Som en svamp..

Publicerat: 2011-09-06 Kl: 21:36:18 | I kategori: Allmänt

Ja lite som en svamp måste man vara om man håller på med/har häst. Hela tiden finns det nytt att lära och vissa saker kanske inte är det rätta för just dig och eller din häst medans andra saker kan passa perfekt. Som hästmänniska gäller det att ha många KUNNIGA personer runtikring sig som man kan fråga och när det gäller större beslut eller så så är det bra om denna person ser hästen ofta och har hanterat/betraktat den under en längre period för att man ska veta vad som är bäst för just er.

Det är också viktigt att veta att mycket av den informaton/kunskap du får i dig under livet kan vara "felaktig" - antingen att det är helt fel för just dig/din häst eller att det är fel påstående/arbetssätt/utrustning osv över huvud taget. Alla är vi olika och har lärt oss på lite olika vis, detta kan medföra att vi många gånger menar exakt samma sak fast utrycker oss olika. Vilket också är en av anledningarna till att vi passar kanske inte ihop med alla typer av tränare då alla lär ut på olika sätt.

Just vad gäller tränarbiten är det självklart viktigt att ha en eller kanske två tränare man rider för kontirnuerligt ( när jag menar konturnuerligt så är det minst 1-2 gånger i veckan ) Denna tränare ska man kunna lita fullt ut på ni ska båda vara medvetna om målet för själva ekipaget för att tränaren på bästa sätt ska kunna hjälpa sin elev att nå det. Som elev gäller det också att våga lita på sin tränare och att han/hon har rätt även fast det ibland kanske känns helt "bakvänt" :P  Ibland kan man som elev också komma i en "svacka" där det känns som att man står och stampar eller kanske till och med tar ett kliv bakåt - det är här många (eller de flesta om jag får säga min mening) byter tränare, en del kanske till och med slutar rida eller byter inriktning med sin ridning. MEN det är i dessa svåra tider man lär sig extremt mycket och tar man sig väl ur svackan kommer man ur den tio gånger starkare och med massor av nya kunskaper.
Du kan som ryttare självklart byta instruktör då du själv vill men ofta löser det inte själva grundproblemet - det kommer såsmåningom ifatt dig längre fram. Man har också som elev ett ansvar gentemot sin tränare att visa respekt och att den dag man då ev väljer att gå vidare till en annan tränare ta ett ordentligt "avsked" och förklara VARFÖR.
Jag tror inte att jag talar bara om mig själv när jag påstår att en tränare inte har det jobbet bara för att tjäna massa pengar (även om detta självklart också spelar in då det är ett jobb och alla måste vi överleva, vi vet alla att hästar är inte gratis) Din tränare lägger ner massor av tid och energi på Dig och Din Häst, han/hon hjälper dig vid själva träningsmomentet, svarar på frågor och förklarar - en typ av "bollplank". Många av oss tävlingsryttare har även kontakt med tränaren mellan träningstillfällena för att disskutera problem som uppstått eller berätta om en lyckad/mindre lyckad tävlingsstart.

Oj nu sladdar jag iväg på tangenterna igen :) jag skulle kunna skriva en hel novell!! Det finns ju så mycket i denna härliga hästvärld!

För att berätta lite kort om dagen på Ekelund, jag har just kommit in ifrån stallet nu vid nio efter att ha finputtsat på Navange inför visning imorgon bitti. Han hade såklart gjort sig ett med naturen - LERA :/

Innan detta var jag med på "Stallmöte" där alla inackorderingar vi har samlas för att disskutera nya saker osv som händer framöver..

Tyvärr visade det sig då jag vaknade imorse att gårdagens halsont inte berodde på att jag "skrikit" för mycket på mina elever, även om det säkert spelade in, utan det är nog en förskylning som hägrar :/ Halsen blir bara värre och värre.

Jag och Fia släpade fram löshoppningsmaterial på morgonen och sedan löshoppade vi Demeter, Poseidon, Navange och Elton. De två förstnämnda hoppade fint och snällt men de är de två senare som stått för de stora bedrifterna :) Fia var alldeles målös över Eltons fina bakbensteknik över hinderna!!  Jag har ju sagt att det finns en riktigt fin häst därunder!! Imorgon ska jag ladda upp filmerna så ni får se. Navange var såklart också väldigt fin och hoppade som bara den, men han blir snabbt trött och lång och då försämras kvalitén. Mamma sa till Fia "-där har du din hopphäst" men Fia är ju inte överförtjust i vår långbente fux, tyvärr. Jag tror han kan bli en ruskigt bra hopphäst men det är mycket jobb kvar..

Red LB:0 programmet tre gånger med Rocco som nu börjar bli lite mer hmm jag vill inte kalla det ridbar men jag har nog inget bättre ord. Det går iaf nu att rida då vi stöter på problem och det är även RIDA jag måste göra för att ta mig ur dem. Rangun fick gå ut en riktigt lång tur i skogen med syster och Mille :)

Härlig dag med andra ord.. Tyvärr bjuder jag er inte på några bilder idag eftersom jag sitter vid den smått sega datorn på Ekelund, risken finns att allt jag skrivit försvinner :/

Bilder och filmer imorgon alltså!

Kram Madde
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0