skillnad emot första. Det svåra med henne är att hon vill så mycket framåt själv vilket gör att man lätt hamnar i ett "förhållet" läge vilket inte främjar varken häst eller ryttare :/
Går hon som hon gjorde sista rundan så ska det absolut inte vara några problem på söndag.

Sedan intag av hästarna och så red jag dressyr på Rocco i ridhuset, superfin - inte så mycket att säga om honom idag :) Sista hästen ut var Navange och han gick kanonbra!!! Mamma såg alldeles förvånad ut då hon kom in i ridhuset :P


Navange tidigare i sommras. Foto: Erika Torrång - ettahnia.blogg.se

Imorgon är det alltså lite klubbhoppning på kvällen och tanken är att jag ska rida både Demeter och Navange samt hinna hjälpa Ebba - kan bli lite körigt känns det som :P hehe men det brukar alltid lösa sig på ett eller annat vis.

Igår kom också mitt nya bankkort som jag beställde tidigare i veckan, med eget motiv på :) Mitt gamla går ut nu i oktober så det var dags att byta..
Den här bilden pryder nu mitt bankkort!!
Tagen vid en tävling hos Gripens RF på mig och Rangun :)

Kram Madde

dagens fråga!

Publicerat: 2011-09-08 Kl: 19:48:54 | I kategori: Dagens Fråga | 5 kommentarer

Är det dags för en ny bloggdesign?

Erika som gjort den fina designen vi har nu, och har haft de senaste typ 2 åren, har frågat mig om en ny..
Jag är lite kluven - tycker den vi har nu är så snygg men kan ju hålla med om att det skulle vara kul med något nytt..Kram Madde

Löshoppning!

Publicerat: 2011-09-07 Kl: 20:47:16 | I kategori: Allmänt | 5 kommentarer


DemeterFlying John Van Navange


Sir Elton


Visst var de duktiga? :)

Kram Madde

Vatten i massor

Publicerat: 2011-09-07 Kl: 19:43:33 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Usch vad det regnat eller ja det började just igen nu :/ Vaknade av regnet i morse och sedan har det hållit igång iprincip hela dagen, hästarna tyckte det var sädår och speciellt Rocco fattade inte att man kund evara ute i regnet. Mamma tog in honom innan lunch då det verkligen började ösregna, han stod med huvudet nere i backen stackarn..

Men han var GRYMT fin då jag red senare på eftermiddagen :) Idag provade jag att rida med en remontnosgrimma - vilket verkade vara den rätta melodin för honom, iaf i dagsläget.
Såhär sitter en remontnosgrimma (bild ifrån Google)

Nu börjar det verkligen kännas som att man kan och framförallt vågar rida honom. Red återigen igenom LB:0 programmet och det var helt klart det bästa hitills :)

Rangun var även han riktigt fin idag, jag red på tränset i ridhuset och fortsatte med fredagens jobb hos Pether. Högerslutorna är nu SÅ mycket bättre och man för bevis på att hårt jobb ger resultat i det här fallet gick det ändå relativt snabbt!
Snyggingen!! Denna bild togs för två år sedan om jag minns rätt.
Jag blir alldeles stolt och lycklig när jag tittar på honom idag för det har verkligen hänt massor med hans kroppsform det senaste halvåret. Så mycket mer muskler och han börjar verkligen ta form av en "stridshingst" hehe hursomhelst så är han ingen liten sparris längre!!

Nu ska jag ladda in löshoppningsvideos som kommer upp här lite senare :)

Kram Madde

Som en svamp..

Publicerat: 2011-09-06 Kl: 21:36:18 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Ja lite som en svamp måste man vara om man håller på med/har häst. Hela tiden finns det nytt att lära och vissa saker kanske inte är det rätta för just dig och eller din häst medans andra saker kan passa perfekt. Som hästmänniska gäller det att ha många KUNNIGA personer runtikring sig som man kan fråga och när det gäller större beslut eller så så är det bra om denna person ser hästen ofta och har hanterat/betraktat den under en längre period för att man ska veta vad som är bäst för just er.

Det är också viktigt att veta att mycket av den informaton/kunskap du får i dig under livet kan vara "felaktig" - antingen att det är helt fel för just dig/din häst eller att det är fel påstående/arbetssätt/utrustning osv över huvud taget. Alla är vi olika och har lärt oss på lite olika vis, detta kan medföra att vi många gånger menar exakt samma sak fast utrycker oss olika. Vilket också är en av anledningarna till att vi passar kanske inte ihop med alla typer av tränare då alla lär ut på olika sätt.

