Svar på fråga!

Publicerat: 2011-05-22 Kl: 21:13:07 | I kategori: Allmänt

Jag fick en fråga i ett av mina inlägg under veckan och tänkte nu svara på den.

Min häst har också haft problem med framåtbjudningen! Jag har haft henne i 3 månader nu och när hon kom var det bedrövligt. Det gick knappt frammåt! Nu har hon blivit mycket bättre och efter att hon kommit igång lite så blir det mycket mycket bättre! men även hos oss är det lite arbete kvar så jag undrar om inte du kan skriva i ett inlägg om hur man egentligen gör för att träna upp frammåtbjudning? Hitils har jag ridit på som vanligt. Ridit ute i skogen, ridit dressyr på banan, hoppat, gått promenader osv. men finns det några speciella övningar man kan göra?

- För att motivera en häst med dålig framåtbjudning krävs först och främst mycket varierad ridning och i första hand rakt fram ut i skogen - detta ger även hästen bättre konditon vilket gör att den sedan orkar bättre på banan. Du skriver inte hur gammal din häst är men vad gäller de yngre hästarna jag jobbar med nu så handlar det om att komma ut så mycket som möjligt och ha en bra ledarhäst. Då kan den unga hästen bara fokusera på att gå på framåt och samtidigt lära sig ryttarens hjäper.
Jag tycker det är viktigt med jobbet innan man börjar rida in dem dvs longering, tömkörning och självklart även den dagliga hanteringen av hästen. Lyssnar inte hästen på dig då du står på marken lyssnar den sällan då du sitter på. Vi longering och tömkörning kan man också lättare driva på dem framåt och lära dem rösthjälper på ett mycket bra sätt.

Alla hästar är olika och vissa går som spjutet direkt ifrån början medans andra går lite med "handbromsen" i, med vår 3-åring Poseidon har vi fått "jaga" på honom ganska ordentligt vid longering och tömkörning och till slut så går de fram. Dock blir det ganska jobbigt för den som håller i linan/tömmarna så i början var vi två, en som höll linan och en som skötte långpisken. Såsmåningom så lär de sig men det är också viktigt att vara konsekvent och tydlig med signalerna.

Demeter, som nu är fyra, var/är det som tvärtom med - henne får man bromsa, men det är så man vill ha dem :) Viktigt också är att man har dem i en "korrekt form" med hjälp av inspänning/halsförlängare då man longerar så de lär sig att ta stöd på bettet och inte dra sig undan. Lär de sig att går med halsen korrekt ifrån början får man så mycket gratis när man väl ska börja rida dem sen :)

En äldre häst som man vill få mer uppmärksam och framåt behöver man, som med alla hästar, göra mycket övergångar och tempoväxlingar vi arbete under ryttare.

Hoppas detta var svar nog till frågan. Känns som jag kan skriva hur mycket som helst :P

Kram Madde
Kommentarer
Postat av: Christina

i like this answer ;)

2011-05-23 @ 13:22:48
Postat av: Emilia

Tänkte faktiskt ställa en liknande fråga! Min medryttarhäst är 16 år i år, och han är jättesnäll osv och är pigg när man är ute och han får se nya miljöer. Då går han mer än gärna fram. Men när man rider på banan blir han automatiskt stel och trög rent utav, och vill inte gå fram. Har man kontakt med tyglarna stannar han nästan och sådär. Har jättesvårt för att få honom i korrekt form (men han kan annars enligt hans ägare) och få honom att gå fram. Finns det några speciella övningar man kan använda sig utav?



Har inte direkt tillgång till bommar och sådär, vilket jag kan uppleva får hästar att bli mer mjuka, men det kanske finns nåt annat än det du skrev sist, i inlägget? :)

2011-05-23 @ 17:10:22
URL: http://soautomatic.blogg.se/
Postat av: Madde

Emilia - svårt att säga exakt vad din hästs ovilja beror på men mitt råd är att TA HJÄLP! Det behöver ALLA - på ett eller annat sätt. Se till att ta lektioner med din häst och/eller ta hjälp av någon som kan rida och hjälpa till med din hästs utbildning :)



Lycka till!

2011-05-23 @ 20:35:18
URL: http://holmqviststuteri.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0