TR - ändringar 2015!

Publicerat: 2014-10-13 Kl: 22:18:54 | I kategori: Allmänt

Färre stopp och frivilligt kandar

13 OKTOBER 2014

VLING  Nya TR bjuder på överraskningar. Nästa år blir det fritt frammed 1,15-klasser på lokal hoppning. Samtidigt ändras reglerna för antalet olydnader. I dressyr blir kandar och sporrar valfritt.

Nya tävlingsreglementet är nu klart, och flera punkter har tillkommit som inte fanns med i förslaget. De nya reglerna för olydnader gör det både mildare och hårdare.
- Alla klasser till och med 1,15 innebär uteslutning efter tredje olydnaden, alltså oavsett om klassen har lokal eller regional status, säger Annika Pihl, ordförande i Ridsportförbundets TR-kommitté.

Från 1,20 och uppåt blir det uteslutning vid andra olydnaden, och det gäller även unghästklasser eller avdelning B, som i dag har tre olydnader som max. Målet är att det ska bli skillnad mellan tävlingar på utbildningsnivå och tävlingar där större krav ställs på hästarna. Ändringen fanns inte med i förslaget som gick ut på remiss i våras, utan dyker upp nu.
- Vi har diskuterat det här länge, och det är bland annat en djurskyddsfråga, säger Annika Pihl.

I nya TR blir det åter tillåtet för hästar att göra tre starter under en tävlingsdag – men bara upp till Lätt C dressyr eller 1,00-hoppning.
- Det ökar möjligheten för lektionsryttare att tävla, för alla tre starterna får inte göras med samma ryttare, säger Annika Pihl.

Bedömningen clear round var borta i förslaget till nya TR, men kommer tillbaka och får användas i 0,90-hoppning samt Lätt D för ponny och lägre klasser.

Ett förslag som överlevde remissrundan är att ekipage utesluts vid mer än 16 hinderfel, till skillnad från tidigare 20.

De nya åldersgränserna för ponnyryttare finns med i TR. Det blir tillåtet att tävla på ponnytävlingar till och med det år man fyller 20 år. Det blir en åldersindelning av ponnyryttarna i kategori C och D, en grupp till och med 16 år och en grupp 17-20 år.

Bakbensskydd är en annan punkt som lett till nya formuleringar i TR. Alla former av teknikskydd förbjuds på ponny och överdomaren får större möjligheter att agera när det gäller bakbensskydd. 
- Internationellt kontrolleras alla bakbensskydd, men det kan vi inte ålägga våra överdomare. Däremot får de möjlighet att agera om de anser att skydden spänts åt för hårt, och ryttaren måste då spänna om skydden, säger Annika Pihl.

Ett sent tillägg är att hjälm ska användas vid all hästbesiktning. FEI inför det inom dressyren, och Svenska Ridsportförbundets tävlingssektion har beslutat att införa hjälmregeln för all besiktning.

Nytt för dressyren är en uppmjukning när det gäller bling och dekor på häst och ryttare. Förslaget att kandar och sporrar blir frivilligt har nu blivit verklighet. Nytt är att överdomare på dressyrtävling endast får vara överdomare och inte döma samtidigt.

För arrangörer innebär nästa år en hel del förändringar. Vid populära tävlingar eller klasser kan arrangören välja att ta betalt redan vid anmälan. All efteranmälan ska ske via TDB, och om en ryttare startar utan giltig licens så bötfälls inte bara ryttaren utan även arrangören som tillåter detta får böta 1 500 kronor.

Ridsportförbundets skriver på sin hemsida: ”Många ändringar i TR har fokuserat på ett ökat djurskydd och en ökad säkerhet för både hästar och ryttare. Dessutom har en grundläggande tanke varit att förenkla regelverket så att tävlandet blir enklare för såväl arrangörer som aktiva."

Svenska Ridsportförbundets tävlingssektion, kommittéer och TR-ansvariga riktar ett tack till alla som på olika sätt hjälpt till i framtagandet av detta helt omarbetade TR i denna öppna process. Alla de enkätsvar från många medlemmar som kom in i våras har noggrant studerats och synpunkterna vägts in. ”Dessa synpunkter har sedan varit ute på remiss för att formas till denna slutliga version som nu är fastställd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0