Just vad gäller tränarbiten är det självklart viktigt att ha en eller kanske två tränare man rider för kontirnuerligt ( när jag menar konturnuerligt så är det minst 1-2 gånger i veckan ) Denna tränare ska man kunna lita fullt ut på ni ska båda vara medvetna om målet för själva ekipaget för att tränaren på bästa sätt ska kunna hjälpa sin elev att nå det. Som elev gäller det också att våga lita på sin tränare och att han/hon har rätt även fast det ibland kanske känns helt "bakvänt" :P  Ibland kan man som elev också komma i en "svacka" där det känns som att man står och stampar eller kanske till och med tar ett kliv bakåt - det är här många (eller de flesta om jag får säga min mening) byter tränare, en del kanske till och med slutar rida eller byter inriktning med sin ridning. MEN det är i dessa svåra tider man lär sig extremt mycket och tar man sig väl ur svackan kommer man ur den tio gånger starkare och med massor av nya kunskaper.
Du kan som ryttare självklart byta instruktör då du själv vill men ofta löser det inte själva grundproblemet - det kommer såsmåningom ifatt dig längre fram. Man har också som elev ett ansvar gentemot sin tränare att visa respekt och att den dag man då ev väljer att gå vidare till en annan tränare ta ett ordentligt "avsked" och förklara VARFÖR.
Jag tror inte att jag talar bara om mig själv när jag påstår att en tränare inte har det jobbet bara för att tjäna massa pengar (även om detta självklart också spelar in då det är ett jobb och alla måste vi överleva, vi vet alla att hästar är inte gratis) Din tränare lägger ner massor av tid och energi på Dig och Din Häst, han/hon hjälper dig vid själva träningsmomentet, svarar på frågor och förklarar - en typ av "bollplank". Många av oss tävlingsryttare har även kontakt med tränaren mellan träningstillfällena för att disskutera problem som uppstått eller berätta om en lyckad/mindre lyckad tävlingsstart.

Oj nu sladdar jag iväg på tangenterna igen :) jag skulle kunna skriva en hel novell!! Det finns ju så mycket i denna härliga hästvärld!

För att berätta lite kort om dagen på Ekelund, jag har just kommit in ifrån stallet nu vid nio efter att ha finputtsat på Navange inför visning imorgon bitti. Han hade såklart gjort sig ett med naturen - LERA :/

Innan detta var jag med på "Stallmöte" där alla inackorderingar vi har samlas för att disskutera nya saker osv som händer framöver..

Tyvärr visade det sig då jag vaknade imorse att gårdagens halsont inte berodde på att jag "skrikit" för mycket på mina elever, även om det säkert spelade in, utan det är nog en förskylning som hägrar :/ Halsen blir bara värre och värre.

Jag och Fia släpade fram löshoppningsmaterial på morgonen och sedan löshoppade vi Demeter, Poseidon, Navange och Elton. De två förstnämnda hoppade fint och snällt men de är de två senare som stått för de stora bedrifterna :) Fia var alldeles målös över Eltons fina bakbensteknik över hinderna!!  Jag har ju sagt att det finns en riktigt fin häst därunder!! Imorgon ska jag ladda upp filmerna så ni får se. Navange var såklart också väldigt fin och hoppade som bara den, men han blir snabbt trött och lång och då försämras kvalitén. Mamma sa till Fia "-där har du din hopphäst" men Fia är ju inte överförtjust i vår långbente fux, tyvärr. Jag tror han kan bli en ruskigt bra hopphäst men det är mycket jobb kvar..

Red LB:0 programmet tre gånger med Rocco som nu börjar bli lite mer hmm jag vill inte kalla det ridbar men jag har nog inget bättre ord. Det går iaf nu att rida då vi stöter på problem och det är även RIDA jag måste göra för att ta mig ur dem. Rangun fick gå ut en riktigt lång tur i skogen med syster och Mille :)

Härlig dag med andra ord.. Tyvärr bjuder jag er inte på några bilder idag eftersom jag sitter vid den smått sega datorn på Ekelund, risken finns att allt jag skrivit försvinner :/

Bilder och filmer imorgon alltså!

