Våren är på väg!!

Publicerat: 2011-04-05 Kl: 17:28:03 | I kategori: Allmänt

Varmt och ganska skönt ute nu faktiskt, lite kall blåst till och från men får leva med det - det positiva med blåsten är iaf att det trokar upp snabbare på backen..
Märks även på hästarna - "halvgalna" hingstar och brunstiga ston..

Idag fick Rockii och Tiger lösgaloppera inspända i ridhuset ca 15min på morgonen, Rockii blev både andfådd och svettig medans hårbollen Tiger inte verkade vara nämnvärt trött. Det är bra för hästarnas rygg att lösgaloppera och speciellt då inspända förstås. Unghästar får ju en ganska stor omställning då de plötsligt ska börja bära runt på massa vikt på ryggen.
Josse E berättade att de fick veta då de köpte Olivias ponny som var mkt tunn och omusklad att det var viktigt att bygga upp ryggmuskulaturen ordentligt. Chris (som tidigare jobbat på Strömsholms Djursjukhus) förklarade att om ryttaren väger ex 40kg så blir vikten för hästen i galopparbete under nedsittning 120kg.. Ganska tungt med andra ord.. och hur många ryttare väger bara 40kg? Det är ju barn..
Tänk en ryttare på 70-80kg - blir ju över 200kg. Är det sedan en obalanserad ryttare så blir det såklart ett enormt slitage på hästarna..
Det jag vill komma till är alltså att det är viktigt att bygga upp ordentliga muskler och en god kondition hos sin häst för att de ska orka och framförallt hålla i många många år :)

Att rida mycket ute och klättra och galoppera i lätt sits är superarbete för hästens styrka och kondition.. Viktigt dock med formen och tempot i galoppen.. Bilden är på fyra av våra gymnasielever på från vänster - Wega, Jolita, Athos och Nisse..

Bra form på Jolita, nu är bilden tagen i "fel" ögonblick. Man skulle kunna rida ut halsen ännu lite till men för det krävs det också då en god balans hos både häst och ryttare.

Jag fick idag rida GULDHÄSTEN! Arrobell :) han verkade tycka det var superkul att jag red för han var verkligen framåt och glad.. Jag kan knappt minnas senast jag red dressyr på honom.. Tänkte jag skulle göra en bytesserie i vart 3:e men han böt och böt och böt.. Mamma har ju tränat flitigt på bytena i varje nu.. Så jag tänkte ja var sjutton jag provar väl en diagonal och det gick av bara farten och jag hann inte ens räkna hur många - men många blev det. Vet knappt hur jag gjorde, han bara svishade iväg! Haha.. kul iaf :) Länge sedan man fick göra ordentliga byten som varit befästa i så många år.

Limit fick sig ett dresyrpass direkt efter - på kandaret - han är verkligen omöjlig då man börjar, känns som man måste bli smått förbannad och rida av bara f*n innan han släpper till och blir sådär fin som bara han kan vara..
På slutet var han iaf kanon men hann bli ganska svettig innan vi nådde dit.

Direkt efter dessa två dressyrpass hade jag först lektion för Emma på lilla Sixten och sedan Bella på Chanel. Båda ryttarna skötte sig fint och fick träna på att ta in framdelen och tänka lite öppna för att forma sina ponnyer runt innerskänkeln då båda gärna blir lite raka i sidan.
Emma red igenom LC:2 programet hon ska rida på programträningen på fredag vilket även Bella fick göra med mig som "kartläsare"..
Supernyttigt att rida program för man tvingas att göra momentet på just ett ställe och även att göra flera moment i en följd. Blir lätt att man sitter och traglar och traglar samma rörelser.

Nu ska jag ut till stallet igen - kl.18 kommer en spekulant på Gaia!

Kram Madde

Kommentarer
Postat av: Erika

Haha jag vet inte om detta räknas, men jag väger ca 40kg, och är inget barn ;)

2011-04-05 @ 19:11:32
URL: http://ettahnia.blogg.se/
Postat av: läsare

kan du inte visa en bild på hur det ser ut när de är inspända? vad använder du för utrustnig osv..

2011-04-05 @ 19:20:45
Postat av: läsare

låter interessant, skulle vilja prova :)

2011-04-05 @ 19:21:25
Postat av: Madde

Haha sorry Erika :S Menade inte att du var ett barn bara för att du inte väger så mkt :)Bra att vara liten för då kan man rida ponnies!



Jag ska fixa lite bilder på hur jag spänner in dem. Jag använder en gjord runt magen som jag fäster inspänningstyglar eller en "gummisnodd" (halsförlängare) i och så har jag träns på dem :)

2011-04-05 @ 20:46:37
URL: http://holmqviststuteri.blogg.se/
Postat av: Erika

haha ja men man måste tyvärr vara lite kräsen när det gäller storhästar :)

2011-04-05 @ 21:12:42
URL: http://ettahnia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0