Kram Madde

Halsont

Publicerat: 2011-09-05 Kl: 21:55:07 | I kategori: Allmänt | 4 kommentarer

Hmm måste träna på tekniken att prata högt :/ Min hals är helt ihjäl efter em/kvällens lektioner. Först 30min med mina barn och sedan mina dressyrspecialare 1h.. Det är väl dessa som tar den mesta rösten.

Idag har vi iallafall hunnit med att motionera alla hästarna, vi började med en sväng ut på morgonen med Demeter, Navange och Elton. Jag tog Elton och idag var hans riktiga jag tillbaks :) "Bockelton" haha.. Första traven så han vi inte ens börja trava inna huvudet var mellan frambenen och han bockade hejdlöst :) mamma blev såklart sur då hon inte gillar "vilda" hästar. Jag höll mig sedan en bit bakom och höll tyst om att han fortsatte bocka och grejja hela biten vi sedan travade :P

Imorgon blir det nog dressyr för den här lilla bockmaskinen :) hmm tycker redan att han ljusnat sedan den här bilden tog i våras..

Rangun och jag tog ett småsvettigt dressyrpass efter lucnh och sedan red jag och Fia en kort tur med Poseidon och Mille efter att Fia hoppat honom. Idag hade Amanda Gullström med sig en stor "vattenmatta" som han tydligen hoppade så snällt över, hade han inte gjort för nått år sedan :P

Bild på Fia & Mille ifrån tidigare i sommras.. Fia är ju lite tråkig som inte skriver så mycket i bloggen, vore kul om hon skrev lite om sina hottävlingar eller hur??

Jag hade faktiskt tänkt "hopptävla" själv på fredag då vi har en liten klubbhoppning, Demeter och ev Navange. Har även tjatat på Ebba så hon ska också vara med!

Mamma hjälpte mig mer Rocco på em, jag började med att longera honom lite då han vilade igår och med tanke på bocksprången han la av i lördags så tänkte jag att det kunde vara bra att rasta honom lite innan uppsittning. Mamma red sedan först och efter det hoppade jag upp och red det absolut bästa passet tillsammans hitills!! :D
Nu jobbar vi resten av veckan för att han ska kunna starta LB:0 på söndag..

För att försöka förklara skillnaden mellan San Rocco och våra övriga hästar.. Hmm var ska man börja.. Han är ju för det första extremt rörlig och har gångarter som är något alldeles utöver det vanliga, han är verkligen avlad för att bli en dressyrstjärna. Vilket även betyder att han har mycket skalle, egen vilja och såklart - EXTREMT känslig. Han är ingen häst man sitter upp på och jobbar med att lösgöra osv som man ofta får börja och värma upp med på "vanliga" hästar.
Han bara är där - förutsatt att ryttaren bara är där, vilket är det svåra :/ Han kräver extremt bra egen balans av sin ryttare, jag måste sitta i perfektion HELA tiden annars drar han mig ur sadeln. Han är även en mycket smart häst och blir också snabbt "uttråkad" vilket kräver fokus och planerad ridning - VARJE steg.
Ja det är nog vad jag har att säga såhär långt om Rocco..


Sunny Boy (San Roccos far)

Kram Madde

Arphusträningen i bilder

Publicerat: 2011-09-05 Kl: 21:21:23 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Nu har jag laddat in bilderna ifrån de senaste dagarnas äventyr!
Vi börjar med träningen för Pether i fredags, Fia följde med och höll i kameran :)


Vi jobbar med den evigt svåra formen och här är det böjning för att bland annat få ut halsen och att han ska ta bättre stöd på bettet


Den extremt jobbiga och svåra vänsterslutan vi kämpade och kämpade med :/ Pether sitter på bänken och instruerar


Galopp
Mamma och Arrobell mitt i ett byte, jag och Rangun pustar


Vår fina gamla "Barbieponny" ;P


Fin trav :)Det är väldigt vackert på Arphus


Färdig med dagens pass! Pether ger mig tips osv för vidare träning på hemmaplan innan det blir till att åka hit igen, denna vecka är han bortrest så vi hoppas på att kunna ta oss dit i nästa vecka :)

Kram Madde

Totalflopp

Publicerat: 2011-09-04 Kl: 14:59:31 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Ja iaf för mig och Ture. Mamma och Uranos lyckades ju bra och placerade sig, 6:a, på drygt 65%. Då jag såg vilken domare som skulle döma klassen kände jag att det kunde ju bli bra för mina tidigare erfarenheter av henne är goda. Tyvärr verkade hon inte gilla min typ av häst - P.R.E. Så det blir ingen mer start på honom där hon dömmer kan jag säga. Han kändes mycket fin genom hela programet och jag tänkte verkligen på tempot och är nöjd med att fått tillbaks honom lite bättre i traven som lätt blir för snabb. Fick två minus pga att jag la galoppvolten en bokstav för tidigt men annars kändes det bra. Resultatet - 55,75%, väldigt långt ifrån mina förväntningar. Som han kändes igår skulle jag haft minst 70% men idag är det tävling och då blir det aldrig lika bra som på träning, däremot var det absolut in 15% skillnad!!

Bara att gilla läget och komma igen vid annan start, känns så trist bara då jag istället kunnat vara hemma och hunnit rida de andra hästarna på Ekelund. Nu blev det inget annat ridet då jag har massa annat som ska hinnas med de timmar som är kvar av dagen :/  Samtidigt som att lördagskvällen kunnat sett ut annorlunda då  jag nu klippte och tvättade Ture samt pysslade med annat inför avresan..


Jag och Ture på vår första gemensamma start tidigt i våras, LA:1 på Gripen där vi red ihop drygt 66% och en 6:e plats :)

Kram Madde

Duktig elev = stolt tränare!!

Publicerat: 2011-09-03 Kl: 22:32:21 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Nu börjar det verkligen släppa för Ebba och Gordon!

Idag har de varit och ridit första omgången i Div II allsvenskan, LB:1

Ebba & lilla Gordon red så himmla bra att de blev femma! Lagkamraten Ada M på Tiara blev fyra med drygt en procent mer. Ebba red ihop hela 66,55%
I protokollet bara sjuor sånär som på ca fyra sexor och en femma - samt en ÅTTA på sista uppridningen :)


Ada till vänster i bild och så Ebba/Gordon på prisutdelningen

Snygga ekipage!!
Gordon har ju ändrat sig otroligt mycket i kroppen sedan Ebba började rida honom ordentligt i vintras


Glada ryttarinnor :)
Förutom dessa två red även Isabelle C på sin Novio samt min Emma K på sin Parsival "Sixten"
(också min elev :) ) och laget blev totalt sexa av åtta lag vilket jag tycker är bra, de är faktiskt samma ekipage som red Div III för bara några månader sedan.

Gissa om jag är nöjd med mina duktiga ekipage :)

Kram Madde

Långa dagar

Publicerat: 2011-09-03 Kl: 22:15:30 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer

Jaha idag har jag alltså gjort min hopptävlingsdebut på flera år.. Jag kände mig lite spänd då jag skrittade fram men inte alls nervös egentligen, skönt. Demeter skötte sig hur bra som helst, skrittade utan poblem helt själv till framridning och väl inne på framridningsbanan var hon coollugn.. Nästan lite för lugn antar jag eftersom vi sedan fick en del stopp väl inne på tävlingsbanan. Men underlaget i ridhuset (framridning) var verkligen katastrof och under all kritik, mycket ojämnt och hårt.
Summeringen av hennes hopptävlingsdebut anser jag ändå bra och nu kan det bara bli bättre, måste ut och konditionsträna bort den väldiga sommarmagen hon skaffat sig. Tänk att det kan skilja sig så mellan två hästar med exakt samma gener - Demeter och Poseidon - hon är lättfödd som en ponny och honom kan man ge iprincip hur mycket foder som helst utan att han blir fet.


Bell's Poseidon som föl

Då vi kom hem ifrån tävlingen ställde jag Rangun på skritten, tänkte rida men hade ju glömt att Ebba fått låna min sadel till Gordon och tävling i Nyby - Torshälla. Så han fick promenera i 40min och jag red sedan Rocco, som var "skvatt galen" idag. Han hade mycket överskotts energi då han fick vila helt igår och han bockade ett par ordentliga språng i galoppen, mamma och Carina L var lite impade över att jag satt kvar :) - Hallå! vad har man för val, trilla av är förbjudet - speciellt ifrån Rocco som varit hingst så länge och Bella var inne ridhuset på en ponny :/

Bestämde ganska snabbt att nån tävling på honom blir det inte imorgon, jag vill ha bättre förutsättningar och jag anser det inte heller optimalt att rida på en stor utabana med små dressyrstaket som "inramning" :/ och mamma ska inte rida Limit som det var tänkt ifrån början utan vi tar varsin lektionshäst :D Mamma på Uranos och jag tar Turemannen. Red honom då jag kom hem efter dopet för mina tvillingkusiner och sedan släpade jag fram klippmaskin, rakade HELA hästen och sedan blev det ett ordentligt bad. Nu är han riktigt fin kan jag säga! Han var väldigt fin även då jag red och jag gjorde samma saker jag fick göra med Rangun igår hos Pether - vilket han gjorde bra och jag insåg att det ju faktiskt var lättare än på Rangun :P

Fick iaf ett värligt bra pass igår för Pether, även om det som vanligt var sjukt jobbigt. Har fått lite utrustningstips också så jag ska bland annat köpa ett sk "flöjtbett" och "klapperboots".. återkommer om detta och varför :)
Ska försöka svara imorgon på frågan jag fick om Rocco och varför han är så olika alla andra hästar vi har/har haft.

Men jag får en fullspäckad dag även imorgon då det först är tävling och jag ska till en vän som ska fixa gånggärnet på min bildörr samt provridning av en häst på em/kväll..

Bosson och mamma var kanonduktiga idag!
De var nolla o CR - 90cm och sedan placerade som femma i 95ccm. Fia och Kolibri red en kanonrunda och blev första utanför placering i samma klass :)

Kram Madde

The first years..

Publicerat: 2011-09-02 Kl: 10:00:00 | I kategori: Allmänt | 4 kommentarer

Vi har ju alla börjat någon gång någonstanns..

Ceasar vår första lilla ponny, en mycket envis shettis här med mig i damsadel :)

Fia och jag hjälps åt att leda den lilla ponnyn, mamma syns längst till vänster i bilden

På gårdsplanen en som det ser ut som kall dag, Fia på Ceasar, pappa bredvid och jag själv håller i tygeln. Ni ser även det snygga ekipaget vi hade att transportera hästarna i - många risiga Volvo-bilar har passerat sedan dess :P

Min första dressyrtävling!!
KM hmm kan det varit 98-99? får kolla upp detta.. Hursomhelst så var det bara två ekipage i klassen, jag på Armstrong och Maria Johansson på Cally. Tack vare att Maria lyckades rida fel väg typ tre gånger, på den tiden blev man inte utesluten fören vid fjärde felridningen, lyckades jag vinna mitt första KM!

Härliga minnen...

Kram Madde

Toppendag!

Publicerat: 2011-09-01 Kl: 19:30:38 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarer

Dagar som denna torsdag älskar jag verkligen mitt jobb och tillvaron i stallet med alla hästar :)
Jag & Rangun vid tävling hos Katrineholms RF i vintras..

Dagen har bjudit på kanonväder och fina hästar.. Red ut med Fia på Poseidon och hon på Elton på morgonen, sedan fixade vi stallarna och tog sedan en lite tidigare lunch än vanligt då jag var galet hungrig.
Rocco först ut efter lunch och jag fick återigen hjälp av mamma och jag red igenom söndagens LB:3 program, vilket gick ok. Mamma frågade om hon skulle behöva bli arg på mig för hon tyckte det var jättebra och för bara några dagar sedan satt jag ju och grät i hörnet så jag kanske inte ska vara för kritisk. Han är ju inte som nån annan häst vi någonsin suttit på och det är verkligen en svår uppgift att ställa om sig ifrån de andra hästarna. Han är extremt lös och mjuk - väloljad som  mamma utryckte sig :)

Därefter Ranguns tur att få ett dressyrpass och han blev verkligen så himmla fin och han har blivit så stark och orkar bära sig mycket bättre nu. Tyvärr blir det inte nån Kür för vår del då vi inte kommer hinna med att fixa en tills dess samtidigt som det även är en kostnadsfråga då det inte är helt gratis att ordna en Kür. Så debuten blir i en FEI Prix St:George hos Segersta istället :)

Sist ut för dagen var Demeter som verkligen gick kanonbra, även hon :D Mamma kom och kikade en stund och gillade vad hon såg!

Vår fina 4-åring!

Kram Madde
RSS 2.0